Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144318 2729
jfung 發表於 2008-12-16 14:42:44 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-12-16 13:40 發表

你飛之前係咪可以約出聚吓呀

係呀! 可以出朲聚聚喎。  我只係定3月頭去,正確日子仲未定架。
回復

Donder 發表於 2008-12-16 17:04:38 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-14 17:56 發表
除了天台,我屋後的小路都是我的無憂地帶,介紹一下呀!

嘩 ! 環境好好啵, 又可望雲看海, 又可聽下海浪拍岸聲, 好正呀 !
回復

Donder 發表於 2008-12-16 17:17:16 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-14 17:43 發表
星期日最 relax,又可以收拾一下天台。

石竹,十蚊人仔三盆, 我只有個恨字 ! 棘杜鵑好靚呀  !

回復

Donder 發表於 2008-12-16 17:23:13 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-16 08:41 發表

我諗喜歡大自然既人都難頂旺角、銅鑼灣咁多人 (花墟例外)

莫講話旺角、銅鑼灣, 荃彎, 屯門都好難頂, 習慣左寧靜的人, 好難返返轉頭.
回復

Donder 發表於 2008-12-16 17:26:43 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-12-16 14:42 發表

係呀! 可以出朲聚聚喎。  我只係定3月頭去,正確日子仲未定架。

祝你順風順水, 展開更美好的生活 !
回復

jfung 發表於 2008-12-16 18:20:03 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-12-16 17:26 發表

祝你順風順水, 展開更美好的生活 !

多謝你呀, 你到時都一齊出來啦.
回復

Donder 發表於 2008-12-16 18:26:39 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-12-16 18:20 發表

多謝你呀, 你到時都一齊出來啦.

多謝你邀請先,  不過, 我不是在HK 的. 歡迎有時間來睇下我個網頁,  :-)
回復

cyhh 發表於 2008-12-16 18:32:55 |顯示全部樓層
叮噹,點解你可以下午上來嘅,你果邊唔係半夜咩?
回復

Donder 發表於 2008-12-16 18:51:37 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-16 18:32 發表
叮噹,點解你可以下午上來嘅,你果邊唔係半夜咩?

講真, 我又真是好少何HK時間下午上網, 現在我是上午11點幾, 現是冬令時間, HK 快我 7 小時. 昨天開始病了, 感冒菌入腸胃, 星期六晚開始嘔, 星期日無去睇急診, 挨到星期一朝早, 死死下去左睇醫生, 所以今個星期也不能返工了, 留在家休息.
回復

cyhh 發表於 2008-12-16 19:49:52 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-12-16 18:51 發表

講真, 我又真是好少何HK時間下午上網, 現在我是上午11點幾, 現是冬令時間, HK 快我 7 小時. 昨天開始病了, 感冒菌入腸胃, 星期六晚開始嘔, 星期日無去睇急診, 挨到星期一朝早, 死死下去左睇醫生, 所以今個星期也不 ...

唔舒服就唔好上黎啦,休息多d : )
回復

Donder 發表於 2008-12-16 20:14:39 |顯示全部樓層
原帖由 cyhh 於 2008-12-16 19:49 發表

唔舒服就唔好上黎啦,休息多d : )

我是個唔訓得多的人, 訓到腰骨痛, 一陣要去活動下. 呀 ! 夠鐘食藥 ! 拜啦 ! 都上左好耐網啦 !  :-)
回復

vincentma 發表於 2008-12-16 21:13:02 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-12-16 17:04 發表

嘩 ! 環境好好啵, 又可望雲看海, 又可聽下海浪拍岸聲, 好正呀 !

你個度都好正呀,花園咁大,點種花及佈置都得,我最鍾意四季分明的天氣,香港就只有好熱既夏天及涼快既秋天,都無冬天既
回復

vincentma 發表於 2008-12-16 21:16:16 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-12-16 17:17 發表

石竹,十蚊人仔三盆, 我只有個恨字 ! 棘杜鵑好靚呀  !

你個度種玫瑰先靚,唔使驚熱親佢!
回復

vincentma 發表於 2008-12-16 21:27:48 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-12-16 17:23 發表

莫講話旺角、銅鑼灣, 荃彎, 屯門都好難頂, 習慣左寧靜的人, 好難返返轉頭.

叮噹,我相信你很難習慣香港既居住環境,你叫我到市區住都好唔慣,何況你已經習慣外國既環境。冬天返港Shopping幾日,食下野就得,我諗!
回復

vincentma 發表於 2008-12-16 21:29:39 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-12-16 18:51 發表

講真, 我又真是好少何HK時間下午上網, 現在我是上午11點幾, 現是冬令時間, HK 快我 7 小時. 昨天開始病了, 感冒菌入腸胃, 星期六晚開始嘔, 星期日無去睇急診, 挨到星期一朝早, 死死下去左睇醫生, 所以今個星期也不 ...

小病是福,最緊要休息!
回復

vincentma 發表於 2008-12-16 21:32:49 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-12-16 14:42 發表

jfung, 過完年去好D,香港最有氣氛就係X’mas同埋 Chinese New Year,而且到時無咁凍!
回復

Donder 發表於 2008-12-16 22:49:07 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-16 21:16 發表

你個度種玫瑰先靚,唔使驚熱親佢!

咁我呢到又要四季分明既, 不過, 有時夏天都會晒親D 玫瑰架, 因炎夏時會有成33度架, 而夏天日照長, 都會晒傷 D 玫瑰架, 不過, 夏天唔長, 又咁熱的日子唔多, 所以, 種玫瑰無在HK 種咁辛苦, 咁困難.

回復

Donder 發表於 2008-12-16 22:57:48 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-12-16 21:29 發表

小病是福,最緊要休息!
原帖由 vincentma 於 2008-12-16 21:27 發表

叮噹,我相信你很難習慣香港既居住環境,你叫我到市區住都好唔慣,何況你已經習慣外國既環境。冬天返港Shopping幾日,食下野就得,我諗!

我真是不能返轉頭回HK 住, 因上次返港, 見到人多的地方, 就頭暈啦, 真是頭暈暈個隻暈架 ! 又濕, 又熱, 濕度高抖氣都好辛苦咁, 皮膚立次次, 個人好易忟憎 ! 回流, 探訪, 一, 兩個星期, 行街, 購物就真係幾好既 !  :-)

現在病到死死吓, 喉嚨似被火燒咁痛 !
回復

hk88688 發表於 2008-12-16 23:24:35 |顯示全部樓層
Donder
以前返工響銅鑼灣、中環, 啲人多到唔想行 , 所以一放工都急急腳返屋企.
你感冒菌入腸胃好似幾嚴重 , 咁你多啲休息同飲多啲水, 乖乖哋抖吓先得喇
回復

jfung 發表於 2008-12-17 00:27:51 |顯示全部樓層
噢! 叮噹完來你在德國。 想請問落雪種花係咪好煩架?  你個大舊得的手作子好得呀,我好LIKE只茄菲呀。 仲有你插花咁叻係咪學過架,好利害呀!!
回復