求救! 根粉介食晒我d野!!!!!!!!!!!!

作者: carmen 發表于 2008-10-21 18:44:56
2910 8
今日掘出種了很久的馬締蘭出來,
發現90%已經被蚜虫蛀到得返塊皮,
仲有d蛀左少少, 但未死得晒,
而家仲消毒藥水浸住...
我而家應該點做呢??
果d死剩種仲可唔可以種呢??

fnv234 發表於 2008-10-21 18:49:58 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-10-21 18:44 發表
今日掘出種了很久的馬締蘭出來,
發現90%已經被蚜虫蛀到得返塊皮,
仲有d蛀左少少, 但未死得晒,
而家仲消毒藥水浸住...
我而家應該點做呢??
果d死剩種仲可唔可以種呢?? ...

蚜蟲唔係吸汁咩?點蛀?都冇牙
回復

carmen 發表於 2008-10-21 19:14:38 |顯示全部樓層
我都唔知呀... 不過兩個大盆... 掘d泥出黎都滿是蚜虫,
之後... 搵到d馬締蘭... 得返塊皮...
我即刻倒晒d泥... 而家點算??
d死剩的馬締蘭(根)都有蚜虫... 我浸緊消毒藥水...
咁仲要唔要得??
其他d植物又點... 點先可以除晒d蚜虫??
回復

fnv234 發表於 2008-10-21 19:33:34 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-10-21 19:14 發表
我都唔知呀... 不過兩個大盆... 掘d泥出黎都滿是蚜虫,
之後... 搵到d馬締蘭... 得返塊皮...
我即刻倒晒d泥... 而家點算??
d死剩的馬締蘭(根)都有蚜虫... 我浸緊消毒藥水...
咁仲要唔要得??
其他d植物又點... 點先可 ...

蚜蟲係喺植物嘅生長點喎,應唔唔會喺泥入面,浸完殺晒蟲應該種得掛,不過要隔離,仲要睇下其它花有冇事
回復

carmen 發表於 2008-10-21 19:54:34 |顯示全部樓層
咁... 泥入面滿是的白色一粒粒既虫... 係咩黎架??
仲有幾隻蟻... 不過腹部較長身的...
係呀... 我而家擔心緊其他果d...
回復

carmen 發表於 2008-10-21 20:13:58 |顯示全部樓層
睇返d相... 原來係根粉介... 仲係好多... 成盆都係... 好多好多...
回復

hipo 發表於 2008-10-21 21:47:29 |顯示全部樓層
原帖由 carmen 於 2008-10-21 20:13 發表
睇返d相... 原來係根粉介... 仲係好多... 成盆都係... 好多好多...

Did you take any photo?   I suspect mine infected plants are also 根粉介...
回復

carmen 發表於 2008-11-21 00:25:05 |顯示全部樓層
無影窩, 不過係泥入面, 白色一粒粒的!
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-21 00:40:38 |顯示全部樓層
回復