我的密麻麻火龍果

作者: ligger 发表于 2007-9-16 23:04:03
5993 21
[localimg=584,480]1[/localimg]由8月20日開始種, 直到今日我終等到佢的第三塊葉仔出世啦~

我都知我放得佢地好密, 但我試過一盆把佢地轉另一d盆, 唔知係咪我粗魯, 整死哂佢地~~ \

所以我今次唔敢攪佢地~希望咁佢都可以大到啦~~
DSCN4272 NEW_edited.JPG
PACO 發表於 2007-9-16 23:39:12 |顯示全部樓層
原帖由 ligger 於 2007-9-16 23:04 發表
[localimg=584,480]1[/localimg]由8月20日開始種, 直到今日我終等到佢的第三塊葉仔出世啦~

我都知我放得佢地好密, 但我試過一盆把佢地轉另一d盆, 唔知係咪我粗魯, 整死哂佢地~~ \

所以我今次唔敢攪佢地~希望咁佢都 ...

你開心得太早了!!個棵一定唔係火龍果,火龍果跟住長出的會好似仙人掌,係冇葉的(我以前種過),我覺得你個棵似係........ .   .    .    .蕃茄囉!
ligger 發表於 2007-9-17 13:12:10 |顯示全部樓層
唉,仲等我一心一意以為佢出左第三塊葉tim ~多謝你話我知呀~
咁我應唔應該拎佢出來呀? 同埋點拎好呢?
dryfish 發表於 2007-9-17 17:46:22 |顯示全部樓層
下???????????係火龍果喎!!!!!!!!!!!
不過係佢未生個條好似仙人掌ge野之嘛~~~~~
EddieOR 發表於 2007-9-17 17:54:31 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-9-16 23:39 發表

你開心得太早了!!個棵一定唔係火龍果,火龍果跟住長出的會好似仙人掌,係冇葉的(我以前種過),我覺得你個棵似係........ .   .    .    .蕃茄囉!

但我之前拎火龍果既種子去試下發唔發到芽,
發芽出黎個樣同呢個都差唔到喎!
但係我睇唔清楚佢第三塊葉張相,唔太很定
dryfish 發表於 2007-9-17 18:04:25 |顯示全部樓層
哦,sorry,圈住果d,我諗唔係火龍果喇~~
honhonma 發表於 2007-9-17 18:34:22 |顯示全部樓層
我依家兩種都種緊, 佢應該係蕃茄喎 , 遲D補圖俾你睇下吖
ligger 發表於 2007-9-17 20:29:42 |顯示全部樓層
咁我拎唔拎番個蕃茄出來好呢?
ligger 發表於 2007-9-18 21:36:38 |顯示全部樓層
有D葉仔中間好似生左D毛毛咁既野, 係咪正常呀?
PACO 發表於 2007-9-19 05:19:36 |顯示全部樓層
原帖由 ligger 於 2007-9-18 21:36 發表
有D葉仔中間好似生左D毛毛咁既野, 係咪正常呀?

係呀!會好慢咁生長,慢慢黎啦!
至於棵蕃茄就.. . . .  . 如果你想拔出,最好淋水後拔,要拔就要快啦,一陣d根生多咗,到時傷害仲大!
如果唔想要就乾脆剪鬼咗佢咪得囉
eky 發表於 2007-9-19 21:29:49 |顯示全部樓層
我都有種蕃茄, 好同意paco講要早d 拔, 我就係遲左, d 根生晒, 拔唔到, 只可以剪左佢, 不過我都驚佢會再生過出嚟
EddieOR 發表於 2007-9-19 21:37:05 |顯示全部樓層
我既番茄今日都已經發左芽
ligger 發表於 2007-9-19 22:11:03 |顯示全部樓層
我好難得先種出第三塊葉仔, 我唔捨得剪走佢呀~等我明天試下拔左佢先, 其實蕃茄係咪好粗生既呢?
ligger 發表於 2007-10-27 08:35:40 |顯示全部樓層
出左d刺啦~~~~ 雖然個盆仔細左好多, 但現在好可愛呢~~
DSCN4569 (Large).JPG
DSCN4570 (Large).JPG
DSCN4572 (Large).JPG
ligger 發表於 2007-10-27 08:39:50 |顯示全部樓層
之前寄居左係火龍果度既蕃茄, 較早前定植左係另一個盆度, 都快高長大啦~~
雖然比起其他網友既細好多, 但起碼真次無死啦~ yeahyeah~
DSCN4556 (Large).JPG
DSCN4557 (Large).JPG
DSCN4559 (Large).JPG
mamajoe 發表於 2007-10-27 23:24:11 |顯示全部樓層
都好健康喎
ligger 發表於 2007-10-28 09:38:29 |顯示全部樓層
但係個蕃茄都好似好迷你咁~~~
PACO 發表於 2007-10-28 20:57:03 |顯示全部樓層
原帖由 ligger 於 2007-10-27 08:39 發表
之前寄居左係火龍果度既蕃茄, 較早前定植左係另一個盆度, 都快高長大啦~~
雖然比起其他網友既細好多, 但起碼真次無死啦~ yeahyeah~

咪幾壯囉!咁咪幾好 !比多d陽光佢啦
ligger 發表於 2007-10-28 21:10:56 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-10-28 20:57 發表

咪幾壯囉!咁咪幾好 !比多d陽光佢啦

有架, 佢日日都日光浴架~~
ligger 發表於 2007-12-25 11:15:31 |顯示全部樓層

快高長大啦~

大個左好多啦, 仲有類似花仔既物體啦~~
yeahyeah
DSCN6115 (Small).JPG
DSCN6118 (Small).JPG
DSCN6121 (Small).JPG
DSCN6122 (Small).JPG
12下一頁