Tiyuan’s Rin Rin成功結果

作者: MUE-Train 发表于 2018-10-9 11:30:33
4701 16
上個月買的Tiyuan’s Rin Rin,兩星期前發現子房脹左,今日掉左花,終於可以確認成功結果。
之前Tiyuan’s No.1食左詐糊,今次真系好開心

而早幾日再入手,有花蕾的細佬/妹都開花喇,不過無左藍色噴點
ricci 發表於 2018-10-9 19:21:36 |顯示全部樓層
厲害呀!
chestnut007 發表於 2018-10-9 19:25:14 來自手機 |顯示全部樓層
好勁呀!有種子種到小苗,可以分享給花友呀!
MUE-Train 發表於 2018-10-9 21:46:51 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-10-9 19:25
好勁呀!有種子種到小苗,可以分享給花友呀!

如果到時成功發到一堆小苗,一定會share
不過結果要幾個月、出到分苗又幾個月,有排得⋯⋯等到人都急
Sofie11 發表於 2018-10-10 18:26:59 來自手機 |顯示全部樓層

好靚,粉紅色永遠係我首選
請問提緣no 1有冇花照。我到依家都唔係太識分no 1同 rin rin sp,實在太似樣

No 1實在太傳奇,如果繁殖到就好la
Tongbbmuimui 發表於 2018-10-10 20:10:36 來自手機 |顯示全部樓層
堤緣1號?OMG我只響網上見過炸,樓主有?我都好想睇下
https://tiyuantiyuan.pixnet.net/blog/post/205141645
MUE-Train 發表於 2018-10-10 21:00:53 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-10-10 20:10
https://tiyuantiyuan.pixnet.n ...

本來係買Tiyuan's Dawn. 不過到開花果刻呢

學樓上咁講,其實都有可能係Rin Rin Sport.
不過對比過網上圖片顏色,佢似No.1多一啲。
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 8&fromuid=96744

MUE-Train 發表於 2018-10-10 21:11:16 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-10-10 20:10
https://tiyuantiyuan.pixnet.n ...

我係買Dawn,但到開花果刻,竟然係十字花而唔係Dawn⋯⋯
其實學樓上咁講,都可能係Rin Rin Sport.
但對比網上圖片,佢似No.1多一啲

呢度有Rin Rin結果前,開花照:
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 8&fromuid=96744
Sofie11 發表於 2018-10-10 21:52:50 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-10-10 21:11
我係買Dawn,但到開花果刻,竟然係十字花而唔係Dawn⋯⋯
其實學樓上咁講,都可能係Rin Rin Sport.
但對比 ...

淺粉紅應該係rin rin sp...又插錯牌
No 1之前搞到滿城風雨,應該冇乜機會流落民間
MUE-Train 發表於 2018-10-10 22:10:30 |顯示全部樓層
Sofie11 發表於 2018-10-10 21:52
淺粉紅應該係rin rin sp...又插錯牌
No 1之前搞到滿城風雨,應該冇乜機會流落民間{:emoji_02 ...

唔緊要都係十字花
Rin Rin Sp. 同 No.1 差唔多樣

「滿城風雨」?願聞其詳
Sofie11 發表於 2018-10-11 10:50:52 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-10-10 22:10
唔緊要都係十字花

No1嘅育種者花左好多心血繁殖no1...有次花展有盆唔見左...育種者好傷心好嬲...佢每盆no1出貨都有紀錄,半公開左買家名,香港得好似少人有,唔響個買家list的no1都視為來路不明。

依家av咁多品種,有好多特性都重複,盆盆都好似,如果母株不詳就唔好憑花樣搵名,搞到d花愈嚟愈亂,愈嚟愈唔似。

如果係dawn嘅變異,只能叫走色dawn,dawn sp或者自己幫佢改個名
MUE-Train 發表於 2018-10-11 12:08:00 來自手機 |顯示全部樓層
Sofie11 發表於 2018-10-11 10:50
No1嘅育種者花左好多心血繁殖no1...有次花展有盆唔見左...育種者好傷心好嬲...佢每盆no1出貨都有紀錄,半 ...

原來No.1 要咁難先可以得到⋯
我仲諗住會好似平時繽記果啲花苗,自家繁殖完攞出黎賣

感激大大咁詳盡解釋成個故事
小雷子 發表於 2018-10-12 18:50:20 來自手機 |顯示全部樓層
Sofie11 發表於 2018-10-11 10:50
No1嘅育種者花左好多心血繁殖no1...有次花展有盆唔見左...育種者好傷心好嬲...佢每盆no1出貨都有紀錄,半 ...

我都知道呢件事!偷花賊真係太過份!
Sofie11 發表於 2018-10-15 23:58:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-12 18:50
我都知道呢件事!偷花賊真係太過份!<span class="emoji emoji1f624"></span>

係囉 好似最後都花歸原主
dreydreyhk 發表於 2018-10-27 02:08:13 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-10-9 21:46
如果到時成功發到一堆小苗,一定會share
不過結果要幾個月、出到分苗又幾個月,有排得⋯⋯等到人都急; ...

如果有種子可否送我幾粒?
我初接觸紫羅蘭時曾經有一次子房長大左,但果時唔識就剪走曬!
後來知道左係咩黎就成為左一個遺憾,好後悔!
MUE-Train 發表於 2019-9-2 10:49:46 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-10-10 22:10
唔緊要都係十字花

由上年10月頭結果到播種、由播種到開花,漫長時間
雖然佢只有白色花、但呢一刻滿足感,真係難以形容!

呢棵自育種暫時未改名、等佢開多幾朵、定色後就改名。
迷你種、單瓣白色花
花:帶有母棵鈴鈴花
葉:手頭上無類似葉形,當初無記低老豆係邊個
Ison 發表於 2019-9-2 18:54:29 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-9-2 10:49
由上年10月頭結果到播種、由播種到開花,漫長時間
雖然佢只有白色花、但呢一刻滿足 ...

恭喜恭喜很漂亮啊~~