我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 发表于 2009-2-7 00:04:06
40275 572
susana 發表於 2009-3-2 11:38:31 |顯示全部樓層
88, 你的花花好靚, 影得又好靚!
06.jpg 好型,個色好grand! 請問叫乜名呢?

另, 我昨日0甘啱都在花墟買左盤六月雪BB, 正想上來請教名字添,剛好知道了  那請問栽種上有什麽要訣呢? add3icon ...
Carcar 發表於 2009-3-1 21:46

六月雪的花係咪很迷你的? 如果係, 咁我都有一棵 (原來叫六月雪! 個名好美呀).. 我買的時候個老闆話佢鍾意濕的.

俾你睇下係咪同你的一樣~
格子 發表於 2009-3-2 11:39:23 |顯示全部樓層
你D朱朱好多都係我目標

D相影得好詩情畫意
Carcar 發表於 2009-3-2 12:45:35 |顯示全部樓層
[quote]

六月雪的花係咪很迷你的? 如果係, 咁我都有一棵 (原來叫六月雪! 個名好美呀).. 我買的時候個老闆話佢鍾意濕的.

susana 發表於 2009-3-2 11:38

咦!你朵花有小小紫色, 0甘靚既? 我以為只有白色花仔添!
不過, 我果棵葉邊同葉脈都係青綠架,唔通我認錯?add3icon
今晚放張相俾你睇丫。
黃臉婆 發表於 2009-3-2 17:04:54 |顯示全部樓層

真係好難分呀。。。。。。要再來個正面才分辨到。。。。。
我覺得 La Paz 中心位置係比較有條紋,而顏色方面,La paz 為紅色,而 Lima 則為紅偏向咖啡色。以下第一棵係敏敏的 La paz , 第二棵係向日葵的 Lima,作比較。。。
hk88688 發表於 2009-3-2 23:28:13 |顯示全部樓層
黃女士, 我今發覺朵花已經開完..... 沒得再影相la
但係睇敏敏同向日葵相中的朱, 啲色都唔似,
我嗰棵好似深紫紅色, 咁佢應該叫咩名add3icon
不過搵唔到, 都無所謂, 佢靚就得嫁喇add14icon

今日又開咗棵小朱, 所以又要請教你佢芳姓大名
hk88688 發表於 2009-3-2 23:30:09 |顯示全部樓層

susana 發表於 2009-3-2 11:38

係呀, 啲花仔好迷你, 但係我嗰棵無啲粉紫色紋, 好靚呀
hk88688 發表於 2009-3-2 23:31:19 |顯示全部樓層
你D朱朱好多都係我目標

D相影得好詩情畫意
格子 發表於 2009-3-2 11:39

格子, 唔好咁心急, 等佢哋有咗, 我會同佢哋招親嘛
Carcar 發表於 2009-3-3 01:04:10 |顯示全部樓層
hk88688 發表於 2009-3-2 23:30

我早兩日買既疑似六月雪BB係0甘樣架, 唔知係唔係我認錯呢?

plant 003a.JPG
susana 發表於 2009-3-3 01:11:20 |顯示全部樓層
hk88688 發表於 2009-3-2 23:30

係呀, 我都好鍾意佢的顏色, 好柔和, 而家仲開到ba ba 聲tim ar.. 遲D影俾你睇呀.

另外, 你D花種得好好好好靚呀! 仲有我好種意你D相呀.. 影多D吖!!

我早兩日買既疑似六月雪BB係0甘樣架, 唔知係唔係我認錯呢?

Carcar 發表於 2009-3-3 01:04

D葉同我嗰D又真係唔同喎, "六月雪"會唔會有幾個款架?
hk88688 發表於 2009-3-3 01:21:58 |顯示全部樓層
係呀, 我都好鍾意佢的顏色, 好柔和, 而家仲開到ba ba 聲tim ar.. 遲D影俾你睇呀.

另外, 你D花種得好好好好靚呀! 仲有我好種意你D相呀.. 影多D吖!!

D葉同我嗰D又真係唔同喎, "六月雪"會唔會有幾個款架? ...
susana 發表於 2009-3-3 01:11

好吖 我都好鍾意睇花花相嫁
又鍾意同啲花花留倩影, 佢哋開完之後仲有相睇嘛add6icon
susana 發表於 2009-3-3 22:14:14 |顯示全部樓層
俾你睇下我的六月雪!(但相機壞左,影得唔係太清楚)
hk88688 發表於 2009-3-3 23:26:20 |顯示全部樓層
俾你睇下我的六月雪!(但相機壞左,影得唔係太清楚)
susana 發表於 2009-3-3 22:14

唔係吖, 都睇得好清楚
好靚呀 我嗰啲花花得白色, 你呢盆有啲粉紫色, 好靚靚
黃臉婆 發表於 2009-3-4 14:55:11 |顯示全部樓層
黃女士, 我今發覺朵花已經開完..... 沒得再影相la
但係睇敏敏同向日葵相中的朱, 啲色都唔似,
我嗰棵好似深紫紅色, 咁佢應該叫咩名add3icon
不過搵唔到, 都無所謂, 佢靚就得嫁喇add14icon

今日又開咗棵小朱,  ...
hk88688 發表於 2009-3-2 23:28

我投降喇。。。。
白色 ga 朱,真係好難對呀!
hk88688 發表於 2009-3-4 14:59:19 |顯示全部樓層
我投降喇。。。。http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(39).gif
白色 ga 朱,真係好難對呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(58).gif
黃臉婆 發表於 2009-3-4 14:55

黃博士, 我投咗降好耐喇
唔好話白色, 其他色有啲都好似樣add9icon 子
再嚟......add6icon
yuwaiman 發表於 2009-3-4 16:28:32 |顯示全部樓層
Susanna, 你棵六月雪好靚喎
susana 發表於 2009-3-4 18:13:24 |顯示全部樓層
多謝, 如果你鍾意, 我試下插俾你呀!
hk88688 發表於 2009-3-6 20:44:27 |顯示全部樓層

啲楓樹扮咗好耐一碌木, 暫時好似得"紅野"同"黃金"出咗葉, 仲有"七彩", "紅境"同"錦城"唔知幾時先肯出芽呢add3icon  
順便update吓其他小花先

"紅野"出咗好多葉喇 ^o^

"紅野"出咗好多葉喇 ^o^

"黃金"啱啱先開始出葉咋 ^^

"黃金"啱啱先開始出葉咋 ^^

Elvas又開花

Elvas又開花

好似係Double Record

好似係Double Record

好似係Ice Queen

好似係Ice Queen

Tamptation

Tamptation

盛開嘅亞馬遜百合

盛開嘅亞馬遜百合

可愛小木槿

可愛小木槿

新敗的白裡透紅家樂花^^

新敗的白裡透紅家樂花^^

評分

查看全部評分

yuwaiman 發表於 2009-3-6 20:50:39 |顯示全部樓層
多謝, 如果你鍾意, 我試下插俾你呀!
susana 發表於 2009-3-4 18:13

先謝你了
格子 發表於 2009-3-7 23:01:38 |顯示全部樓層
88 你D朱頂顏色超靚,  好多都係我之前訂咗,後來哩款又無果款又無, 成日改煩到死, 就事但換D有貨既, 你買時反而仲多D.
格子 發表於 2009-3-7 23:06:02 |顯示全部樓層
88 我個日都去太子買咗兩盆小木槿  但好似唔多丰满, 下面D枝已經木質化,  
我明天要去南山花卉睇下仲有無. 中毒太深.