積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 发表于 2009-1-6 09:38:41
319381 4062
亞實 發表於 2009-2-2 00:04:35 |顯示全部樓層
一種就唔止一棵, HAHA,
好,一於種種種,
不斷有蕃茄食,
蕃茄小蟲害, 岩我!!
花園仔 發表於 2009-2-2 00:15:07 |顯示全部樓層
金蕃茄好靚啵, 如果又好味就完美嘞!
JicJicmom 發表於 2009-2-2 01:15:31 |顯示全部樓層
多謝花老師 !!
其實我無影到成棵植株 ..... D葉枯得好難睇呀..... 唉 ~ 個底打得唔好,又唔知咩叫基肥, 更加唔知咩叫追肥......
不過追左你咁多文 , 有番少少信心 , 我會再種金蕃茄架 ~~
hellokitty_971 發表於 2009-2-2 11:41:01 |顯示全部樓層
嘩....有得食啦
JicJicmom 發表於 2009-2-3 00:26:32 |顯示全部樓層
好好好好味 !!! 一切出黎 , 好香好香蕃茄味呀 !!! d皮又唔厚 !
我~一~定~要~再~種 !!!!
twins 金蕃茄 ~~
P1130718 (Small).JPG
同雞蛋一樣咁大 ~
P1130719 (Small).JPG
草民兄教我要棟雞蛋呀 ..... 生蛋頂住先 ~ XD
P1130724 (Small).JPG
好好好好味 !!!
P1130725 (Small).JPG
P1130728 (Small).JPG
花園仔 發表於 2009-2-3 00:29:39 |顯示全部樓層
咁味道點亞?
JicJicmom 發表於 2009-2-3 00:31:58 |顯示全部樓層
酸甜酸甜咁 !!!!好好食 !!! 唔會酸到盲公開眼亦唔會甜到變糖尿病 !
老師 ~~~ " 我要種好棵蕃茄 " !!!
JicJicmom 發表於 2009-2-3 00:37:10 |顯示全部樓層
比多少少資料各位版友仔 :
呢隻金蕃茄叫 "GOLDEN SURPRISE" 係 MR. FOTHERGILL'S  出品0既種子. 我係響百佳超市度買 , $11.90
GOLDED SURPRISE.jpg
花園仔 發表於 2009-2-3 00:37:13 |顯示全部樓層
127# JicJicmom

酸甜酸甜咁 !!!!好好食 !!! 唔會酸到盲公開眼亦唔會甜到變糖尿病 !
-----------------------------------------------------------

冇問題丫, 俾心機實得格!

我今日, 其實係日日都有蕃茄摘呀!
sandylam 發表於 2009-2-3 00:37:54 |顯示全部樓層
好味~
nuage 發表於 2009-2-3 00:41:02 |顯示全部樓層
好好好好味 !!! 一切出黎 , 好香好香蕃茄味呀 !!! d皮又唔厚 !
我~一~定~要~再~種 !!!!
twins 金蕃茄 ~~
同雞蛋一樣咁大 ~
草民兄教我要棟雞蛋呀 ..... 生蛋頂住先 ~ XD
好好好好味 !!!
92 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-3 00:26

add6icon 種得好大好靚呀﹗
JicJicmom 發表於 2009-2-3 00:42:02 |顯示全部樓層
127# JicJicmom

-----------------------------------------------------------

冇問題丫, 俾心機實得格!:hi ...
花園仔 發表於 2009-2-3 00:37

多謝老師鼓勵呀 ~~ 我今日都響十蚊店買左一D大盤黎種蕃茄 , 有成 29CM 直徑 , 28CM 高. 我好希望可以有老師你棵茄茄8成就心滿意足喇 .......
P1130730 (Small).JPG
P1130731 (Small).JPG
P1130729 (Small).JPG
pauline 發表於 2009-2-3 00:45:23 |顯示全部樓層
比多少少資料各位版友仔 :
呢隻金蕃茄叫 "GOLDEN SURPRISE" 係 MR. FOTHERGILL'S  出品0既種子. 我係響百佳超市度買 , $11.90
JicJicmom 發表於 2009-2-3 00:37

呢種茄好好食的, 我上年都有種, 特別多汁, 肉質也"口者 口厘"咁, 好好吃.
小獅子 發表於 2009-2-3 08:45:13 |顯示全部樓層
hi,你好, 我都種緊這黃茄,但係得一個果,仲要等左成1/2個月都未熟,唔知點好...
善慕中...
新仔 發表於 2009-2-3 08:56:56 |顯示全部樓層
我又黎食呀!好味 好味
JicJicmom 發表於 2009-2-3 09:23:52 |顯示全部樓層
hi,你好, 我都種緊這黃茄,但係得一個果,仲要等左成1/2個月都未熟,唔知點好...
善慕中...
小獅子 發表於 2009-2-3 08:45

小獅子 ,
呢隻果我都等左好耐下 ~~ 最緊要比佢晒多D太陽 ~ 我一星期前移左佢地去長日照地方 , 我估都有少少幫助架 ~
你都好快會有得食架喇 ~~~ 比心機呀 ~~
JicJicmom 發表於 2009-2-3 09:25:49 |顯示全部樓層
SANDY , 新仔 ,
隨便食, 唔好客氣 ~ 食完仲有隻 ~ XD
PAULINE ,
肉質也"口者 口厘"咁 ----> 係呀 ~~ D核同心都好好味好滑架 ~~
另 , 你2個囡囡拎住0個D大蕃茄都好正呀 ~~
JicJicmom 發表於 2009-2-3 09:26:25 |顯示全部樓層
add6icon 種得好大好靚呀﹗
nuage 發表於 2009-2-3 00:41

NUAGE ~
你要唔要種子 ? 我仲未回禮比你呀 ~
BanbieChan 發表於 2009-2-3 09:45:51 |顯示全部樓層

我要切開先至食
alilovebyj 發表於 2009-2-3 09:50:52 |顯示全部樓層
好多啊!金蕃茄我才剛下種,有苗了,是要種三個月才有收成嗎?