我的 Pinguicula laueana

作者: wingch 發表于 2008-10-11 18:09:58
4279 9
暫時看來生長不錯, 應該唔駛換介質吧..

一家三口

uchonkit 發表於 2008-10-11 19:05:21 |顯示全部樓層
好水呀
回復

細毛 發表於 2008-10-11 19:37:22 |顯示全部樓層
睇真d, 下面d青苔好靚喎!
回復

markusyc 發表於 2008-10-11 21:32:23 |顯示全部樓層
之前係森森好似見過類似的ping... 很扁平的....

那時我一看還以為是冬葉............. 其實點分係出緊冬葉未ga..... 冬葉係咪唔粘ga....咩情況下會生左冬葉呀....

還有可否透露一下實物原大是多大?要把葉上的水珠影得咁清部機要幾勁啊?
我自己影盆小ping 影來影去都好似沒有水珠.... 但陽光一照水珠又用肉眼都清晰可見

感謝各位大大。
回復

wingch 發表於 2008-10-11 22:25:20 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-11 19:37 發表
睇真d, 下面d青苔好靚喎!

對呀. 就係唔捨得o的苔蘚, 所以冇換介質.
買返黎時, 剪出黎既胞子, 都已經發左出黎, 幾好玩.
回復

wingch 發表於 2008-10-11 22:33:10 |顯示全部樓層
原帖由 markusyc 於 2008-10-11 21:32 發表
之前係森森好似見過類似的ping... 很扁平的....

那時我一看還以為是冬葉............. 其實點分係出緊冬葉未ga..... 冬葉係咪唔粘ga....咩情況下會生左冬葉呀....

還有可否透露一下實物原大是多大?要把葉上的水珠 ...

呢盤就係森森度入架啦, 點分冬葉就等高人講啦, 初哥入門, 未夠料. 網上記載, 有分雨季同旱季, 轉季時就會轉葉吧.

實物係一個 8 cm直徑原裝膠盆黎既. 影相用的是微距鏡頭, 要差不多 80盤 既價錢啊...

回復

LEUK9884 發表於 2008-10-11 22:48:37 |顯示全部樓層
照15小時?
回復

wingch 發表於 2008-10-11 22:55:02 |顯示全部樓層
朝 8 ~ 晚 11

回復

細毛 發表於 2008-10-11 23:43:44 |顯示全部樓層
如果種到一片PING田咁就壯觀啦!
回復

RNW 發表於 2008-10-13 03:24:01 |顯示全部樓層
索喎,鑲哂石
回復