我個兩盤桔有好多蚊滋呀....

作者: colourfox 发表于 2009-1-23 10:15:54
4634 9
前幾日係花墟買左兩盤桔返黎, 買個時附近都勁多蚊滋架啦, 點知買到返黎擺係公司門口度一日就出晒黎, d蚊周圍飛, 仲搞到飛埋去隔離人地公司...而家真係勁煩, 今日放左d貼蚊紙, 同一盤有洗潔精水既水係旁邊, 我諗暫時都ok既
(但我見到有d飛左上天花, 仲有幾對蚊仔尾連住尾咁伏係度, 請問佢地是在交配中嗎? )
但係我黎緊放成個星期假...都唔知返到黎一門口會否有成"炸"蚊飛晒出黎....好驚!!
各位親愛的網友, 請問有無方法比我搞掂佢地呀~~~~拜託拜託
小寶 發表於 2009-1-23 14:04:44 |顯示全部樓層
我果盆都係呀, 馬上用捕蟲貼, 貼滿兩張, 之後就無咯~
你心急滅蟲可能要用到農藥
colourfox 發表於 2009-1-24 10:05:50 |顯示全部樓層
係呀係呀!我尋日臨走的時候就就噴左殺虫水(紅色個支), 又係各盤放了兩張蚊貼係度, 然後再係旁邊放了一盤加左洗潔精的水,希望有用吧, 我唔想初八返到去既時候d蚊全部沖出黎同我拜年哦
艾奧羅斯 發表於 2009-1-24 20:51:03 |顯示全部樓層
蚊仔尾連住尾咁伏係度...
飛緊都係一隻擒住一隻... 梗係交配中
sandylam 發表於 2009-1-29 13:08:03 |顯示全部樓層
捕蟲貼好用~
colourfox 發表於 2009-1-30 15:41:31 |顯示全部樓層
尚有幾日就要返去啦...我呢排發惡夢, 見到好多蟲卵係公司度....
alla 發表於 2009-2-6 11:06:11 |顯示全部樓層
我D香草都有好多蚊滋, 其實係咪要做杜蟲呢?
定係用捕蟲貼?喺邊度買?貼喺邊?
cllok 發表於 2009-2-9 10:13:48 |顯示全部樓層
我都想知捕蟲貼係邊度買架,謝謝提供
mei524 發表於 2009-2-9 12:13:33 |顯示全部樓層
好多年前在五金鋪買過可以試下。
春田花花 發表於 2009-2-9 13:16:08 |顯示全部樓層
元朗王x兄