返回列表 發新帖
發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-5 05:19
種左三年都未開過既美花酢

有冇找找資料,為何三年仍不出花?

樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-11-6 12:06
有冇找找資料,為何三年仍不出花?

爬過文,唔覺有特別要求,有些話要多點陽光,今年放最曬的欄杆位,看看如何!
發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
B17 發表於 2018-11-6 05:19
爬過文,唔覺有特別要求,有些話要多點陽光,今年放最曬的欄杆位,看看如何!
...

我見到有文章話要好似多肉咁種,即係乾D,多D晒,而且春天3,4月才會爆花!
 樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-11-6 12:30
我見到有文章話要好似多肉咁種,即係乾D,多D晒,而且春天3,4月才會爆花!  ...

俾左幾粒婆b種,多個chance有花睇
 樓主| 發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
第二隻酢開花係.......nidulans
初花小巧可愛
Oxalis Nidulans-2018-003.jpg
 樓主| 發表於 昨天 12:52 | 顯示全部樓層
第三隻開花,Purpurea Uniflora
Oxalis Purpurea Uniflora-2018-003.jpg

Purpurea Salmon,新葉攣,原來有芽蟲,毒佢
Oxalis Purpurea Salmon-2018-005.jpg