石斛蘭長高芽?31/1 更新

作者: nekotoro 发表于 2018-10-4 21:22:36
7855 72
Ming36 發表於 2019-1-31 23:36:55 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-31 23:29
石斛水栽我真的唔懂,但這些芽點正常來說在這段時間是花芽,不過以往對春石斛有些芽點定義,未正式現高芽 ...

感謝Taxi大大的詳細解說。
它的狀態是這樣的,現在我應否把它放入水苔種呢?
一條根都冇,唔知有咩辦法可以令佢生根?
Ming36 發表於 2019-1-31 23:39:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-31 23:29
石斛水栽我真的唔懂,但這些芽點正常來說在這段時間是花芽,不過以往對春石斛有些芽點定義,未正式現高芽 ...

係咪只可以在賞花和救花兩者之間作一選擇?
我希望賞花後,它仍然可以繼續生長
taxitang 發表於 2019-2-1 11:37:33 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-31 23:39
係咪只可以在賞花和救花兩者之間作一選擇?
我希望賞花後,它仍然可以繼續生長 ...

之前以為水栽,應該有蘭頭與蘭根,原來只不過是一截已收縮而快枯萎的老莖,這時並不是選擇賞花或救花,唯一做的是救花,真的有些不明白,看見這條老莖,還可以抱著賞花後可長芽,如有根、有蘭頭,尚有一線希望長側芽。
首先,要明白植株開花 ,是需要很大的營養 損耗,植株不壯,就算開花也不整形 ,也不美觀,現在只能順其自然,因春石斛的每一節位 只能 長一生長點,不能再有第二次, 所以如果你的節位 開了花 ,就不可能在長高芽了。
如果這老莖是我的 ,我會這樣做,首先蘭石 墊底,水苔鋪面, 老莖平舖在水苔上 放在散光 而又通風的位置, 每次水苔植料乾後,再過幾日才 淋水也不遲,主要是保持空氣濕度,幸好春天來了, 應有幫助,現有的芽點應會繼續長大, 確定是花的 ,就要立即剪除 無謂 消耗 餘下僅有的營養 ,因經低温制水因素,有可能全是花芽,全剪後,待還未有長芽點的節位長出新芽點,這些芽點應該是高芽了。
小雷子 發表於 2019-2-1 12:04:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-1-31 23:36
感謝Taxi大大的詳細解說。
它的狀態是這樣的,現在我應否把它放入水苔種呢?
一條根都冇,唔知有咩辦法可 ...

見到網上有人成功架,用保鮮水果盒,放濕水苔在底,枝條平面在面, 冚蓋!
祝成功!
Ming36 發表於 2019-2-1 12:56:14 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-1 11:37
之前以為水栽,應該有蘭頭與蘭根,原來只不過是一截已收縮而快枯萎的老莖,這時並不是選擇賞花或救花,唯 ...

感謝Taxi大大詳細解說,拯救這老莖的操作方法,我由頭到尾都冇諗住佢會今年開花,每天也等它先長出根。今晚返去即刻拯救它。

預祝新年快樂,身體健康,萬事如意。
如你來年再建花棚,靚花茂盛,一切順利
Ming36 發表於 2019-2-1 13:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-2-1 12:04
見到網上有人成功架,用保鮮水果盒,放濕水苔在底,枝條平面在面, 冚蓋!
祝成功! ...

原來要平放!
之前我有試過把它們直插入水苔,見佢冇根,再轉送佢去陶粒半水培,每日吼住佢有冇根,吼咗幾個月,突然見佢有啲一粒粒長出,花芽、高芽都冇所謂,有生命跡象就得
小雷子 發表於 2019-2-1 13:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-1 13:06
原來要平放!
之前我有試過把它們直插入水苔,見佢冇根,再轉送佢去陶粒半水培,每日吼住佢有冇根,吼咗 ...

好叻喎!繼續加油!我都想知出咩?熱切期待!多啲update!

一言為定!  發表於 2019-2-1 13:16
nekotoro 發表於 2019-2-3 00:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-1 13:06
原來要平放!
之前我有試過把它們直插入水苔,見佢冇根,再轉送佢去陶粒半水培,每日吼住佢有冇根,吼咗 ...

祝你成功!
Ming36 發表於 2019-2-3 01:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-1 11:37
之前以為水栽,應該有蘭頭與蘭根,原來只不過是一截已收縮而快枯萎的老莖,這時並不是選擇賞花或救花,唯 ...

Taxi 大大,我決定救花,這樣做法正確嗎?
蘭石放底,水苔放面,老莖平放在濕潤的水苔,入獨立小温室保濕,如果水苔乾,就噴水。
如有錯,請指正,非常感謝
taxitang 發表於 2019-2-3 08:26:34 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-3 01:39
蘭石放底,水苔放面,老莖平放在濕潤的水苔,入獨立小温室保濕 ...

靚水苔喎。
救嘉多利,我會用温室效應,但石斛通常唔駛,首要放在通風位,次要不要直曬,有散光位置已經好好,三要要乾唔要濕,唔好冚蓋,水苔乾了,再過三、四日才噴濕水苔,唔駛驚缺水,盆底要有孔去水,春天濕度高,冇問題。蘭科植物大多喜歡大乾大濕、温差大的環境,所以能夠放在室外接受通風而有温差環境,必有幫助,有時間就留意下有什麼變化,如發現有腐爛蹟像,要剪切腐爛位,如芽點確認花芽要剪,只留高芽。
祝樓主救花成功,繼續分享。
Ming36 發表於 2019-2-3 10:07:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-3 08:26
靚水苔喎。
救嘉多利,我會用温室效應,但石斛通常唔駛,首要放在通風位,次要不要直曬,有散光位置已經 ...

Taxi 大真是救花高手
上次我的温室效應嘉多利亞,兩個多月後因爛莖葉而陣亡。
今次石斛,不敢掉以輕心,今午買完賀年花後,回家即改善
1)底盆開洞
2)開蓋
祝新春愉快,萬事順心如意

我也祝大大新年快樂  發表於 2019-2-3 10:16
B17 發表於 2019-2-3 18:31:00 |顯示全部樓層
蘭石放底,水苔放面,老莖平放在濕潤的水苔,入獨立小温室保濕 ...

要將佢嘅生命燃燒殆盡
W88 發表於 2019-2-3 19:19:22 來自手機 |顯示全部樓層
唔知係咩品種石斛,或者可以學其他大大用嚟煲湯!
nekotoro 發表於 2019-2-3 21:07:12 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-3 19:19
唔知係咩品種石斛,或者可以學其他大大用嚟煲湯!<span class="emoji emoji1f604"></span>

好似話淨係鐵皮石斛至食得?

鐵皮石斛好似係藥效比較上好D  發表於 2019-2-4 11:58
Ming36 發表於 2019-2-4 03:55:49 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-3 19:19
唔知係咩品種石斛,或者可以學其他大大用嚟煲湯!<span class="emoji emoji1f604"></span>

這個應該不是可以用作煲湯的石斛蘭
W88 發表於 2019-2-4 07:24:52 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-3 21:07
好似話淨係鐵皮石斛至食得?<span class="emoji emoji1f914"></span>

識就係寶,唔識就係草。
鼓槌石斛D花,可以做花茶,一早已經有人工栽培。
之前見到個識貨呀姐,掃咗大量新鮮 Den. nobile,返去煲湯! 佢重知有乜功用添!
nekotoro 發表於 2019-2-4 08:26:27 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-2-4 07:24
識就係寶,唔識就係草。
鼓槌石斛D花,可以做花茶,一早已經有人工栽培。
之前見到個識貨呀姐,掃咗大量 ...

長知識了,多謝大大!
nekotoro 發表於 2019-2-24 08:13:56 來自手機 |顯示全部樓層

大大你的春石斛情況如何?
Ming36 發表於 2019-2-24 14:38:30 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-2-24 08:13
大大你的春石斛情況如何?

我得閒就望下佢,有三粒do-re-mi,  仲未識分辨究竟花芽定高芽?
請各大大幫手
nekotoro 發表於 2019-2-24 15:10:16 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-2-24 14:38
我得閒就望下佢,有三粒do-re-mi,  仲未識分辨究竟花芽定高芽?
請各大大幫手 ...

我盆春石斛之前生的高芽會在底部長根,你可以留意一下。我覺得左邊那粒似花,因為左邊似分裂成為花蕾,高芽的話,會一層層向上裂,以上純屬靠估,留待大大們高見!