買泥邊度最平,最抵, 邊個牌子最好?

作者: irene_icehk 發表于 2008-10-29 12:12:00
48247 68
我想買大量基本泥...
大陸的泥好似唔可以直接帶過關.
香港邊度平?
or 淘寶邊個賣家可以運到d 泥來香港?

請大家俾d comments.
thanks
irene_icehk 發表於 2008-10-29 15:01:19 |顯示全部樓層

請大家幫幫手啦~

請大家幫幫手啦~
回復

小孩子 發表於 2008-10-29 15:35:43 |顯示全部樓層
你可以試下問下d淘寶賣家
睇下佢地可唔可以幫你搵到d平既貨運果d囉
如果$220-35-40公斤算唔算平?
我岩岩上去睇有1隻囉
佢地話係加拿大進口的
如果唔係到時d運費仲貴過d貨款- -"
回復

irene_icehk 發表於 2008-10-29 15:48:23 |顯示全部樓層

咁不如係香港買...有冇好介紹?

咁不如係香港買...有冇好介紹?
回復

小孩子 發表於 2008-10-29 16:12:29 |顯示全部樓層
如果你對泥要求唔高既話
一係買翠筠靚土囉
我見到最平$43-80L
回復

yuwaiman 發表於 2008-10-29 16:55:55 |顯示全部樓層
可以响邊度買到啊 ?
回復

farfeifar 發表於 2008-10-29 17:25:31 |顯示全部樓層
原帖由 小孩子 於 2008-10-29 16:12 發表
如果你對泥要求唔高既話
一係買翠筠靚土囉
我見到最平$43-80L

$43蚊80L, 真係好平喎!
我平時買開D培養土都要$30/26L
回復

小孩子 發表於 2008-10-29 17:42:21 |顯示全部樓層
唔好意思,令你地誤會了- -
係o係淘寶度搵到姐
講得唔清楚,
sorry
回復

亞實 發表於 2008-10-29 18:17:11 |顯示全部樓層
我買開一種綠色包裝的 德國花泥
$ 150 / 70 L ( 成大包麻包袋米咁大 )
唔知算唔算平/貴??

你地在那裡買泥多??? 我在上環種子鋪買的!
回復

roblock 發表於 2008-10-29 22:56:25 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-10-29 18:17 發表
我買開一種綠色包裝的 德國花泥
$ 150 / 70 L ( 成大包麻包袋米咁大 )
唔知算唔算平/貴??

你地在那裡買泥多??? 我在上環種子鋪買的!

咁大包?咁你點攞?
回復

亞實 發表於 2008-10-30 10:24:36 |顯示全部樓層
我試過一次搭的士, 一次自己揸車,
大包抵d,
我過我成日呢d又種下,果d又種下,
好快又用完, haha
回復

jonathanku 發表於 2008-10-30 11:50:32 |顯示全部樓層
原帖由 irene_icehk 於 2008-10-29 12:12 發表
我想買大量基本泥...
大陸的泥好似唔可以直接帶過關.
香港邊度平?
or 淘寶邊個賣家可以運到d 泥來香港?

請大家俾d comments.
thanks

可以帶過關啊....唔可以的嗎?
花都帶得,泥冇理由唔得,只要唔係外國就得啦。

任 何 人 士 均 不 得 輸 入 任 何 其 他 植 物 , 除 非 該 植 物 附 有 植 物 進 口 證 和 有 效 的 植 物 檢 疫 證 明 書 。

輸 入 下 列 植 物 無 需 植 物 進 口 證 或 植 物 檢 疫 證 明 書 :

切 花 ;

供 食 用 的 水 果 及 蔬 菜 ;

供 人 及 動 物 食 用 或 作 工 業 用 途 的 榖 物 、 豆 類 、 種 子 及 香 料 ;

木 材 及 木 製 品 , 包 括 藤 器 及 竹 器 ;

乾 煙 草 及 含 有 乾 葉 的 製 作 品 ;

產 自 及 來 自 中 國 的 植 物 。

除 供 人 及 動 物 食 用 或 作 工 業 用 途 的 榖 物 、 豆 類 、 種 子 及 香 料 之 外 , 所 有 種 子 如 附 有 有 效 的 植 物 檢 疫 證 明 書 , 則 無 須 植 物 進 口 證 亦 可 入 口 。

任 何 人 士 均 不 得 輸 入 植 物 害 蟲 或 泥 土 ( 包 括 泥 、 沙 、 黏 土 及 泥 炭 土 ) , 惟 事 先 獲 得 漁 農 自 然 護 理 署 署 長 簽 發 授 權 書 者 則 不 在 此 限 。

本 條 例 對 由 中 國 輸 入 泥 土 並 無 限 制 。

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... _plants_pq_imp.html

因為我讀緊有關環保的課程,所以有時都同老師同學探討一下有關的機制或者係問題,有交流才有進步嘛

不過,如果有所錯誤,希望大家指正。

回復

jonathanku 發表於 2008-10-30 11:59:38 |顯示全部樓層
另外香港的話,見過科學泥大約$98 50L,係繽紛或者森記都有。
到時唔夠就加番d塘泥,森記好似有大包塘泥賣。
回復

farfeifar 發表於 2008-10-30 14:14:31 |顯示全部樓層
50L...都唔知點抬呢, 我又冇車~
我屋企附近都有, 不過$180 80L, 都貴...
回復

yuwaiman 發表於 2008-10-30 15:26:04 |顯示全部樓層
我响繽紛買德國黑泥$168 70L
回復

yee804 發表於 2008-10-30 20:09:04 |顯示全部樓層
我屋企附近一有工程如果d泥正我就"偷泥"
回復

yuwaiman 發表於 2008-10-30 20:39:28 |顯示全部樓層
原帖由 yee804 於 2008-10-30 20:09 發表
我屋企附近一有工程如果d泥正我就"偷泥"

咁係犯法架, 下次唔好la
回復

yee804 發表於 2008-10-30 21:09:17 |顯示全部樓層
邊有犯法架?人地起村屋d泥掘起都無用
回復

khlia 發表於 2008-10-30 22:17:25 |顯示全部樓層
如果你住新界而又有地方 可以買1車(斗)黃花砂約一噸 大概$350--$400元 好多五金店有售
回復

春田花花 發表於 2008-10-30 23:01:00 |顯示全部樓層
原帖由 yee804 於 2008-10-30 21:09 發表
邊有犯法架?人地起村屋d泥掘起都無用

不過怕不怕有虫虫同有菌?
要學May Show炒泥

回復

1234下一頁