花貓新手唔識搞

作者: hkclive 发表于 2018-9-29 17:26:11
1547 7
想問而家可以我可以做啲咩,因為係由蟲蟲種起,而家有3-4棵,但徒長同埋有啲重係幼細
B17 發表於 2018-9-29 18:20:55 |顯示全部樓層
呢個要等徙長專家先俾到意見!
pekklewin 發表於 2018-9-29 18:30:45 |顯示全部樓層
徙長就是光不足夠, 放去有太陽地方, 但要分階段, 不要突然曝曬, 加一點肥給它

本身放係窗口陽光曬到地方,有落花肥會否影響生長  發表於 2018-9-29 18:52
B17 發表於 2018-9-29 18:39:26 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-9-29 18:30
徙長就是光不足夠, 放去有太陽地方, 但要分階段, 不要突然曝曬, 加一點肥給它 ...

現在加光都改變唔到徙長形態,鱗莖又已耗損不少,剪左驚再發唔到芽,點搞好呢?

點搞好呢b大  發表於 2018-9-29 18:53
B17 發表於 2018-9-29 18:59:01 |顯示全部樓層
或者如win姐言,加光,等佢生番壯先
如果到時形態唔靚就剪,扞插重植
以前試過有花友種到一條長藤咁,最後將佢剪成若干段,分俾花友齊齊種

唔該曬b大  發表於 2018-9-29 19:02
pekklewin 發表於 2018-9-29 19:02:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-29 18:59
或者如win姐言,加光,等佢生番壯先
如果到時形態唔靚就剪,扞插重植
以前試過有花友種到一條長藤咁,最後 ...

養番壯, cut 頂壯位重種
hkclive 發表於 2018-9-29 19:16:01 |顯示全部樓層
唔該win姐
小雷子 發表於 2018-9-29 21:56:39 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子的貓貓經常性徒長,因為唔夠光,幼苗比較弱,但生長一段時間后,上粗下幼,企唔穩!如果唔想剪的話,可以用個高身透明膠杯承托住!等到強壯后,斬首再種!

唔該曬我會試下,而家真係下輕上重  發表於 2018-9-29 23:10