返回列表 發新帖

Kohleria An's Red Cheongsam鱗莖(完)

作者: B17 发表于 2018-10-13 17:39:22
3185 46
Ming36 發表於 2019-3-7 16:58:16 來自手機 |顯示全部樓層

B大,由分享得到的鱗莖到今天,開咗第一朵花,即與你分享。
真係估唔到,四個多月就能開花,佢上邊有兩片花瓣少咁啲白紋,但係都好靚
lamy 發表於 2019-3-14 14:11:14 來自手機 |顯示全部樓層
再次交功課,我那棵越開越多花。
B17 發表於 2019-3-14 18:18:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-7 16:58
B大,由分享得到的鱗莖到今天,開咗第一朵花,即與你分享。
真係估唔到,四個多月就能開花,佢上邊有兩片花 ...

有少少白紋先靚,全紅太單調
B17 發表於 2019-3-14 22:22:14 |顯示全部樓層
lamy 發表於 2019-3-14 14:11
再次交功課,我那棵越開越多花。

我嘅都係咁上下,5朵同時開放
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=205175&pid=2603414&fromuid=66917
Ming36 發表於 2019-3-15 19:04:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-14 18:18
有少少白紋先靚,全紅太單調

今日返嚟望吓佢哋,已經爆咗四朵花,呢隻花色襯翠綠色嘅葉,靚呀
另外,今日喺花展見到一盆展出的花,葉距有序,生長平衡,唔知有咩栽種技巧呢?
B17 發表於 2019-3-15 19:29:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-3-15 19:04
今日返嚟望吓佢哋,已經爆咗四朵花,呢隻花色襯翠綠色嘅葉,靚呀
另外,今日喺花展見到一盆 ...

我都想知,我d都種到岩岩巉巉
sam 發表於 2019-4-19 09:15:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-12-22 16:10
狀態好,隨時發力,高速生長

大家同時間種,我的是剪分枝種

爆!爆!爆!…爆完又爆!