help! 419

作者: soy 發表于 2007-10-5 01:09:39
2086 10
昨天剛買了一盤419小苗,放在窗檯,今天回家見好似軟晒,
但我剛買回來無淋過水,於是我試下於盤底吸水.
不知怎辦!我是新手,請教!
比得大帝 發表於 2007-10-5 08:48:08 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2007-10-5 01:09 發表
昨天剛買了一盤419小苗,放在窗檯,今天回家見好似軟晒,
但我剛買回來無淋過水,於是我試下於盤底吸水.
不知怎辦!我是新手,請教!

好似軟晒原因可能是轉換環境, 要一段時間適應, 不一定出事, 多看幾天, 紫蘿蘭不宜直接陽光, 留意一下

你放在窗台, 可能是晒乾了, 買數字花的通常用個好細的盆, 水份不多

通常佢地冇加棉錢, 用盤底吸水效果不好, 直接加水入植料罷
回復

八王爺 發表於 2007-10-5 09:37:22 |顯示全部樓層
如果 窗口大风,用个 透明胶袋 保护一下。
回復

soy 發表於 2007-10-6 01:12:20 |顯示全部樓層
Thanks Peter & 八王爺!
那個窗台於冬天沒有陽光,
又不大风,不知是否天氣還太熱呢?
今天回來葉片還有少許啡色....點算?
回復

比得大帝 發表於 2007-10-6 09:05:45 |顯示全部樓層
原帖由 soy 於 2007-10-6 01:12 發表
Thanks Peter & 八王爺!
那個窗台於冬天沒有陽光,
又不大风,不知是否天氣還太熱呢?
今天回來葉片還有少許啡色....點算?

冬天没有陽光?  咁而家夏天呢?
回復

kong 發表於 2007-10-6 10:43:56 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2007-10-6 09:05 發表

冬天没有陽光?  咁而家夏天呢?

重有,咁秋天呢?

會唔會係涼慣冷氣嘅堇去到你家熱得滯呀?有冇相睇呀?
回復

soy 發表於 2007-10-7 01:42:23 |顯示全部樓層
唉!我見到都唔想影....
我放左入房涼冷氣,今日中間個心都啡左....
夏天時陽光晒到入屋,現在入秋了,斜斜地晒到一半啦!
而我是放到沒晒到的窗台喔

難道我真的種不到AV????
回復

tata 發表於 2007-10-7 09:33:20 |顯示全部樓層
咁可能係爛心喎, 唔緊要啦, 最緊要知道失敗喺邊度, 下次就會種得好架~ 你影個樣睇吓啦~
回復

kong 發表於 2007-10-7 13:15:11 |顯示全部樓層
"中間個心都啡左", 冇得救 la, 之前有冇插葉?
就當交學費吧,再去買過,而家天時涼成功率又高一d!
不過睇翻你話"昨天剛買了一盤419小苗,放在窗檯,今天回家見好似軟晒,"
又好似快左死亡得太特然,其間你有冇做過咩嘢令佢咁快就去?
自己想想,以免下次又犯同樣錯!
回復

soy 發表於 2007-10-7 23:44:49 |顯示全部樓層
我冇做過D乜呀,水都冇淋,我怕那舖剛淋了
不過我會努力,多謝客位!
回復

kong 發表於 2007-10-10 08:57:06 |顯示全部樓層
有時天氣熱去買花,買完花又要行街,焗住棵植物,返到屋企都幾個鐘頭後,可能焗壞佢. 又有時唔為意,以為冇太陽晒到放堇個位,點知太陽伯伯真係晒到,棵花自出世都未見個太陽,唔似我屋企嗰 d,三十幾度熱都唔理佢,咁你棵花咪唔撑得住囉!
又有時........都好多可能,自己留心就是了.
回復