Alison的菜園

作者: alilovebyj 發表于 2008-11-29 13:45:48
166927 1324
alilovebyj 發表於 2009-1-10 21:23:02 |顯示全部樓層

不同品種的粟米!
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-10 21:23:57 |顯示全部樓層
周兆祥博士還在現場教煮嘢!
回復

mandm2007 發表於 2009-1-11 00:01:31 |顯示全部樓層
果然有好多野睇喎!!
回復

carman_mama 發表於 2009-1-11 08:24:56 |顯示全部樓層
1# alilovebyj

嘩,大開眼界
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 12:09:26 |顯示全部樓層
天氣凍,最好打邊爐,加上朋友未食過我種的菜,決定把大蘿卜拔出來!

都幾唔捨得嫁…本來想過多兩星期,就可以拿來蒸糕,現在,就提早祭五臟去啊!

都幾大,有成九吋半咁長!而且,朋友話好甜啊!
回復

raysit 發表於 2009-1-11 12:19:44 |顯示全部樓層
你個蘿白種係地定盆呀, 都好大吓喎
回復

sandylam 發表於 2009-1-11 12:27:27 |顯示全部樓層
我尋日都好想去,但去到花墟已經好多人.
我最怕人多架啦.
結果求其响森仔買左盆就走人.
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 12:42:23 |顯示全部樓層
你個蘿白種係地定盆呀, 都好大吓喎
raysit 發表於 2009-1-11 12:19

我種係大膠箱,算係盆啦!d 泥我放差不多十吋多高!

sandylam,係啊,尋日真係都幾多人。我還買了點東西,拿著行和睇嘢,都幾唔方便!

而且曬得好厲害。我猜今天應更熱,更曬,去就記住帶水,帶帽!塗防曬啊!
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 12:51:31 |顯示全部樓層

昨晚做了皮蛋豆腐。

皮蛋、豆腐和肉鬆都沒甚麼特別,反而要說說上面的蔥花。

它在天台長了好一段時間,現在算是「養蔥千日,用在一時」了!

但今早上去做農務時,才發現剪了的是乾蔥的葉,不過,也差不多!

回復

亞實 發表於 2009-1-11 13:27:03 |顯示全部樓層
105# alilovebyj

好大個蘿蔔!!!
好叻叻
回復

raysit 發表於 2009-1-11 13:46:39 |顯示全部樓層

我種係大膠箱,算係盆啦!d 泥我放差不多十吋多高!

sandylam,係啊,尋日真係都幾多人。我還買了點東西,拿著行和睇嘢,都幾唔方便!

http://s208.photobucket.com/albu ... itty/th_thtatit2010 ...
alilovebyj 發表於 2009-1-11 12:42

嘩!10"半泥種到9"半蘿蔔, 好好成績
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 15:33:11 |顯示全部樓層
嘩!10"半泥種到9"半蘿蔔, 好好成績
raysit 發表於 2009-1-11 13:46

係啊…因為佢會露出泥面,都露咗三、四吋出黎架!
回復

raysit 發表於 2009-1-11 15:36:34 |顯示全部樓層
係啊…因為佢會露出泥面,都露咗三、四吋出黎架!
alilovebyj 發表於 2009-1-11 15:33

繼續努力, 種多D好嘢食
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 16:00:33 |顯示全部樓層
1月3日,下了一次種,發芽率不錯啊!

這盆是菜心、椰菜、紅芥蘭頭、包心白菜。
另外還下了波菜 (不過老師說應直播,要看這次行不行了),也下了紅菜頭和金蕃茄!

回復

JicJicmom 發表於 2009-1-11 21:49:24 |顯示全部樓層
我今日都同老爺+老公去左嘉年華呀~仲買左好多野 TIM ~~ ^^
蝦乾 + 魚乾 + 海草昆布 送比老爺 ~~
老公就買左$50/2盤0既士多啤梨 ....( 我無種咩 ?? 買買買 ...... 哼~~)
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 22:02:14 |顯示全部樓層
嗰d 係紐西蘭品種,我問佢,會不會生走莖,睇黎佢都唔係好知,佢答我食到無得食,就會番d種子種。
我都想買,但都放棄了!想自己種,今年唔得等出年,總能成功!
回復

alilovebyj 發表於 2009-1-11 23:55:08 |顯示全部樓層
昨天在嘉年華內拿了一張「有機菜譜—紅菜頭蛋糕」。
剛興起,便拿材料試做一下。
若大家種了紅菜頭,也可試做!有興趣的話,方法可參考這裡
http://hk.myblog.yahoo.com/misscheung4/article?new=1&mid=373

回復

JicJicmom 發表於 2009-1-12 00:19:12 |顯示全部樓層
嗰d 係紐西蘭品種,我問佢,會不會生走莖,睇黎佢都唔係好知,佢答我食到無得食,就會番d種子種。
我都想買,但都放棄了!想自己種,今年唔得等出年,總能成功! ...
alilovebyj 發表於 2009-1-11 22:02

ALISON , 我淨話上去天台整野, 將士多啤梨0既果果剪走左 , 一來唔知佢點種, 唔敢食 ; 二來我想知士多啤梨0既"生"路歷程 , 我一直覺得呢家野唔易種, 所以想睇多D知多D , 咁公主比我D苗就會襟養一D. 剪走D果希望棵野可以生得壯少少 , 出唔出到走莖, 你等我遲下報告喇 ~~
回復

mandm2007 發表於 2009-1-12 00:26:06 |顯示全部樓層
天氣凍,最好打邊爐,加上朋友未食過我種的菜,決定把大蘿卜拔出來!

都幾唔捨得嫁…本來想過多兩星期,就可以拿來蒸糕,現在,就提早祭五臟去啊!

都幾大,有成九吋半咁長!而且,朋友話好甜啊!
h ...
alilovebyj 發表於 2009-1-11 12:09

哇~~個白蘿蔔好大個呀!!
你係唔係加左好多肥料呀!?
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-12 00:59:37 |顯示全部樓層
117# alilovebyj

Alilovebyj: 你係專業攝影師嚟ga? 成日影d 咁pro 嘅相出嚟~
回復