特別品種~Phal.tetraspis 'C1'~加貼C1的故事~

作者: 方人也 發表于 2007-6-22 00:34:33
25114 125
方人也 發表於 2007-6-24 21:16:05 |顯示全部樓層
今天再影的C1~
回復

方人也 發表於 2007-6-24 21:18:42 |顯示全部樓層
這朵紅瓣跑掉了
回復

方人也 發表於 2007-6-24 21:47:54 |顯示全部樓層
這三朵顏色開得比較平均
回復

方人也 發表於 2007-6-24 22:01:35 |顯示全部樓層
這朵開得真不錯!!

一個''紅人''

一個''紅人''
回復

alextang 發表於 2007-6-25 00:23:32 |顯示全部樓層
原帖由 方人也 於 2007-6-24 15:17 發表
哇!  唔好咁叫...不敢當阿

你幾時做苗啊、你到時教下我好嗎?
回復

alextang 發表於 2007-6-25 22:19:26 |顯示全部樓層
揾食都沒問題啦、想學下野喔。你識又唔教下我!?
最緊要有人教。
回復

alextang 發表於 2007-6-26 10:14:00 |顯示全部樓層

回復 #29 阿行 的帖子

多謝你的提示。照你咁問、你都應該識啦!
咁你有空就多多指教我啦!
上述客觀環境我都想一一解決。多謝。
回復

Manto 發表於 2007-6-26 13:31:06 |顯示全部樓層
Phalaenopsis tetraspis 'C1' 真係好靚呀!越望越鍾意!
回復

Manto 發表於 2007-6-26 17:15:33 |顯示全部樓層

回復 #29 阿行 的帖子

我又想答呀!
乜野係無菌播種:無菌播種即係在無菌情況下播下種子在燒瓶或其他器皿。
响屋企無菌播種,最大嘅問題係乜:最大嘅問題係屋企周圍都係細菌,好難做到無菌。
响屋企要克服呢個最大嘅問題有乜野方法:方法係用一個密封式盒,加上進手口(當然要有膠手套啦!),封口之後在裏面噴殺菌劑,就可以做到無菌啦(我自己都未做過,我古可以……)。
播完種之後到你見得到一樽樽可以出瓶中間要經過幾多個步驟:四個。1)把種子於入燒瓶或其他器皿裹面(底部要加培養基)。2)第一次無菌拸植。3) 第二次無菌拸植(較註重大細分類)。4)出瓶。
生長期間環境最怕係乜野:温度太高(適温:20-25度之間)同光照(不可日光直射)。
以上的全部係引用書同自己古,幫我對下呀!
回復

方人也 發表於 2007-6-26 20:13:56 |顯示全部樓層
哈哈~雖然有d錯,但係都答得唔錯喎~

响屋企無菌播種,最大嘅問題係乜:技術問題,空間問題,安全問題,家人問題,金錢問題
克服呢個最大嘅問題有乜野方法    :金錢,時間,技術,耐性,運氣
要經過幾多個步驟                            :播種>2-3次移植>子瓶定植>出瓶
生長期間環境最怕係乜野                :多手多腳,濕度太高温度不穩定,消毒不良

回復

方人也 發表於 2007-6-26 20:17:59 |顯示全部樓層
這瓶是 Phalaenopsis tetraspis'c1' x sibbing~ 5月30日播的~生長情况良好
回復

方人也 發表於 2007-6-26 20:19:57 |顯示全部樓層
近照~好清新的一片綠色草地唷!
回復

roths 發表於 2007-6-28 18:41:27 |顯示全部樓層
原帖由 方人也 於 2007-6-26 20:19 發表

看來不簡單!移入中母瓶時,這片草地要不要分成一棵棵的"草"?諗起都頭痕!
回復

tom2tong 發表於 2007-6-28 19:23:48 |顯示全部樓層
嘩!一瓶苗數多到數不清、請問成活通常有幾多呢?
回復

方人也 發表於 2007-6-28 19:40:23 |顯示全部樓層
原帖由 roths 於 2007-6-28 18:41 發表

看來不簡單!移入中母瓶時,這片草地要不要分成一棵棵的"草"?諗起都頭痕!

移入中母瓶時不用分成一棵棵的"草"啦~! 是一堆堆"草"才對 不過頭痕就不會,看着這些小生命日漸成長那種心情實在不是能用文字就能形容的
回復

方人也 發表於 2007-6-28 19:46:20 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-6-28 19:23 發表
嘩!一瓶苗數多到數不清、請問成活通常有幾多呢?

成活率有幾多這個問題呢....  要看我有沒有偷懶了耶
一瓶母瓶一般都有近一萬左右,主要看個人播瓶習慣~
一般如果準時移瓶又沒污染的話,成活率一般都95%以上
回復

tom2tong 發表於 2007-6-28 19:50:31 |顯示全部樓層
原帖由 方人也 於 2007-6-28 19:46 發表

成活率有幾多這個問題呢....  要看我有沒有偷懶了耶
一瓶母瓶一般都有近一萬左右,主要看個人播瓶習慣~
一般如果準時移瓶又沒污染的話,成活率一般都95%以上 ...

那看來大多能成長真好!
回復

方人也 發表於 2007-6-28 19:57:17 |顯示全部樓層
一般都是出瓶以後,小苗階段比較容易有病或死亡,這階段想種得好要看個人技術跟環境配合了
回復

小寒 發表於 2007-6-28 23:06:57 |顯示全部樓層
原帖由 方人也 於 2007-6-26 08:19 PM 發表

請問這些是甚麼?是草?
回復

小寒 發表於 2007-6-28 23:21:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-28 11:12 PM 發表

救命 ... 發緊芽嘅 蝴蝶蘭 呀 ~~

蝴蝶蘭葉都冇出點知姐  似青苔至真!哈哈
回復