蕃茄有D黑色粒粒蟲

作者: 亞實 发表于 2008-11-29 23:50:26
3610 9
好可怕, 有好多黑色粒粒蟲

同相機影左, 放大睇係有手有腳的!!!

HELP !
fongkk 發表於 2008-12-1 00:09:23 |顯示全部樓層
蚜蟲

用手捉或用 毛掃 掃入容器裝,然後殺死
亞實 發表於 2008-12-1 08:57:50 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-12-1 00:09 發表
蚜蟲
[img]http://homepage.ntlworld.com/alan.cann/articles/pics/blackaphids.jpghttp://www.pestspotter.co.uk/full%20pictures/pest70.jpg[/img]
用手捉或用 毛掃 掃入容器裝,然後殺死

THANK YOU !!
想問下, 點樣可以預防蚜蟲?
pauline 發表於 2008-12-1 10:31:16 |顯示全部樓層
可用neem oil, or指天椒浸水+肥皂水噴佢地都ok的.
fongkk 發表於 2008-12-1 16:11:19 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-12-1 08:57 發表

THANK YOU !!
想問下, 點樣可以預防蚜蟲?

蚜蟲不喜歡反光的東西,如光碟,鍚紙的反光及銀色表面,在植物上方掛一些,可以減少蚜蟲飛來
買回來的植物要細心檢查有無蟲害,而且隔離1-2星期比較好
farfeifar 發表於 2008-12-5 16:23:21 |顯示全部樓層
乜蚜蟲識飛o既咩???我一路都以為佢地係係地lan上棵野度o既添!
fongkk 發表於 2008-12-5 16:32:00 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-12-5 16:23 發表
乜蚜蟲識飛o既咩???我一路都以為佢地係係地lan上棵野度o既添!

如果食物不足,環境不適合生長,密度過高時,就會生長出翅來走人
亞實 發表於 2008-12-6 12:43:05 |顯示全部樓層
我懷疑是從D米水中有佢地D幼蟲,
然後佢地大左, 去左我棵植物度
farfeifar 發表於 2008-12-11 15:52:30 |顯示全部樓層
蚜蟲唔係d蟻搬上棵野度o既咩?
洗米水應該唔會有蚜蟲呀?????
BIGEAT 發表於 2009-2-18 02:51:39 |顯示全部樓層
其實 有 ? 昆蟲食蚜蟲的 ??