[貼圖]新手小水池

關閉 [複製鏈接]
作者: cklife 发表于 2007-6-22 09:03:53
5373 14
睇到話養魚水淋花,花會靚靚.

所以執左個發泡膠箱種睡蓮,養下魚仔.
睡蓮係舊同學幫我挑,買番黎到依家已經見到八個花喇.

已經生過魚仔喇,但到我見到時,得番一條,其他可能比其他魚食左囉

Heidi 發表於 2007-6-22 09:50:31 |顯示全部樓層
棵睡蓮開得好靚,又有魚仔陪佢,一眼望落去已覺得好開心,你放係屋企呀?
Fonica 發表於 2007-6-22 11:19:51 |顯示全部樓層
好聰明呀
我想問吓那裡可以買到睡蓮呀?係咪好易種嫁?我好有興趣呢!
Tony 發表於 2007-6-22 11:48:26 |顯示全部樓層

回復 #3 fonicaho 的帖子

早排花墟有好多,但屋企冇位
Fonica 發表於 2007-6-22 23:03:35 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-6-22 11:48 發表
早排花墟有好多,但屋企冇位

Thank you Tony! 睇吓聽日有無時間出花墟逛逛先
問多一句呀,係咪連盆一齊放落水就得啦!太陽曬唔曬得嫁?因為我想放天台呀
Tony 發表於 2007-6-24 09:30:38 |顯示全部樓層
曬唔曬得?要好晒架,D人種係荷花隔離架
我琴日出去花墟見倒近XX酒店果邊個絛街有兩檔仲有得人賣
Fonica 發表於 2007-6-24 18:46:18 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-6-24 09:30 發表
曬唔曬得?要好晒架,D人種係荷花隔離架
我琴日出去花墟見倒近XX酒店果邊個絛街有兩檔仲有得人賣

我個天台好鬼曬嫁,熱到想死種都應該無問題,但係最驚我啲衰狗唔生秀,幫佢"施肥"

我琴日都有去花墟,不過已經成8點,周圍都關門,短期都無時間出去囉

Anyway, thank you Tony for your info.
BOBO 發表於 2007-6-25 09:26:54 |顯示全部樓層
睡蓮唔曬就唔會開花嫁
Fonica 發表於 2007-6-25 18:15:50 |顯示全部樓層
我有一個好愚蠢嘅問題....其實睡蓮同荷花有咩分別嫁?
edward 發表於 2007-6-25 18:24:07 |顯示全部樓層
睡蓮是在白天開的,黑夜d花會合起的,而荷花好像唔會~
BOBO 發表於 2007-6-25 23:36:13 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-25 18:15 發表
我有一個好愚蠢嘅問題....其實睡蓮同荷花有咩分別嫁?

睡蓮的特徵是.......睡蓮的地下莖呈塊狀,葉片呈圓形並且浮貼於水面上,葉的表面光滑不沾水,葉柄長而柔軟,不受水位高低的影響,可使葉片保持在浮水的狀態。睡蓮的花期較長,花朵於白天開放、晚上閉合。

荷花的特徵是.......葉片離開水面,少部分的莖,亦出水而立,因葉型渾圓,所以有「出水芙蓉」之說。
Tony 發表於 2007-6-26 10:07:16 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-24 18:46 發表
不過已經成8點,周圍都關門

7點打後出去都汁緊野,只有花墟道園藝街個段有少部分未山門...
Fonica 發表於 2007-6-26 12:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 BOBO 於 2007-6-25 23:36 發表

睡蓮的特徵是.......睡蓮的地下莖呈塊狀,葉片呈圓形並且浮貼於水面上,葉的表面光滑不沾水,葉柄長而柔軟,不受水位高低的影響,可使葉片保持在浮水的狀態。睡蓮的花期較長,花朵於白天開放、晚上閉合。

荷花的特徵是.... ...

明白晒
我鍾意睡蓮多啲,我覺得葉片浮貼於水面上好似靚啲
Fonica 發表於 2007-6-26 12:33:47 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-6-26 10:07 發表

7點打後出去都汁緊野,只有花墟道至園藝街個段有少部分未山門...

有經驗啦,下次都唔會咁遲先去
teresatam 發表於 2008-3-13 07:09:12 |顯示全部樓層

有無人可以幫我

你們好,我在看你們的蓮花同荷花,我好想種,你們可以送種子比我嗎,因我不是在港住、我以5年無回港,身在歐洲,無中國花買,