特別品種~Phal.tetraspis 'C1'~加貼C1的故事~

作者: 方人也 發表于 2007-6-22 00:34:33
25096 125
方人也 發表於 2007-8-17 23:55:43 |顯示全部樓層
唔使灰心! 第二次機會來了~ 有獎問答第二回合~ 估下呢張圖係邊兩隻原種交配嘅! 時限24小時~頭3位答中有獎! 獎品係 #671 一棵 (2-3個月後出瓶)~
Hints: 可以在我個blog找到相關資訊,請自行分析

回復

alextang 發表於 2007-8-18 00:20:49 |顯示全部樓層
我估....
Phalaenopsis amboinensis x Phalaenopsis javanica
不過我應該估24小時都唔會估得中喔!
回復

alextang 發表於 2007-8-18 00:46:27 |顯示全部樓層
Phalaenopsis amboinensis var. flava X Phalaenopsis javanica var.alba
估估下。!。
回復

sel 發表於 2007-8-18 11:04:37 |顯示全部樓層
Phalaenopsis javanica var.alba x Phalaenopsis amboinensis var. yellow
回復

方人也 發表於 2007-8-19 00:00:51 |顯示全部樓層
恭喜alextang估中了~恭喜!
答案係 Phalaenopsis amboinensis var. flava x Phalaenopsis javanica var. alba
sel 差少少中,真可惜~ Phalaenopsis amboinensis var.yellow 係黃底紅斑的個體  加油!
回復

alextang 發表於 2007-8-19 08:49:31 |顯示全部樓層
嘩、原來我的眼光都唔差呀。
咁都比我估中了。
回復

Manto 發表於 2007-8-19 10:51:19 |顯示全部樓層
恭喜alextang!
回復

SKO 發表於 2007-8-19 21:20:38 |顯示全部樓層
請問Phal. tetraspis 'C1'同Phal. speciosa點分呢?
方間對你的C1有另一說法,對此事很疑惑。
回復

Exodus 發表於 2007-8-19 22:36:04 |顯示全部樓層
原帖由 SKO 於 2007-8-19 21:20 發表
請問Phal. tetraspis 'C1'同Phal. speciosa點分呢?
方間對你的C1有另一說法,對此事很疑惑。

既然佢係果一邊挑人筋扮專家
我都唔介意係呢度講幾句
全世界得三棵, 唔好講笑喇, 成個島行跛你對腳你都行唔晒喇你點知得三棵, 以為自己係上帝咩
而且新既山採地早就俾人發現, 真係好笑, 仲係度講埋d 舊聞, update下喇唔該
都唔明點解佢開到咁XX又毫無水準都仲可以貼出黎娛人娛己,
又真係幾entertaining架, 好好笑
回復

alextang 發表於 2007-8-19 23:47:06 |顯示全部樓層

回復 #93 Manto 的帖子

我都未是全中、真是好難會中呀。
回復

Manto 發表於 2007-8-20 10:59:32 |顯示全部樓層
唔使灰心!  應該會有下次幾會。  方人也一定唔會敢就玩完個有獎問答遊戲!

回復

SKO 發表於 2007-8-20 14:14:10 |顯示全部樓層
我係問兩種蝴蝶有乜分別,唔係問乜乜事非。
回復

SKO 發表於 2007-8-20 14:20:10 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2007-8-19 22:36 發表

既然佢係果一邊挑人筋扮專家
我都唔介意係呢度講幾句
全世界得三棵, 唔好講笑喇, 成個島行跛你對腳你都行唔晒喇你點知得三棵, 以為自己係上帝咩
而且新既山採地早就俾人發現, 真係好笑, 仲係度講埋d 舊聞, update下 ...

唔識!先要問,問到識,唔覺得好笑,請高人指點。
回復

minmin 發表於 2007-8-20 21:41:01 |顯示全部樓層
請認真討論,請呀行和針仔避免談論別人,多謝合作!!
回復

minmin 發表於 2007-8-20 22:11:50 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-8-20 21:53 發表

請教 minmin, 咁過去談天說地板係咪就可以暢所欲言呢 ? 咁麻煩移一移貼吖唔該 ~

放鬆 D啦 minmin, 又冇人出到全名, 又冇粗口, 講 D 人你又唔識, 你咪自己對號入座至得架 ~ 最緊要我地 D 網友吹水吹得開心咪得囉,  ...

不可以,如果要吹水,請到談天說地.
回復

Manto 發表於 2007-8-21 10:50:03 |顯示全部樓層
不如講番正題啦! 其實 Phal.Tzu Chiang Fairy 'C6' 朵花係點樣咖? 係唔係方人也 #59 果朵白底少紅斑呀! 如果係,朵花D色會唔會淡咗? 同埋想問方人也有無 Phal.tetraspis 'C1' 呀,我想種。

回復

SKO 發表於 2007-8-21 22:06:52 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2007-8-21 10:50 發表
不如講番正題啦! 其實 Phal.Tzu Chiang Fairy 'C6' 朵花係點樣咖? 係唔係方人也 #59 果朵白底少紅斑呀! 如果係,朵花D色會唔會淡咗? 同埋想問方人也有無 Phal.tetraspis 'C1' 呀,我想種。 ...

C1佢緊有啦,想佢割愛,要睇你夠唔夠誠意,佢C1係第一批分生苗,原裝正貨,特靚!
回復

Manto 發表於 2007-8-21 22:15:44 |顯示全部樓層
你點知咖! 如果真係有 Phal.tetraspis 'C1' 分生苗D小苗賣就好啦! 但係方人也都要記住答我 #105 D問題呀!
回復

SKO 發表於 2007-8-21 22:46:52 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-8-21 22:20 發表

你咪以為方人也果D係人地响元朗垃圾街賣,  ~ 呢D正貨成 K 一棵架 ~

係呀!千祈唔好係元朗買垃圾貨,好淡色。
回復

Manto 發表於 2007-8-22 00:06:28 |顯示全部樓層
回復 #108 & #109  阿行 & SKO 的帖子

你地當我唔認貨咩! 方人也 D貨係人都知道極靚啦! 加上你地係 #105 & #107 邊句覺得我係話方人也D貨唔好呀!

回復