石頭陣

作者: ccl3949 發表于 2008-12-26 02:14:51
2203 6
少部份生石花,先看這些
phantom 發表於 2008-12-26 09:01:02 |顯示全部樓層
想問下咁多會好難管理嗎?可以唔可以分享下心得點過夏天
剛剛呢個夏天我幾盆石花都溶晒,而家唔敢再敗
回復

mkpetpet 發表於 2008-12-26 23:57:31 |顯示全部樓層
好呀,請分享一吓心得。
回復

kenwong 發表於 2008-12-27 00:13:38 |顯示全部樓層
係囉~ 分享下心得吧~
我年頭都死左一棵大+~10粒苗仔(脫皮失敗...)
雖然我都知無太陽係一個好大既死因
回復

ccl3949 發表於 2008-12-28 03:21:38 |顯示全部樓層
種生石花最忌水多,香港天氣潮湿和比熱所以制水是非常重要溫度超過25度要停水但會影響到秋天開花,但好過死亡,石花加水最好用吸水方法,將盆底放下水中2秒提起,等水流出做成野外環境生態,多陽光,香港现在的環境10天一次都可以,夏天和退皮要停水,這是本人的一少點意見,不是專家,大家交流下,我都交了不少學费
回復

haren 發表於 2008-12-28 15:55:56 |顯示全部樓層
嘩~種得好好add6icon想問樓主係室內種植?如果在露台半開陽種植方法都是差不多嗎?THX~
回復

phantom 發表於 2008-12-28 17:15:53 |顯示全部樓層
種生石花最忌水多,香港天氣潮湿和比熱所以制水是非常重要溫度超過25度要停水但會影響到秋天開花,但好過死亡,石花加水最好用吸水方法,將盆底放下水中2秒提起,等水流出做成野外環境生態,多陽光,香港现在的環境1 ...
ccl3949 發表於 2008-12-28 03:21

2秒!?咁咪好似蜻蜓點水咁,咁多盆分分鐘要搞半日
勁!
回復