返回列表 發新帖

呢個討論區有咩吸引力,叫你仍然留守係度?

作者: 小雷子 发表于 2018-10-3 10:17:00
2878 32
minmin 發表於 2018-10-19 10:41:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-3 11:17
我相信係最初時,佢地面對困難,不會比現在少!佢地花時間,心機,不是你我能體會。到了今天,或許他們消 ...

最初時係享受的 ,當時只有百幾個會員,見到會員慢慢增加,而且貼文都開始增多,感覺良好.

最主要係當時還年輕,時間好多
minmin 發表於 2018-10-19 10:44:08 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:17
我呢個吹水區, 咁多年都找唔到活躍又無私幫手的花友合作攪好個版面, 係幾獨力難支 ...

辛苦水母版主,多年來一直睇住園藝館.
minmin 發表於 2018-10-19 10:44:50 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-10-4 17:16
我和minmin 仲响度喎, 由hkplants 十多年前一直服務至今. 咪講到我地唔响樹先架  ...

我仲係度架,但因為要返工同湊女,所以好多時深夜先上嚟清廣告.其實有園藝館純粹是一個偶遇,當年香港沒有一個園藝論壇,多數花友都左台灣的塔內植物園出貼和分享植物花相.當然當時Facebook,Twitter, IG 都未有, 論壇還是主流的社交平台,但上塔內有個問題就是大家都用普通話,文字上而且氣候上和香港都有D唔同,所以當時就開左個"植物論壇"以給大家放下相,很多謝當時水母(現任版主),G2000(現名George),空手道道人(前任版主),KUNO(現任版主),Sundewrex(前任版主)在成立時的一直幫忙,慢慢地聚集了一群花友,園藝館慢慢地經過了十四年.

近幾年,園藝館靜了,除了有很多版主變動,其實和潮流也有一個關係.大家都想方便,所以Facebook,IG等群組成了主流.市面的論壇網站,已經不多而且都很淡靜.其實園藝館也一樣,但因為園藝館係專注係園藝,很希望可以聚集到一班花友,所以佢還有存在價值.而且我一直很珍惜這裏的貼文和圖片,所以就算這裏"拍烏蠅",也希望有網友真係search到入嚟可以攞返花友的經驗.

大家放心,廣告費現在勉強能支撐這裏,我會一直留守 當然也會想想有沒有其它出路可以幫園藝館帶來更多的人流,大家幫幫忙.

辛苦曬,靠妳維持呢度的安寧  發表於 2018-10-19 23:30
小雷子 發表於 2018-10-19 23:15:40 來自手機 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2018-10-19 10:39
多謝你呀,廣告不多了,還能勉強支撐主要伺服器,而為減輕成本,己把圖片伺服器放了家中.就算沒有廣告,我都會 ...

minmin!多謝你地一直勞苦工作!小雷子非常欣賞你地的努力及堅持!呢個館係一個寶庫,亦幫左好多花友(包括我啦),可以吸取前人經驗及知識,從中享受種植樂趣!我覺得你地做得好好!
將來你囡囡長大,可能成為新嘅接班人呢!
jellyfishy 發表於 2018-10-24 10:48:58 |顯示全部樓層
大家多D 內來參與和討論, 增加園藝館的存在價值, 這裡才能繼續運作啊~
jellyfishy 發表於 2018-10-24 10:57:07 |顯示全部樓層
剛剛掃了垃圾毒奶了
DJ999SAI 發表於 2018-10-26 19:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
轉眼已十年
icesea 發表於 2018-11-1 10:49:41 |顯示全部樓層
其實Yahoo! BLOG 在2013年倒閉,大家都以為Blog會成為過去,不過今時今日仍然有人寫Blog,論壇也一樣,它沒有消失,一定是它還有存在價值。

有時所謂的消失,也不是真正的消失,可能只是改變了形式存在。

我五六年前種紫羅蘭時,我都不知道有這個《香港園藝》論壇。大約一年前,當我從別的論壇認識了一些熱心的魚友,交流養魚心得,又送我魚或水生植物,我很開心。於是我就想,園藝應該都有類似的論壇給人交流的,我在誤打誤撞找到這裏。起初是不習慣這裏的模式,習慣之後其實我都很喜歡這兒,一樣有很多熱心的花友教我種紫羅蘭!

我一向不用FB,或者論壇模式真的比較適合我呱!?
B17 發表於 2018-11-1 10:56:51 |顯示全部樓層

見到login加左確認碼,把機械人拒之門外

不知是否冬天影響,感覺有點冷清
B17 發表於 2018-11-1 11:12:17 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-11-1 10:49
其實Yahoo! BLOG 在2013年倒閉,大家都以為Blog會成為過去,不過今時今日仍然有人寫Blog,論壇也一樣,它沒 ...

雖然有FB戶口,但係唔識用!FB是個人表演,不斷推話題,呃下like咁囉
討論區係一個集合點,俾同道中人交流下,作用大不相同
菜妹 發表於 2018-11-5 10:20:45 |顯示全部樓層

Fb 回應較多較快,亦好快沉底,一個貼好難有持續性。園藝館近年的確冷清唔少,但呢度既好處係其他地方俾唔到既,例如陳年舊貼一樣容易搵到;可以選擇性睇貼;唔會不停出現出售洗板情況等等...  
jellyfishy 發表於 2018-11-6 15:39:38 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-11-5 10:20
Fb 回應較多較快,亦好快沉底,一個貼好難有持續性。園藝館近年的確冷清唔少,但呢度既好處係其他地方俾唔 ...

係呀, 係個有圖書館~  我仍有來這裡找種花資料的
小雷子 發表於 2018-11-6 21:19:25 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-11-5 10:20
Fb 回應較多較快,亦好快沉底,一個貼好難有持續性。園藝館近年的確冷清唔少,但呢度既好處係其他地方俾唔 ...

人流太多,要彼此熟落有難度!啲貼太快就消聲匿跡!純睇個人分享……靚相,有時都覺得好悶!
因為你唔知種植者所經歷咩過程,你亦冇法參舆其中,投入感亦會大減!