我的小鐵開花喇(又係時候update吓 ^o^)

作者: hk88688 發表于 2009-2-14 20:59:27
24402 383
hk88688 發表於 2009-2-15 11:52:57 |顯示全部樓層
Fanny,Snow Queen好靚呀!
種鐵好叻ga花友話,一年生小鐵比佢地開一兩朵花好啦!確定左花色同埋品種之後,就等小鐵只長葉,蓄足能量,為未來打好基礎。 ...
花草之家 發表於 2009-2-15 11:38

花草, 你啲小鐵最近點呀?
我都係諗住睇完咩色, 就剪咗佢,
小鐵同月季一樣, 都要實行"糟肥計劃"嘛
不過係得Snow Queen有花, 其他都淨係生緊葉
回復

cobie 發表於 2009-2-15 12:48:45 |顯示全部樓層
Fanny,花花好beautiful.我識識地打中文啦.不過好論盡.
回復

hk88688 發表於 2009-2-15 19:16:33 |顯示全部樓層
Fanny,花花好beautiful.我識識地打中文啦.不過好論盡.
cobie 發表於 2009-2-15 12:48

Cobie, THX
好叻呀 慢慢打吓打吓就好快上手嫁喇
回復

vincentma 發表於 2009-2-15 20:15:10 |顯示全部樓層
Fanny,小鐵真係好靚呀!
回復

hk88688 發表於 2009-2-16 00:16:03 |顯示全部樓層
Fanny,小鐵真係好靚呀!
vincentma 發表於 2009-2-15 20:15

謝謝Vincent媽嚟賞花啊
回復

Monse 發表於 2009-2-16 01:22:53 |顯示全部樓層
係香港種鐵線蓮夏天才是考驗,你要努力呀!
回復

格子 發表於 2009-2-16 13:56:09 |顯示全部樓層
睇張相好似仲係好細棵, 係唔係啊 88
回復

hk88688 發表於 2009-2-16 14:23:24 |顯示全部樓層
係香港種鐵線蓮夏天才是考驗,你要努力呀!
Monse 發表於 2009-2-16 01:22

我會俾心機照顧啲小鐵, 希望佢哋可以成功渡夏喇
回復

hk88688 發表於 2009-2-16 14:26:17 |顯示全部樓層
我會俾心機照顧啲小鐵, 希望佢哋可以成功渡夏喇
hk88688 發表於 2009-2-16 14:23

係呀, 其他小鐵都長葉, 佢就掛住開花
呢棵Snow Queen生咗幾塊葉, 就出花苞,
皇后真係唔同啲, 要靚咗先
回復

hk88688 發表於 2009-3-10 02:46:46 |顯示全部樓層
早兩日突然落大雨, 都趕唔切收啲小鐵, 唯有聽天由命喇, 估唔到噚日竟然發現Comtesse de Bouchau開咗花, 側邊仲有兩個細花冧, 好開心add6icon
回復

cobie 發表於 2009-3-10 02:53:46 |顯示全部樓層
fanny,小鐵花好迷人啊!
回復

hk88688 發表於 2009-3-10 02:59:34 |顯示全部樓層
fanny,小鐵花好迷人啊!
cobie 發表於 2009-3-10 02:53

Cobie, 所以咪仲咗毒
不過我鍾意Snow Queen啲顏色多啲
回復

cobie 發表於 2009-3-10 03:04:08 |顯示全部樓層
是種子種的嗎?
回復

hk88688 發表於 2009-3-10 03:10:58 |顯示全部樓層
是種子種的嗎?
cobie 發表於 2009-3-10 03:04

唔係呀, 小鐵啲種子, 好似好難發芽, 有啲成年先發芽
我無耐性嘛, 所以買啲裸根苗返嚟種
回復

vincentma 發表於 2009-3-10 08:21:04 |顯示全部樓層
Fanny,我都覺得 SnowQueen 好靚,唔怪得呢度咁多人中毒喇!^.^
回復

yuwaiman 發表於 2009-3-10 10:08:31 |顯示全部樓層
88, 你要俾心機種小鐵啊, 我冇份種只可以睇你d花花咋
回復

pauline 發表於 2009-3-10 10:28:34 |顯示全部樓層
我又覺得小鐵過夏天無mut問題, 我家的已是第4年了, 不過真是不可見人, 無葉如柴, 今次又強剪, 出左好多芽, 今年又會開幾朵給我看. 我記得上年開了6朵.
回復

花草之家 發表於 2009-3-10 10:49:29 |顯示全部樓層
Fanny,Comtesse de Bouchaud好靚呀
我都有尼個品種,唔知點解出左幾片葉之後就停止生長,已經停左成個月架啦!
回復

hk88688 發表於 2009-3-10 13:34:23 |顯示全部樓層
Vincent媽, 我都好鍾意Snow Queen

敏敏, 我會俾心機, 不過唔知過唔到夏天呢 等佢哋大啲, 我試吓插先.

Pauline, 你棵小鐵係咩品種? 有啲品種响香港越夏OK, 不過, 我都無分, 種咗先算

花草, 你棵Comtesse de Bouchaud會唔會想出花, 所以先唔長葉住? 之前棵Snow Queen 都係咁嫁
回復

格子 發表於 2009-3-10 13:52:35 |顯示全部樓層
早兩日突然落大雨, 都趕唔切收啲小鐵, 唯有聽天由命喇, 估唔到噚日竟然發現Comtesse de Bouchau開咗花, 側邊仲有兩個細花冧, 好開心add6icon
hk88688 發表於 2009-3-10 02:46

落雨連 鐵 都要收?
88 你咁樣點可以幫佢練成 鋼 啊?
回復