我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24407 383
RIO 發表於 2009-5-9 12:17:09 |顯示全部樓層
Ernest Markham同個架都好靚啊,
2個架拍埋一齊好有歐陸田園Feel哩
回復

hk88688 發表於 2009-5-14 00:46:15 |顯示全部樓層
哈、、、我見到粉香檳啦(認得枝竹同埋個爛盆)等佢d枝條粗d先至換盆啦!
我係花卉世界都唔見咁長ge鐵枝,你係邊间買架!
Comtesse de Bouchaud個位有6個鐘晒太陽架!唔知係咪唔夠肥呢! ...
花草之家 發表於 2009-5-9 12:09

花草, 我趁未係太熱, 早兩日同粉香檳, 總統搬咗新家喇, 我見啲泥入面有條鼻涕蟲
咁可能肥問題啩, 我啲鐵都無晒6個鐘, 要等Hazellue先答到你
回復

hk88688 發表於 2009-5-14 00:48:16 |顯示全部樓層
Ernest Markham同個架都好靚啊,
2個架拍埋一齊好有歐陸田園Feel哩
RIO 發表於 2009-5-9 12:17

啲架可以自己屈, 我諗其他藤本植物都啱用, 你都試吓吖  幫啲花花整靚間屋好開心
回復

花草之家 發表於 2009-5-14 16:08:17 |顯示全部樓層
花草, 我趁未係太熱, 早兩日同粉香檳, 總統搬咗新家喇, 我見啲泥入面有條鼻涕蟲
咁可能肥問題啩, 我啲鐵都無晒6個鐘, 要等Hazellue先答到你 ...
hk88688 發表於 2009-5-14 00:46

Fanny,你有冇係盆底放防蟲網呀!d鼻涕蟲食根架
小鐵跟住開個4朵花重難睇,我巳經去hazellue個邊求救。
回復

hk88688 發表於 2009-6-18 03:49:19 |顯示全部樓層
近排啲小鐵都生得好好啊, 有啲仲開始開花, Clematis Durandii同Clematis Viticella Purpurea Plena Elegans都係第一次開花, 好鍾意Durandii隻色, Viticella Purpurea Plena Elegans雖然唔係好大隻, 但有好多花冧啊add14icon 其他小鐵已經唔係第一次開花, Clematis Comtesse de Bouchaud啲花仲會慢慢變淺色add6icon
Clematis Durandii.jpg
Clematis Viticella Purpurea Plena Elegans A.jpg
Clematis Viticella Purpurea Plena Elegans B.jpg
Clematis Comtesse de Bouchaud A.jpg
Clematis Comtesse de Bouchaud B.jpg
Clematis Comtesse de Bouchaud C.jpg
Clematis Snow Queen.jpg
Clematis Ernest Markham.jpg
回復

vincentma 發表於 2009-6-18 08:52:28 |顯示全部樓層
小鐵小鐵,好靚!
回復

花草之家 發表於 2009-6-18 19:16:39 |顯示全部樓層
Fanny,你d小鐵機乎棵棵都開花,好靚呀!add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-18 23:30:35 |顯示全部樓層
snow queen 超靚呀, 差d中毒身亡呀add6icon
回復

格子 發表於 2009-6-19 10:43:50 |顯示全部樓層
我係度細心睇緊花冧係邊度出,  惡補下
回復

hk88688 發表於 2009-6-19 16:08:18 |顯示全部樓層
Vincent媽, 多啲嚟坐吓啊, 睇睇吓可能看中招

花草, 你啲小鐵都生得好好, 我有啲仲未開, 繼續等...... 日日望佢哋快高長大

敏敏, 你對鐵唔係免疫咩?

格子, 唔洗惡補, 你棵小鐵朵花對下對葉腋, 好似出緊兩個花冧, 我見好多第一次開花嘅鐵, 都係先响龍頭出第一朵花, 無耐响對下葉腋再出花add14icon
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-19 16:58:45 |顯示全部樓層
你要知我d抗毒能力有幾高先得架
回復

花草之家 發表於 2009-6-19 17:07:21 |顯示全部樓層
Fanny,我覺得自己揀d品種冇你個d咁靚,唔通真係隔離飯香add3icon
回復

hk88688 發表於 2009-6-19 18:23:51 |顯示全部樓層
敏敏, 我同你啲抵抗力差唔多, 無理由你抵得住嘅

花草, 你睇見你啲鐵時, 都係咁諗嫁, 都係隔離啲花香啲add7icon
回復

vincentma 發表於 2009-6-19 21:30:32 |顯示全部樓層
Fanny,我睇黎都要學敏敏話:我要練功!
回復

hk88688 發表於 2009-6-19 22:35:49 |顯示全部樓層
Vincent媽, 要對住啲靚靚花花無動於衷, 太高境界喇, 好難練, 聽日又要考驗自己喇
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-19 22:39:23 |顯示全部樓層
敏敏, 我同你啲抵抗力差唔多, 無理由你抵得住嘅

花草, 你睇見你啲鐵時, 都係咁諗嫁, 都係隔離啲花香啲add7icon
hk88688 發表於 2009-6-19 18:23

咁唔係點喎, 而家廁所都有2盆了, 你話點算吖
回復

yuwaiman 發表於 2009-6-19 22:41:06 |顯示全部樓層
Fanny,我睇黎都要學敏敏話:我要練功!
vincentma 發表於 2009-6-19 21:30

vincentma, 我地聽日要小心呀, 唔好俾d花花毒到呀
回復

hk88688 發表於 2009-6-25 15:52:51 |顯示全部樓層
敏敏, Vincent媽唔驚得咁多, 仲有好多百合同朱湧緊嚟
回復

hk88688 發表於 2009-6-25 15:57:00 |顯示全部樓層
The President早兩日開咗花喇, 而Viticella Purpurea Plena Elegans都開多咗好多花花, 雖然啲花唔係好大朵, 不過都幾密, 暫時最多花花係佢add6icon
The president A.jpg
The president B.jpg
Viticella Purpurea Plena Elegans A.jpg
Viticella Purpurea Plena Elegans B.jpg
回復

格子 發表於 2009-6-25 17:41:27 |顯示全部樓層

哇!重瓣小鐵好靚啊. 88   點都要養一棵.
回復