Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144316 2729
yuwaiman 發表於 2008-12-18 12:20:18 |顯示全部樓層
有病最緊要休息噃, 唔好上嚟 chat 住啦, 就瞓多幾覺啦
回復

vincentma 發表於 2008-12-24 21:03:13 |顯示全部樓層
[img][/img]聖誕節,應該種聖誕花應應節,不過一直都無機會買到,反而D菊花就開晒花Lu,而家既情況係咁。
回復

vincentma 發表於 2008-12-24 21:14:48 |顯示全部樓層
聖誕節,應該種聖誕花應應節,不過一直都無機會買到,反而D菊花就開晒花Lu,而家既情況係咁。
回復

vincentma 發表於 2008-12-24 21:21:30 |顯示全部樓層
太陽菊去年種的,很多葉,剛剛幫佢地分家。等佢地多的空間發展。
回復

vincentma 發表於 2008-12-24 21:50:25 |顯示全部樓層
就係因為上左呢個水仙堂,所以參加唔到深圳掃貨團!不過真係好好玩。

剝光豬前留影

剝光豬前留影

剝光豬後變左梳香蕉。呢個係上集,星期六會係下集。

剝光豬後變左梳香蕉。呢個係上集,星期六會係下集。
回復

hk88688 發表於 2008-12-24 23:43:06 |顯示全部樓層
Vincent媽, 見你好多菊花, 加埋水仙, 好有新年氣氛啊
回復

vincentma 發表於 2008-12-25 07:10:17 |顯示全部樓層
因為上園藝堂關係,所以D花花早左好多,阿Sir可能驚我地失敗左再種都有時間掛!不過我都係掌握唔到D時間。到時過年D菊花又謝了!add3icon
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 19:56:51 |顯示全部樓層
D菊花原來有有幾個品種,一種叫“雪花”、一種叫“虎爪”,另一種叫“美女梳妝”,我都唔知邊種打邊種,有無花友可以話比我知呢?
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 19:58:46 |顯示全部樓層
重有一種還未開花,Post 住兩種先。
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-26 20:00:58 |顯示全部樓層
Vincentma, 點解d水仙會搞到咁樣嘅, 係咪用嚟整造型架
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 20:09:46 |顯示全部樓層
今日去左花墟,成個幾月未去過,好開心,買左好多野,又買泥、又買藥,當然少不了幾盆花花,最鍾意係呢盆茶花,好多lum,急不及待落盆。好期待佢開花花既靚樣!add6icon add4icon
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 20:12:44 |顯示全部樓層
Vincentma, 點解d水仙會搞到咁樣嘅, 係咪用嚟整造型架
yuwaiman 發表於 2008-12-26 20:00

敏敏,係呀!去學雕刻水仙,呢個係花藍,只做左粗雕,聽日上堂學做精雕呀!add6icon
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 20:17:44 |顯示全部樓層
Fanny, D種子落左盆啦,我用種子種花只成功過兩種花喳,所以有些擔心!add3icon
回復

vincentma 發表於 2008-12-26 20:21:38 |顯示全部樓層
好鍾意呢種矮牽牛的花色。add6icon
回復

hk88688 發表於 2008-12-26 23:06:05 |顯示全部樓層
Vincent媽, 咁係邊兩種? ^_^
呢款育苗盤好似有個蓋, 冚咗好似保濕啲, 發芽率應該會高啲嫁. 我有用過無蓋嗰款苗盤, 成功發芽率低啲. 依家天氣咁dry, 加咗蓋好似穩陣啲 ^_^
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-27 00:14:41 |顯示全部樓層
152# vincentma
我都買咗水仙頭, 不過未開始介
我今年第2年試介咋, 仲要係介企頭咋
回復

vincentma 發表於 2008-12-27 08:41:36 |顯示全部樓層
Vincent媽, 咁係邊兩種? ^_^
呢款育苗盤好似有個蓋, 冚咗好似保濕啲, 發芽率應該會高啲嫁. 我有用過無蓋嗰款苗盤, 成功發芽率低啲. 依家天氣咁dry, 加咗蓋好似穩陣啲 ^_^ ...
hk88688 發表於 2008-12-26 23:06

Fanny,我 LING 起個蓋影相,咁樣清楚 D,你寄比我 D 種子全部種晒,有四盆,不過我影左一盆姐。有 D擔心,因為收到 D種子有D散晒,可能郵局 D信件壓住,我都唔理囉,種左先!^.^
回復

vincentma 發表於 2008-12-27 08:46:29 |顯示全部樓層
152# vincentma
我都買咗水仙頭, 不過未開始介
我今年第2年試介咋, 仲要係介企頭咋
yuwaiman 發表於 2008-12-27 00:14

我都係第二年介咋!尋日已經介左企頭,做一樣好似單調左 D,所以學埋做形囉!^.^
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-27 10:09:58 |顯示全部樓層
我學識介企頭之後先去學介蟹爪, 造形對我嚟講太深奧了
回復

alextang 發表於 2008-12-27 12:35:31 |顯示全部樓層
這個會是咩做形呢?
回復