小苗點咗穴??!!

作者: lala 發表于 2007-10-13 14:16:23
1900 9
上回講到我決定幫小苗分株,已經分咗一個星期,但兩棵小苗都不約而同咁唔變大又唔變壞...

我將佢哋一分爲二之後...

一棵拎咗番公司比佢涼泠氣;另一棵就喺屋企,放咗喺自製溫室裡面,毎日都有開封比佢換氣一兩次:

兩棵最中間嘅生長點嘅葉細細BB仲好青綠,但完全唔大... 兩棵我都未落過肥...

究竟我有冇做錯啲乜嘢?? 定係小苗一定會唔大一排,等佢適應咗先會再大?? 請各位指點!!
花花公子 發表於 2007-10-13 18:04:27 |顯示全部樓層
你用那些植料似乎不太理想,要混入多些珠石及金泥。
為甚麼要放入溫箱?目前香港的天氣不冷也不太乾燥,不用放溫箱la。
回復

慕沙 發表於 2007-10-13 18:20:25 |顯示全部樓層
是啊,植料 这么黑。
回復

lala 發表於 2007-10-13 21:06:51 |顯示全部樓層
植料方面不用太擔心... 其實下面九成半都係花寶新嗰種珠多過乜嘅紫羅蘭專用混合植料。只不過係因為我唔係太鍾意見到啲珠,所以薄薄咁放咗層淨泥喺面。

本來困住佢哋係諗住加濕... 有冇咁嘅需要呢??
回復

花花公子 發表於 2007-10-13 21:15:29 |顯示全部樓層
唔洗咁!!
回復

lala 發表於 2007-10-14 00:39:33 |顯示全部樓層
明白喇,已經救番佢哋出唻... 但番去最初嘅問題:點解會成個禮拜都冇再大過?分完株後,可以做啲乜令小苗更健康?請賜教!!
回復

ayclui 發表於 2007-10-14 13:42:36 |顯示全部樓層
會唔會係個盆大過頭?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-10-14 18:37:34 |顯示全部樓層
小苗要時間適應新環境
回復

神秘人 發表於 2007-10-15 13:46:46 |顯示全部樓層
可能未適應o者, 俾d 耐性等等吧 ^O^
回復

lala 發表於 2007-10-15 13:48:41 |顯示全部樓層
做家長嘅,難免有啲担心... 我收到喇,會比多啲耐性同愛心佢喇。多謝各位!!
回復