我的小花 (群朱開花 ^o^)

關閉 [複製鏈接]
作者: hk88688 發表于 2009-2-7 00:04:06
40583 572
hk88688 發表於 2009-2-10 14:17:38 |顯示全部樓層
Chayote, THX ^^

草民兄, 我都有種呀, 不過好多都唔識分
大部份都係檸檬味嫁, 好似話可以驅蚊嘛

格子, 我看改善吓嫁喇

JenniferC, 天門冬同松葉文竹唔同嫁, 天門冬啲葉粗啲同硬啲,
有一粒粒青色果, 仲係中藥嚟
回復

hk88688 發表於 2009-2-13 15:32:48 |顯示全部樓層
格子, 我啲一碌碌嘅木頭大部份都開始標芽喇,
今日發覺其中一棵日本紫薇都抖夠, 開始長芽

其中一棵日本紫薇發現3個芽點喇 ^o^

其中一棵日本紫薇發現3個芽點喇 ^o^

另一碌唔記得係咩嘅大木頭

另一碌唔記得係咩嘅大木頭

近啲睇, 都好兩個芽點喇

近啲睇, 都好兩個芽點喇

呢棵好似係美國楓,仲開始長葉

呢棵好似係美國楓,仲開始長葉

仲有呢棵好似係石榴, 都開始有葉出 ^^

仲有呢棵好似係石榴, 都開始有葉出 ^^
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-13 15:41:29 |顯示全部樓層
格子, 我啲一碌碌嘅木頭大部份都開始標芽喇,
今日發覺其中一棵日本紫薇都抖夠, 開始長芽
hk88688 發表於 2009-2-13 15:32

尾2個張D葉紅卜卜咁好靚
回復

格子 發表於 2009-2-13 15:56:49 |顯示全部樓層
係布, 你係咩全部都用"靚土"種架?
回復

格子 發表於 2009-2-13 16:00:10 |顯示全部樓層
我用唐泥,我見佢來既時候D根上有D唐泥
回復

hk88688 發表於 2009-2-13 17:17:42 |顯示全部樓層
敏敏, 啱啱生出嚟啲嫩葉, 新係幾靚嫁

格子, 我用靚土溝沙咋, 有啲再响泥面切一層, 一舊舊好似磚嗰啲唐泥,
因為我驚用唐泥種, 第日換盆啲根會同啲泥黐埋一齊, 好難搞
回復

fnv234 發表於 2009-2-13 19:49:12 |顯示全部樓層
係呀, 我除咗要脫貧之外, 首要就係脫離見習級

人哋覺得咁影好似有美感啲嘛
順應你要求, 我會改善吓嫁喇.

整幾張今日開花嘅蘭州百合你睇睇, 你睇吓係咪近鏡靚啲吖 ...
hk88688 發表於 2009-2-7 22:38

我果個前幾個月已經種咗落泥嘅蘭州百合到而家仲未出芽,琴日掘咗出嚟,已經出咗好多根,但係冇芽,唔知出咗乜問題呢?
回復

hk88688 發表於 2009-2-13 20:25:34 |顯示全部樓層
我果個前幾個月已經種咗落泥嘅蘭州百合到而家仲未出芽,琴日掘咗出嚟,已經出咗好多根,但係冇芽,唔知出咗乜問題呢?
fnv234 發表於 2009-2-13 19:49

我都唔係個個球都種到開花, 有啲見佢好耐都無出芽,
掘開啲泥睇睇, 見佢出咗好多根, 仲生埋仔添,
但生得少少芽, 我都唔知佢想點
回復

fnv234 發表於 2009-2-13 22:04:44 |顯示全部樓層
我都唔係個個球都種到開花, 有啲見佢好耐都無出芽,
掘開啲泥睇睇, 見佢出咗好多根, 仲生埋仔添,
但生得少少芽, 我都唔知佢想點
hk88688 發表於 2009-2-13 20:25

我果D連芽都冇個,唔知下年仲生唔生到呢?
回復

hk88688 發表於 2009-2-14 01:54:28 |顯示全部樓層
我果D連芽都冇個,唔知下年仲生唔生到呢?
fnv234 發表於 2009-2-13 22:04

我都唔識呀, 不如去球根版搵幫手
你係咪買咗一包種? 全部都係咁? 定得其中一兩個係咁?
我諗住過多兩星期, 將啲唔長進, 掛住生仔嘅球OUT咗佢
佢啲兄弟姊妹都開晒花喇, 佢仲唔長葉, 真係唔抵幫嫁
回復

Monse 發表於 2009-2-14 02:04:02 |顯示全部樓層
努力啊hk88688等看你種的靚花花。
回復

hk88688 發表於 2009-2-14 04:28:34 |顯示全部樓層
努力啊hk88688等看你種的靚花花。
Monse 發表於 2009-2-14 02:04

Monse, 我會俾心機嫁喇,  
不過種花我仲係BB班, 响度努力學習ing
回復

格子 發表於 2009-2-14 10:54:37 |顯示全部樓層
敏敏, 啱啱生出嚟啲嫩葉, 新係幾靚嫁

格子, 我用靚土溝沙咋, 有啲再响泥面切一層, 一舊舊好似磚嗰啲唐泥,
因為我驚用唐泥種, 第日換盆啲根會同啲泥黐埋一齊, 好難搞 ...
hk88688 發表於 2009-2-13 17:17

好复杂啊, 88  
第日轉盆你都係露根換架?  咁又要再來一次(緩苗)
回復

hk88688 發表於 2009-2-14 15:02:49 |顯示全部樓層
好复杂啊, 88  
第日轉盆你都係露根換架?  咁又要再來一次(緩苗)
格子 發表於 2009-2-14 10:54

好似砌積木咁, 幾好玩嫁
其實我換盆通常都連泥膽, 但係啲唐泥耐咗好難搞add9icon
加上我買啲唐泥一舊舊好似磚咁, 我都唔知點用好, 係咪要整碎佢先用?
但係啲唐泥好硬, 我又唔知點整碎佢add3icon
所以索性鋪泥面算囉
回復

hk88688 發表於 2009-2-24 14:47:22 |顯示全部樓層
又update吓啲小花先add6icon

仍開緊嘅桃花

仍開緊嘅桃花

粉色桃花都開緊^o^

粉色桃花都開緊^o^

白色海棠

白色海棠

仲有聖誕紅

仲有聖誕紅

原來兩個唔同size嘅倒吊金鐘, 相差好遠嫁

原來兩個唔同size嘅倒吊金鐘, 相差好遠嫁
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 15:07:43 |顯示全部樓層
又update吓啲小花先add6icon
hk88688 發表於 2009-2-24 14:47

88:
妳棵桃花好大棵同好靚呀!引s人...
其實種桃花要唔要摘頂芽架?如果想佢下年開花,有D嘜野要注意?
回復

hk88688 發表於 2009-2-24 15:15:06 |顯示全部樓層
88:
妳棵桃花好大棵同好靚呀!引s人...http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(24).gif
其實種桃花要唔要摘頂芽架?如果想佢下年開花,有D嘜野要注意? ...
黃臉婆 發表於 2009-2-24 15:07

黃女士, 實不相瞞......
我都唔識嫁, 我搬嚟之前已經响樹
應該有二三十年樹齡, 我無理佢哋嫁,
屬自生自滅型, 印象中上年佢哋都識自己開花,
仲好似有結果, 因為嗰時未正式搬嚟住, 所以唔係好記得
我諗粗方管理都得啩
回復

黃臉婆 發表於 2009-2-24 15:20:47 |顯示全部樓層
黃女士, 實不相瞞......
我都唔識嫁, 我搬嚟之前已經响樹
應該有二三十年樹齡, 我無理佢哋嫁,
屬自生自滅型, 印象中上年佢哋都識自己開花,
仲好似有結果, 因為嗰時未正式搬嚟住, 所以唔係好記得
我諗粗 ...
hk88688 發表於 2009-2-24 15:15

照妳所言,又真係幾好種喎。
係呢,結咗D果食唔食得架?
回復

yuwaiman 發表於 2009-2-24 16:40:13 |顯示全部樓層
聽人講話摘葉會出多d花架, 唔知真定假架
回復

hk88688 發表於 2009-2-24 17:42:02 |顯示全部樓層
照妳所言,又真係幾好種喎。
係呢,結咗D果食唔食得架?
黃臉婆 發表於 2009-2-24 15:20

聽人講好似得add3icon
等結咗果拎啲俾你試吓吖add14icon
回復