我愛玫瑰園

作者: cyhh 發表于 2009-2-4 13:10:27
10951 86
yuwaiman 發表於 2009-2-11 10:49:02 |顯示全部樓層
因於我放天台全日照, 我係每日淋水架
不過變黃可能係有菌喎, 你有冇定期噴百菌清架 ?
回復

haricot 發表於 2009-2-11 23:00:17 |顯示全部樓層
41# yuwaiman

沒有呀, 佢地開緊花, 但花托好似係漸漸變青綠 -> 青黃色,
係咪當花開完後, 開始謝就會花托發黃?
回復

nuage 發表於 2009-2-11 23:25:30 |顯示全部樓層
放吓d呢幾日影嘅相先

http://i279.photobucket.com/a ...
yuwaiman 發表於 2009-2-9 09:25

好多花靚﹗
回復

Donder 發表於 2009-2-12 04:57:58 |顯示全部樓層
大家貼得咁開心, 我又貼下先 !

回復

Donder 發表於 2009-2-12 05:04:18 |顯示全部樓層
重有 !

回復

Donder 發表於 2009-2-12 05:06:47 |顯示全部樓層
重有小小 !

回復

Donder 發表於 2009-2-12 05:43:29 |顯示全部樓層
仍有一些 !

評分

查看全部評分

回復

cobie 發表於 2009-2-12 14:07:47 |顯示全部樓層
Donder, they are so beautiful. how can you do that. they are so beautiful i wish ican do that.
回復

Donder 發表於 2009-2-12 16:19:44 |顯示全部樓層
Donder, they are so beautiful. how can you do that. they are so beautiful i wish ican do that.
cobie 發表於 12/2/2009 14:07

多謝咁讚我的花花, 其實, 可以話好易, 又可以話好難, 好易.......只要心心心心愛玫瑰, 對她們照顧周到, 她們自然開出靚花花啦 ! 好難.........是在於缺乏常識去種花花, 而玫瑰又好易生病, 都幾難打理佢地, 不過, 在呢到, 好多玫瑰發消友, 大家交流心得, 亙相傳染, 毒引越來越深, 越種越多, 在呢到, 我都學左唔少種花花的技巧架 !
回復

hk88688 發表於 2009-2-12 16:49:58 |顯示全部樓層
叮噹, 多靚靚玫瑰呀
我諗你嗰度適合玫瑰生長啲, 嚟緊香港夏天啲玫瑰, 唔知會變成點呢?
擔心ing......
回復

Donder 發表於 2009-2-12 18:09:55 |顯示全部樓層
叮噹, 多靚靚玫瑰呀
我諗你嗰度適合玫瑰生長啲, 嚟緊香港夏天啲玫瑰, 唔知會變成點呢?
擔心ing......
hk88688 發表於 12/2/2009 16:49

我呢到D玫瑰都好多時有病架, 不過, 我在夏天時, 要加緊留意佢地, D 葉一有問題, 就即刻醫佢地, 不過, 夏天無 HK 咁長, 所以, 也可以話易種過在 HK.
回復

vincentma 發表於 2009-2-12 20:50:27 |顯示全部樓層
叮噹,你 D 玫瑰真係好毒喎!我好鍾意你果張相 -- 嘉菲望住玫瑰,好陶醉果樣!仲有,玫瑰花上面既露珠,好有味道呀!
回復

Donder 發表於 2009-2-13 15:23:22 |顯示全部樓層
叮噹,你 D 玫瑰真係好毒喎!我好鍾意你果張相 -- 嘉菲望住玫瑰,好陶醉果樣!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(30).gif仲有,玫瑰花上面既露珠,好有味道呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.ne ...
vincentma 發表於 12/2/2009 20:50

Vincentma 好多謝你咁欣賞我的玫瑰啊 !   加菲好陶醉咁望住D玫瑰果張, 我都好鍾愛架,   混色的紅白紋玫瑰, 是來自法國的 Henri Matisse, 是在今年入冬前, 棵玫瑰仍有好多好多花花仍未開完, 珍落第一場雪前, 我把花花剪晒, 插在花瓶, 所以加菲有幸同她們一齊影張合照囉 !  

另外, 有水珠的淺黃混淺粉紅的是玫瑰中之經典 Gloria Die /  Peace ,  你都好有眼光,   她又是我的至愛, 她的花花好優香, 成個夏天, 花園時不時都會傳來陣陣花優香, 花瓣上的水點, 是天然架, 不是我加上去影相的,  因我當時是在晨晨晨早時影的.   
回復

hk88688 發表於 2009-2-13 15:25:48 |顯示全部樓層
叮噹, Gloria Die /  Peace 係咪即係黃和平add3icon
真係好靚呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-13 15:31:20 |顯示全部樓層
積媽, 大奬章好得啊, 俾張大頭嚟啦
yuwaiman 發表於 2009-2-6 15:11

而家至睇到 ...... 呢朵花開左都無一星期就 bb 左喇 ~
比番d之前0既開花照你交差先 ~ :p
P1130355 (Small).JPG P1130354 (Small).JPG P1130356 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-13 15:32:23 |顯示全部樓層

叮噹 ~~~ 你d花花好靚 ~~~ 恨屎人囉 ~~~~ >.<"""
你應該開個 topic : 加菲的玫瑰園 ~ 張張相都放埋加菲入鏡 ~~
回復

nuage 發表於 2009-2-13 15:41:38 |顯示全部樓層
仍有一些 !

Donder 發表於 2009-2-12 05:43

叮噹嘅玫瑰幾時睇都係咁靚嘅﹗add6icon
回復

ChrisTsui 發表於 2009-2-13 15:43:17 |顯示全部樓層
叮噹~
你d玫瑰靚到唔識形容~
回復

Donder 發表於 2009-2-13 15:49:13 |顯示全部樓層
叮噹, Gloria Die /  Peace 係咪即係黃和平add3icon
真係好靚呀
hk88688 發表於 13/2/2009 15:25

係呀 ! 我林即係黃和平.  我舊年在母幹傍邊插左一支新支, 秋天時, 仍生得好好, 不過, 現在封在冰雪下, 唔知到回暖時, 個BB重頂唔頂得住呢 ! 希望有驚喜啦 ! 咁就可又多一棵啦 !
回復

Donder 發表於 2009-2-13 16:09:07 |顯示全部樓層
叮噹 ~~~ 你d花花好靚 ~~~ 恨屎人囉 ~~~~ >.
JicJicmom 發表於 13/2/2009 15:32

都是日子有功, 早幾年開始種玫瑰, 咩都唔識, 都是靠睇書, 邊睇邊學邊種, 自從上左園藝館, 越睇越鐘意,  越種又越多. 呢到又亙相放毒, 搞到毒引越來越深, 最近睇左春季  catalogue , 嗚……..嗚……又有好多新目標啊 !  
加菲玫瑰園 ! 意念幾好啵 ! 不過, 我想開返個個人加菲庫就係真既 !
回復