請問細泥碳土可以o係邊到買到?

作者: theresagood 发表于 2008-11-18 19:09:02
3054 11
請問細泥碳土可以o係邊到買到?
播種用的
農夫 發表於 2008-11-18 20:00:57 |顯示全部樓層
細泥碳土?點細法?
一般泥碳土都好幼細啦
如果結埋左一舊,可以揉一揉佢又變番幼細
haren 發表於 2008-11-18 21:53:46 |顯示全部樓層
泥灰土想幼細d可以"西"下佢再用
theresagood 發表於 2008-11-18 22:03:38 |顯示全部樓層
gun可以o係邊到可以買到泥碳土?
無比仔 發表於 2008-11-19 00:48:24 |顯示全部樓層
原帖由 theresagood 於 2008-11-18 22:03 發表
gun可以o係邊到可以買到泥碳土?

一般園藝舖頭都有得買架wor.你要買大量D就例如大埔近南華莆 or 康樂園入小路, 唉呀, 呢排成日思覺失調唔記得叫咩路, sorry, 總之吐露港側的支路.

泥碳土成份都有唔同架, 例如豬糞又有, 木糠又有, 椰糠又有... 視乎你要邊種同需要.
theresagood 發表於 2008-11-19 17:05:51 |顯示全部樓層
原帖由 無比仔 於 2008-11-19 00:48 發表

一般園藝舖頭都有得買架wor.你要買大量D就例如大埔近南華莆 or 康樂園入小路, 唉呀, 呢排成日思覺失調唔記得叫咩路, sorry, 總之吐露港側的支路.

泥碳土成份都有唔同架, 例如豬糞又有, 木糠又有, 椰糠又有... 視乎 ...

我想要的係冇+過任何野的泥碳土,最original的
haren 發表於 2008-11-19 20:45:31 |顯示全部樓層
泥碳土入面唔多唔少都會有少少雜質。花x/x寶都有得買
無比仔 發表於 2008-11-20 03:16:25 |顯示全部樓層
原帖由 theresagood 於 2008-11-19 17:05 發表

基本上泥碳土定義係本身冇+過任何野,加左就不是conditioner la. 例如純木糠, 純椰糠, 有例外如糞類就必會溝其他野.
Haren亦講得通, 有其他雜質的泥碳土亦好普遍. 定義同實在往往是兩回事.
cycheunghk 發表於 2008-11-26 23:25:48 |顯示全部樓層
原帖由 theresagood 於 2008-11-19 05:05 PM 發表

你可到混凝土(石屎)廠問人取點, 佢地叫這種泥碳土為pfa或飛灰, 是燃煤發電廠的副產品, 經高混消毒, 好幼細, 好滑, 滑過英泥許多,
我曾經在石屎廠做過, 間中有人來取用.
chiman 發表於 2008-11-27 08:18:56 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-11-26 23:25 發表

你可到混凝土(石屎)廠問人取點, 佢地叫這種泥碳土為pfa或飛灰, 是燃煤發電廠的副產品, 經高混消毒, 好幼細, 好滑, 滑過英泥許多,
我曾經在石屎廠做過, 間中有人來取用. ...

係咁去買人拎,我諗冇人會理你
cycheunghk 發表於 2008-11-27 10:54:09 |顯示全部樓層
要有信心, 候工作不忙時, 有禮貌問負責人取點, 通常會成功.
那時人家問取點英泥, 我們都送點的, 但不可不問自取.
theresagood 發表於 2008-11-27 21:22:45 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-11-27 10:54 發表
要有信心, 候工作不忙時, 有禮貌問負責人取點, 通常會成功.
那時人家問取點英泥, 我們都送點的, 但不可不問自取.

謝謝您呀,我得閒會試下嫁喇