積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
329439 4062
JicJicmom 發表於 2009-5-5 01:21:42 |顯示全部樓層

早上星期收左送比阿姨的青瓜及雷公仔.
P1150581 (Small).JPG P1150583 (Small).JPG
R0010599 (Small).JPG
今日送左呢隻比阿娘 ~~ 阿娘話呢隻係潮州種0既刺青瓜, 用黎滾湯好好食架~
P1150612 (Small).JPG
P1150613 (Small).JPG
P1150614 (Small).JPG
其他農作物
迷你蕃茄garden pearl 及 red cherry
P1150596 (Small).JPG
P1150597 (Small).JPG
花展時購入日本紫紅薯
P1150601 (Small).JPG
花老師牌七彩靚椒
P1150588 (Small).JPG P1150589 (Small).JPG
花老師芫茜及蔥
P1150600 (Small).JPG
P1150602 (Small).JPG

台灣翠妃苦瓜近鏡
P1150590 (Small).JPG
P1150592 (Small).JPG
積媽產房近況
係臭草, 倒手香同桑椹子扞插 ( 另有向日葵同八角櫻桃下左種子 )
P1150594 (Small).JPG
回復

農夫 發表於 2009-5-5 01:27:42 |顯示全部樓層
積媽,
我相食鑲苦瓜
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-5 14:45:32 |顯示全部樓層
花老師0既迷你茄 , 夠哂份量 ~~~ 同其他一支弓0既蕃茄差得好遠呀 ~
P1150623 (Small).JPG
就係因為有咁多分枝 , 我成日以為花老師將幾棵蕃茄種埋一齊
P1150624 (Small).JPG
有花又有果喇
P1150622 (Small).JPG
P1150621 (Small).JPG
回復

ChrisTsui 發表於 2009-5-5 15:27:53 |顯示全部樓層
積媽~
我都有種蕃茄仔,想問你用幾大個盆種呀?
我仲未換盆,屋企有1呎盆,夠唔夠呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-5 15:42:39 |顯示全部樓層
積媽~
我都有種蕃茄仔,想問你用幾大個盆種呀?
我仲未換盆,屋企有1呎盆,夠唔夠呢?
ChrisTsui 發表於 2009-5-5 15:27

根據花老師語錄 :
#[email protected]
我個盆係吉吉12號盆10吋盆口徑, 8吋高7吋泥!
回復

fianfumy 發表於 2009-5-5 15:43:44 |顯示全部樓層
積媽 ... D苦瓜好正喎 ....
回復

ChrisTsui 發表於 2009-5-5 16:20:47 |顯示全部樓層
根據花老師語錄 :
#[email protected]
我個盆係吉吉2號盆10吋盆口徑, 8吋高7吋泥!
JicJicmom 發表於 2009-5-5 15:42

唔該積媽~
今晚返去換盆~
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-5 16:22:26 |顯示全部樓層
唔該積媽~
今晚返去換盆~
ChrisTsui 發表於 2009-5-5 16:20

christsui

我都係用 12 號盤架~
回復

農夫 發表於 2009-5-5 16:27:07 |顯示全部樓層
公主你既蕃茄又趕得切夏天前收成喎~叻叻
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-5 16:29:06 |顯示全部樓層
公主你既蕃茄又趕得切夏天前收成喎~叻叻
農夫 發表於 2009-5-5 16:27

但我仲有好多其他茄苗苗呢~
回復

農夫 發表於 2009-5-5 16:31:32 |顯示全部樓層
茄苗食唔食得呢?
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-5 16:34:37 |顯示全部樓層
茄苗食唔食得呢?
農夫 發表於 2009-5-5 16:31

應該唔得架~
回復

athernas 發表於 2009-5-5 17:25:22 |顯示全部樓層
早上星期收左送比阿姨的青瓜及雷公仔.
今日送左呢隻比阿娘 ~~ 阿娘話呢隻係潮州種0既刺青瓜, 用黎滾湯好好食架~
其他農作物
迷你蕃茄garden pearl 及 red cherry
1198 ...
JicJicmom 發表於 2009/5/5 01:21

積媽你d 桑椹枝係唔係生咗新葉啦?
回復

ChrisTsui 發表於 2009-5-5 17:27:14 |顯示全部樓層
christsui http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(20).gif
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif我都係用 12 號盤架~
BanbieChan 發表於 2009-5-5 16:22

斑比~
你呢盆好茂盛呀~
其實呢....我唔知12號盆有幾大,係咪即係吉吉島最大o個隻盆咁大呀?
想問個BB班 o既問題......12號係唔係=盆口12吋呀?
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-5 17:27:50 |顯示全部樓層
未呀 ~ 呢d係舊葉黎 ~ 我估佢要出根 , 都要番幾星期喇 .
回復

athernas 發表於 2009-5-5 17:40:27 |顯示全部樓層
未呀 ~ 呢d係舊葉黎 ~ 我估佢要出根 , 都要番幾星期喇 .
JicJicmom 發表於 2009/5/5 17:27

吓唔係話d葉唔要架咩,我仲諗緊我果兩枝係唔係 c 咗.
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-5 21:00:25 |顯示全部樓層
斑比~
你呢盆好茂盛呀~
其實呢....我唔知12號盆有幾大,係咪即係吉吉島最大o個隻盆咁大呀?
想問個BB班 o既問題......12號係唔係=盆口12吋呀?
ChrisTsui 發表於 2009-5-5 17:27

應該唔係最大嘅~最大有個要$30.-

12號盤盤口有13吋架
回復

may.sun 發表於 2009-5-5 22:48:42 |顯示全部樓層
積媽d瓜瓜好掂,隻隻都好有份量
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-6 00:23:22 |顯示全部樓層
吓唔係話d葉唔要架咩,我仲諗緊我果兩枝係唔係 c 咗.
athernas 發表於 2009-5-5 17:40

我剪走哂d大葉, 留番d細葉 / 一兩片 , 我覺得一枝枝篤響度感覺好似無聲氣咁 , 所以留少少葉囉 .
我睇書教 , 杆插係可以留一兩片小葉 / 將葉剪去一半 , 所以咪試下囉 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-6 00:25:41 |顯示全部樓層
積媽d瓜瓜好掂,隻隻都好有份量
may.sun 發表於 2009-5-5 22:48

好開心呀我 , 無想過可以咁快有收成 , 仲要幾靚仔 / 女 !!!!
回復