尋日先買返黎,今日就攪成咁,,,

關閉 [複製鏈接]
作者: mamajoe 發表于 2007-10-3 21:18:00
2108 9
尋日買左稞薜荔返黎,,,好大盆架,不過同佢除呼葉個陣見到有一隻小虫,今日買左除虫劑噴過一次,,
然後又諗諗下,,,都係吾好用泥種啦,好野蚊,,,
所以今日去左太子買左d石仔返黎,諗住轉盆,,,點知,,,
剪左落黎之後先知有咁多支,同埋插吾入d石仔度,,,,插左落去又散返出黎,,,
插左先比石仔,又比吾到落去,因為庶住哂,,,,
吾知點好,,,,都吾知佢崖得幾耐,,,
睇落好似無乜野,但係一店就散,,,
八口 發表於 2007-10-3 23:00:09 |顯示全部樓層
可以用石仔種架??
藍色同白色果d 粉末係咩???

我都想買一盆擺o係沖涼房
回復

羊咩咩 發表於 2007-10-4 00:25:02 |顯示全部樓層
其實只要泥乾淨,冇穢水流水,冇淋到雨水,都唔會點野蟲0既.......
而家唔攪都攪到咁囉,你比個支架薜荔佢抓一抓先囉,又可以四個角位插支筷子比佢,本身佢地都好易種,比夠水份佢,唔好太乾就得架啦,佢地唔鍾意乾架
回復

mamajoe 發表於 2007-10-4 02:06:20 |顯示全部樓層
攪到咁真係慘,,,藍色,白色係細沙,,諗住代替泥土,,
種左二日,屋企多左好多蚊,,我住5樓,,好吾店,,咪換左佢囉,,我試下加快子先,,,睇下救吾救得返,,
回復

比得大帝 發表於 2007-10-4 12:08:38 |顯示全部樓層
你可以先用綫把支們固定在一塊石, 或其他大一點的東西上, 再放入盆, 才放入石仔, 因為支不會掉出來, 你放石仔時可以勃開d葉,

回復

jade_a 發表於 2007-10-4 12:23:24 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-10-4 02:06 發表
攪到咁真係慘,,,藍色,白色係細沙,,諗住代替泥土,,
種左二日,屋企多左好多蚊,,我住5樓,,好吾店,,咪換左佢囉,,我試下加快子先,,,睇下救吾救得返,, ...

去吉之島10蚊店有買鐵線做的支架好好用架
回復

mamajoe 發表於 2007-10-4 12:35:29 |顯示全部樓層
要再買野返黎救下佢地先,,,,
回復

mamajoe 發表於 2007-10-9 00:25:50 |顯示全部樓層
今日佢己經喧告陣亡左啦,,,,回光乏術
回復

jade_a 發表於 2007-10-9 01:45:44 |顯示全部樓層
好可惜,你都盡力救佢喇
‧仙客來(兔仔花)連買3年,次次都養不到10日就同我拜拜,屢戰屢敗(錢),早幾日新買一盆又走咗啦
回復

mamajoe 發表於 2007-10-9 02:08:50 |顯示全部樓層
你買左三年都重要種呀?我吾敢啦,
一黎發覺好多蚊,吾黎,吾想哂錢,,,,,都係試下其他野好d,,,
回復