一個不愉快的分享經歷 + 花貓代領

作者: Workingbee 發表于 2008-12-13 00:51:50
29675 177
Claraslm 發表於 2008-12-16 18:41:31 |顯示全部樓層
原帖由 南極星 於 2008-12-16 15:51 發表
其實應該話每一位會員都係受害者,如果因為S小姐嘅不負責心態而令各位慷慨嘅花友們不再分享花花,咁你地話係咪各會員嘅一大損失呢...

非常同意
回復

cyhh 發表於 2008-12-16 19:15:42 |顯示全部樓層
我路過嘅啫,估唔到依家d大學生係咁,真係一蟹不如一蟹…
我都5係畢左業好多年,我果代已經俾人話唔掂,依家果代有d咁嘅人直情死得!
建議佢退學算啦,反正人品咁樣讀同唔讀都唔會有d乜出色,5好再嘥納稅人d$啦!
回復

cyhh 發表於 2008-12-16 19:22:58 |顯示全部樓層
同埋佢會唔會係su字頭的?

回復

whats_up 發表於 2008-12-16 20:36:59 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-16 19:22 發表
同埋佢會唔會係su字頭的?

中佐..不過又唔知呢個人遲啲又會換個咩名黎害人啦 (害人晒時間)...
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-16 22:20:18 |顯示全部樓層
而家0既大學生  , 唔通真係唔知乜野叫做承擔 ? 唔會交待但又想補救 , 我真係唔識去理解呢句說話喇 ~
回復

sisterpig 發表於 2008-12-16 22:30:20 |顯示全部樓層
原帖由 南極星 於 2008-12-16 15:51 發表
其實應該話每一位會員都係受害者,如果因為S小姐嘅不負責心態而令各位慷慨嘅花友們不再分享花花,咁你地話係咪各會員嘅一大損失呢...

係呀, 好得人驚呀!
回復

cyhh 發表於 2008-12-17 11:41:34 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-16 22:20 發表
而家0既大學生  , 唔通真係唔知乜野叫做承擔 ? 唔會交待但又想補救 , 我真係唔識去理解呢句說話喇 ~

我之前應該都分享過野俾佢...好彩係郵寄咋 雖然呢件事我唔係當事人,本來唔應該俾comment, 但如果好多人都一齊話同一個人唔啱, 而又唔止一個case嘅時候, 果個人真係應該反省吓囉...大家又唔係狐埋, 冇必要同時話一個人有問題吖.

回復

WAH 發表於 2008-12-17 18:50:18 |顯示全部樓層
原來我也有分享野比佢,佢而家仲未寄回郵比我,如果寄左比我,我仲分唔分享比他呀!請比意見 不過—可能佢已經消失或不敢出現了
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-17 19:28:25 |顯示全部樓層

回復 133# WAH 的帖子

咁應承了人就應該要守諾言, 無需因別人的過失而改變自己的原則, 分享給她始終是你的美德, 你地照樣分享種子給她, 做善事的人始終是你, 你明白我想講什麼嗎?

回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-12-17 21:45:13 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-12-17 19:28 發表
咁應承了人就應該要守諾言, 無需因別人的過失而改變自己的原則, 分享給她始終是你的美德, 你地照樣分享種子給她, 做善事的人始終是你, 你明白我想講什麼嗎? ...

無錯~應承得人就一定要做~
雖然佢無信用,但係唔可以令到自己都無信用~
反而,要做一個榜樣俾佢睇,
教佢咩叫做一諾千金~
回復

byau 發表於 2008-12-18 02:03:10 |顯示全部樓層
佢既解釋真係得意呀:
怕跟陌生人交收 <== 怕陌生人又唔怕陌生人送既花?!
怕會大意在回程途中弄死植物 <== 自己整死就怕, 但係唔驚比幫佢交收既人整死?!究竟佢係驚D花死定驚D花係死係佢手上?!
回復

o_yeah 發表於 2008-12-18 03:40:23 |顯示全部樓層
原帖由 byau 於 2008-12-18 02:03 發表
佢既解釋真係得意呀:
怕跟陌生人交收  

咪係..唔通朋友幫佢拎花就唔會有機會死,佢拎就死!!
莫非佢係"死神"???
回復

比得大帝 發表於 2008-12-18 09:55:47 |顯示全部樓層
原帖由 WAH 於 2008-12-17 18:50 發表
原來我也有分享野比佢,佢而家仲未寄回郵比我,如果寄左比我,我仲分唔分享比他呀!請比意見 不過—可能佢已經消失或不敢出現了 ...

我意見是不要再向她分享, 除非她對過去的行為有正面回答給了你認為可接受的原因

否則, 我們可以鎖定 S小姐是位貪便宜而不負責任的人, 在此情況下而繼續向她奉獻, 只會助長她貪婪之心, 要她從你的正面行為中吸取教訓, 種種前因看來, 相信是對牛彈琴

你當時答應分嘢俾佢時是無回報的奉獻, 是根據一個考慮她是一個行為大家接受的網友 (試相如果當時你知道她的行為, 你一定不會俾嘢佢, 是嗎?)

因為條件發生重大變化, 足以推返原來的約定, 並不是你失信, 而是她在立約前沒有向你公開她會令你拒絶俾嘢佢的行為
回復

chudaicheung 發表於 2008-12-18 13:16:57 |顯示全部樓層
遇到咁嘅經歷真係令分享者有好大陰影.  可幸呢種人應該不多.   我很好運, 上次分享植物的所有網友不但準時更是全部"早到", 到約定的交收時間我已經在回家途中了.  非常感恩.  希望working bee你之後都只遇上這麼"正"的一班網友
回復

cotychan 發表於 2008-12-18 13:43:18 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-12-18 09:55 發表

我意見是不要再向她分享, 除非她對過去的行為有正面回答給了你認為可接受的原因

否則, 我們可以鎖定 S小姐是位貪便宜而不負責任的人, 在此情況下而繼續向她奉獻, 只會助長她貪婪之心, 要她從你的正面行為中吸取教 ...

我就唔係好贊成唔分享俾佢啦!就算佢真係貪便宜而不負責任的人,但始終都係答應咗在先,不過如果佢真係好遲都唔寄回郵(因為無諭分享既係葉子還是種子,都要保留一定新鮮度,如果放得太耐,佢唔要,想再分享俾其他人,可能要種出健康植物比較困難),可以喺PO度先俾一個時限佢,到嗰日都收唔到先唔分享俾佢.
人地唔負責任係佢既事,自己係未要一樣呢?
回復

rosekarming 發表於 2008-12-18 14:04:20 |顯示全部樓層

回復 133# WAH 的帖子

施比受更為有福呀  當多個機會救救地球
回復

rosekarming 發表於 2008-12-18 14:50:56 |顯示全部樓層
痛苦因分享而減輕,快樂因分享而擴大!  

說個故事,說一位猶太教的長老,酷愛打高爾夫球。 在一個安息日,他覺得手癢,很想去揮桿, 但猶太教規定,信徒在安息日必須休息,甚麼事都不能做。
這位長老卻終於忍不住,決定偷偷去高爾夫球場,想著打九個洞就好了。
由於安息日猶太教徒都不會出門,球場上一個人也沒有,  因此長老覺得不會有人知道他違反規定。
然而,當長老在打第二洞時,卻被天使發現了, 天使生氣地到上帝面前告狀,說某某長老不守教義,居然在安息日出門打高爾夫球。上帝聽了,就跟天使說,會好好懲罰這個長老。

第三個洞開始,長老打出超完美的成績,幾乎都是一桿進洞。 長老興奮莫名,到打第七個洞時, 天使又跑去找上帝:上帝呀,你不是要懲罰長老嗎?為何還不見有懲罰?
上帝說:我已經在懲罰他了。
直到打完第九個洞,長老都是一桿進洞。
因為打得太神乎其技了,於是長老決定再打九個洞。

天使又去找上帝了:到底懲罰在那裡?
上帝只是笑而不答。
打完十八洞,成績比任何一位世界級的高爾夫球手都優秀,把長老樂壞了。
天使很生氣地問上帝:這就是你對長老的懲罰嗎?
上帝說:正是,你想想,他有這麼驚人的成績,以及興奮的心情,卻不能跟任何人說,這不是最好的懲罰嗎?
生活需要伴侶,快樂和痛苦都要有人分享。 沒有人分享的人生,無論面對的是快樂還是痛苦,都是一種懲罰。

願意分享的人有福了
回復

o_yeah 發表於 2008-12-18 14:51:01 |顯示全部樓層
原帖由 rosekarming 於 2008-12-18 14:04 發表
施比受更為有福呀  當多個機會救救地球

但係依家係"俾個良心佢當狗肺" wor...一齊抵制佢係岩ga
回復

rosekarming 發表於 2008-12-18 14:55:43 |顯示全部樓層
咁下次分享時可以寫"分享者有權作最後決定"咪得囉
回復

比得大帝 發表於 2008-12-18 15:07:17 |顯示全部樓層
原帖由 cotychan 於 2008-12-18 13:43 發表

我就唔係好贊成唔分享俾佢啦!就算佢真係貪便宜而不負責任的人,但始終都係答應咗在先,不過如果佢真係好遲都唔寄回郵(因為無諭分享既係葉子還是種子,都要保留一定新鮮度,如果放得太耐,佢唔要,想再分享俾其他人,可能要 ...

有個王帝出征, 經過一條小村, 有個婦人跪在地上要求他主持公道, 因為有個男人強姦了她, 但王帝趕住去打仗沒時間, 便答應了婦人他打完仗回來便把男人殺了.

一仗打了10年, 當王帝回來經過這條村, 碰到婦人, 婦人告訴王帝她已原諒了那個男人並嫁了給他, 兒子也長大了.

王帝說: 我答應了你回來時殺掉他, 我答應了的一定要做.

就打男人斬了....................
回復