迷你西瓜-成長過程 (有收成喇!)

作者: charlie 發表于 2007-6-22 23:10:08
14104 68
cross 發表於 2007-7-3 22:10:42 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-3 11:56 發表
今朝睇咗個小西瓜, 佢冇事喇,

其實甜唔甜嫁..同大果d西瓜比
會唔會差好遠
回復

charlie 發表於 2007-7-3 22:38:19 |顯示全部樓層
其實佢係我的試驗品咋, 台灣個人講就甜, 但我未試過喎, 遲d話你知
回復

cross 發表於 2007-7-3 23:48:22 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-3 22:38 發表
其實佢係我的試驗品咋, 台灣個人講就甜, 但我未試過喎, 遲d話你知

話唔定遲d係.報告佢全部貨(試完隻西瓜再試埋其他迷你植物)
回復

charlie 發表於 2007-7-4 13:00:54 |顯示全部樓層
其實我都有種, 粟米(食晒喇),哈蜜瓜(未見有母花), 西瓜, 苦瓜 , 小白菜.
最近種咗花椰菜, 一口茄(唔知係蕃茄定茄子, haha), 圓茄子, 辣椒等等.
得閒過嚟坐呀! http://hk.myblog.yahoo.com/charlie_li2311
回復

cross 發表於 2007-7-4 15:07:13 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-4 13:00 發表
其實我都有種, 粟米(食晒喇),哈蜜瓜(未見有母花), 西瓜, 苦瓜 , 小白菜.
最近種咗花椰菜, 一口茄(唔知係蕃茄定茄子, haha), 圓茄子, 辣椒等等.
得閒過嚟坐呀! http://hk.myblog.yahoo.com/charlie_li2311 ...

你講呢堆都係迷你??
其實我鐘意睇d迷你野
回復

Tony 發表於 2007-7-4 21:32:26 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-4 13:00 發表
得閒過嚟坐呀! http://hk.myblog.yahoo.com/charlie_li2311 ...

車厘茄??
回復

charlie 發表於 2007-7-4 22:46:43 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-7-4 15:07 發表

你講呢堆都係迷你??
其實我鐘意睇d迷你野

係呀, 全部都係迷你嘢呀, 得閒咪嚟我個blog坐吓囉,
我前一頁果條link都係迷你的. 得閒都去望望囉!
回復

charlie 發表於 2007-7-4 22:47:13 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-4 21:32 發表

車厘茄??

就係唔知囉. 遲d 話你知呀, haha
回復

cross 發表於 2007-7-5 10:54:35 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-4 22:46 發表

係呀, 全部都係迷你嘢呀, 得閒咪嚟我個blog坐吓囉,
我前一頁果條link都係迷你的. 得閒都去望望囉!

有去望過嫁
回復

kok69 發表於 2007-7-19 04:32:28 |顯示全部樓層
唔知小西呢排點呢xd
回復

charlie 發表於 2007-7-19 09:34:00 |顯示全部樓層
小西瓜好健康, 只不過部相機比人攞咗去搭飛機, 所以冇相updated, 明日post 返d靚相比你睇呀!
回復

cross 發表於 2007-7-19 10:21:28 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-19 09:34 發表
小西瓜好健康, 只不過部相機比人攞咗去搭飛機, 所以冇相updated, 明日post 返d靚相比你睇呀!

迷你西瓜有冇種子嫁@@
回復

charlie 發表於 2007-7-19 10:47:33 |顯示全部樓層
我咪用種子種的!
我本來有三粒種子, 點知原來種西瓜有曉門, 咁就用埋第三粒喇, 所以我諗住哩個迷你西瓜要種到佢熟晒, 咁就有種子喇!
回復

iris 發表於 2007-7-19 13:30:02 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-19 10:47 發表
我咪用種子種的!
我本來有三粒種子, 點知原來種西瓜有曉門, 咁就用埋第三粒喇, 所以我諗住哩個迷你西瓜要種到佢熟晒, 咁就有種子喇!

有咩曉門?可唔可以講比我知 ???thanks
回復

honhonma 發表於 2007-7-19 19:28:33 |顯示全部樓層
我都想知吖...其實我响6月尾都種咗3棵西瓜(响惠x買黃肉直徑4~5吋左右嗰D), 雖然佢哋大得好快(依家約兩呎高), 亦已經有7~8朵花 , 但係好似結唔到果 , 同埋D葉好似好淺色, 請指教
回復

charlie 發表於 2007-7-19 22:51:30 |顯示全部樓層
曉門係"核尖"要向泥直插, 之前side咗兩粒就係冇直插.
結唔到果?? 有冇母花?你有冇幫佢地授粉呀??
回復

charlie 發表於 2007-7-21 12:55:21 |顯示全部樓層
大家好掛住的小西瓜呀!!
因為同哈蜜瓜住埋一齊, 大家都好似唔夠營養, 所以好冒險咁幫佢地分盆, 當然保護西瓜為主啦(因為冇晒西瓜種子)

遠睇, d 西瓜冇乜葉的, 可能營養唔多好.

近睇, 唔係圓型的西瓜, haha
回復

小餘 發表於 2007-7-21 16:17:58 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-7-21 12:55 發表
大家好掛住的小西瓜呀!!
因為同哈蜜瓜住埋一齊, 大家都好似唔夠營養, 所以好冒險咁幫佢地分盆, 當然保護西瓜為主啦(因為冇晒西瓜種子)

遠睇, d 西瓜冇乜葉的, 可能營養唔多好.
http://www.imagestation.com/pi ...

變咗芒果形^^嘻嘻
回復

EddieOR 發表於 2007-7-21 19:42:11 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-7-21 16:17 發表

變咗芒果形^^嘻嘻

冇錯……咁樣仲好,出面千奇百怪既西瓜賣得好貴
回復

honhonma 發表於 2007-7-23 18:44:05 |顯示全部樓層

回復 #36 charlie 的帖子

好似生極都係"公花"  有無得控制生"公花"定"母花"呢

你個西瓜好似芒果, 好得意
回復