蔥請問點樣種蔥o架?

作者: 虛宿寶瓶 发表于 2007-10-15 11:27:02
9221 31
蔥請問點樣種蔥o架?用種子?有冇得買o架?想種D成日都會用o既菜!蔥我差不多餐餐都要,但又唔會用得多,自己種到就好啦!
hellohello 發表於 2007-10-15 12:17:51 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-10-15 11:27 發表
蔥請問點樣種蔥o架?用種子?有冇得買o架?想種D成日都會用o既菜!蔥我差不多餐餐都要,但又唔會用得多,自己種到就好啦!

蔥可以用種子!
如果想快D可以直接插棵蔥落去,不是開玩笑,會快好多。你每次收時,收剩幾棵,等佢繼續收。
虛宿寶瓶 發表於 2007-10-15 17:19:16 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2007-10-15 12:17 發表

蔥可以用種子!
如果想快D可以直接插棵蔥落去,不是開玩笑,會快好多。你每次收時,收剩幾棵,等佢繼續收。

你意思係話我o向街市買番o黎o既蔥,可以插番入泥繼續種?咁如果用種子又應該o向邊度買呢?
EddieOR 發表於 2007-10-15 17:26:34 |顯示全部樓層
你去街市買既蔥而且係成熟左,你再插入泥種都冇意思
種子可以係花墟購買
虛宿寶瓶 發表於 2007-10-15 17:36:56 |顯示全部樓層
唔該版主,睇o黎真係要走一轉花墟
召藥師 發表於 2007-10-15 21:41:43 |顯示全部樓層
NO!
常吃的蔥主要有兩種,一種是開花結種子的,一種是不開花而於泥下增生蔥頭的。
開花的蔥沒有肥大根部,開了花結種子後就開始枯;不開花的蔥種約一年會增生蔥頭,之後露出泥面的蔥會枯,此時可掘出蔥頭以免於泥中被蟲吃爛或澆水浸爛,氣候合適時再種。
兩種蔥都可以用街市買回來種,只要剪掉綠色部份,留根及連根的蔥頭(約半吋已可),種於泥中便可。我奶奶以此方法種了幾十年,跟本不用買。
小桐兒 發表於 2007-10-15 22:45:22 |顯示全部樓層
我以前種蔥多數去街市買幾個蔥頭,再隨手搵個膠樽種,屋企都唔駛再買蔥架~~^^
EddieOR 發表於 2007-10-15 22:50:14 |顯示全部樓層
等我都試試先,係花墟見過好似有細香蔥賣
prodorothyhkg 發表於 2007-10-15 22:51:10 |顯示全部樓層
我買菜都會有蔥送,所以唔洗種
EddieOR 發表於 2007-10-15 23:02:33 |顯示全部樓層
自己種先會體驗到當中的樂趣,極多街市買東西都會送蔥的
虛宿寶瓶 發表於 2007-10-16 09:41:09 |顯示全部樓層
噫...... 咁其實我o下次買蔥蒸魚,可以唔用蔥頭,將D蔥頭連根放落泥喎!試試先!有時買菜唔記得叫佢搭幾條蔥,好鬼麻煩,又或者D蔥好似發育不健全咁!睇見就唔開胃啦!自己種又唔同。嘻嘻嘻嘻!
cross 發表於 2007-10-16 10:53:03 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-10-16 09:41 發表
噫...... 咁其實我o下次買蔥蒸魚,可以唔用蔥頭,將D蔥頭連根放落泥喎!試試先!有時買菜唔記得叫佢搭幾條蔥,好鬼麻煩,又或者D蔥好似發育不健全咁!睇見就唔開胃啦!自己種又唔同。嘻嘻嘻嘻! ...

自己種完來仲衰
Aapril 發表於 2007-10-16 11:13:47 |顯示全部樓層
對, 對, 我估用街市的蔥來種會快好多, 我試過用種子種過幾次 , 但系都失敗.............試過幾十粒種子也沒有一粒發芽, 試過成盆只有一粒發芽, 但長不大........
cooler308 發表於 2007-10-16 13:39:01 |顯示全部樓層
蔥的種子都唔係咁難發成苗

播種一星期後的情況

召藥師 發表於 2007-10-16 17:43:42 |顯示全部樓層
用種子種,發芽率非常高(有99.9%,我指自家新鮮的),發芽後不夠日照就很易枯萎,一定要大量陽光。
cooler308 發表於 2007-10-16 21:46:53 |顯示全部樓層
我係戶外種,一定夠光
虛宿寶瓶 發表於 2007-10-17 10:45:17 |顯示全部樓層
我有平台,都夠光種!
cooler308 發表於 2007-10-17 12:45:48 |顯示全部樓層
試下啦..其實唔難
雖然得咁細條.但都已經有蔥個種味道,,好濃烈
Phoebe 發表於 2007-10-18 14:03:03 |顯示全部樓層
我用街市俾既葱插入泥種~我見佢根部好似幾完整嘛
而家勁大棵呀...又高~我係盆仔種咋~
想問如果加左魔肥~食得嗎?
虛宿寶瓶 發表於 2007-10-18 15:19:29 |顯示全部樓層
哈!真o既?勁呀!下次煮飯o個陣一定要試!
12下一頁