迷岩一問

作者: 雙魚座 發表于 2018-9-25 18:56:06
4154 9

各位大大好。
新手種迷岩已有幾個月,分別出現三種情況:
(落肥、陽光、淋水都差不多)。
請問怎樣增加第一種情況的出現呢?
另外有什麼名稱的迷岩如等一種情況呢?
1.Sinn. Ozark Red Lightning 是常開花的(至愛型)。
2.Sinn. Mark Twain 一朵朵開(總算見花)。
3.Sinn. Stone's Yulia 多側芽(好事來的,欠花囉!
小雷子 發表於 2018-9-25 23:00:04 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子都唔多識答,前2款未種過,所以冇經驗!Yulia是比較好光的,可以直晒,當然唔可以全日,個幾鐘度!一唔夠光,好易變長頸鹿,而且冇咁易有花冧!佢本身葉比一般迷岩薄,對水要求比較多,夜晚會喷霧水加濕!
因為我有3盆水種迷岩,同時間换水,但Yulia吸水比其他兩盆多!明天補相!
回復

小雷子 發表於 2018-9-26 09:35:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子3棵水種迷岩!分别係由左至右
Yulia        Royal style       stone's nate

Yulia係3棵中,最后加入水種,但生長速度超快,巳經超越第一棵Royal style!你亦可以睇到佢到吸水量唔同!
最重要的,Yulia已經長滿花冧!
回復

小雷子 發表於 2018-9-26 10:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
魚魚!你種到啲葉咁靚,可以分享心得嗎?
回復

雙魚座 發表於 2018-9-27 17:30:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-25 23:00
小雷子都唔多識答,前2款未種過,所以冇經驗!Yulia是比較好光的,可以直晒,當然唔可以全日,個幾鐘度!一 ...

雷大好。圖上枝條(Sinn. Caitlin、Lisa)圖下種子苗(snow white、cindy)
其實現在可以望到Caitlin、Lisa會跟yulia一樣難開花,cindy都差大多,但白雪公主又無徒長,葉片比較厚。
Sinn. Ozark Red Lightning 葉片大而厚,Sinn. SRG's Coral Eruption 和Devil Sweet都屬於葉片大無側芽一類。這類型會比較適合我,而又能開花。
由於光線不足,選擇迷岩,應近似它們的比較好。其實白雪和馬克都好好種(能開花),但其實有一半花苞消掉(之前無講)。每次只能開一朵,但長開長有,但點解會消苞呢?
雷大有無Caitlin呢?
回復

小雷子 發表於 2018-9-27 23:25:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-27 17:30
雷大好。圖上枝條(Sinn. Caitlin、Lisa)圖下種子苗(snow white、cindy)
其實現在可以望到Caitlin、Li ...

魚魚!對唔住!迷岩Sinn. "Mark Twain "球球最終救唔返!真係非常傷心!

小雷子都發現迷岩葉子厚的,唔需要太多光就可以開花! Lisa同Yulia一樣,要好光先會起花冧!我的甩色公主及Simsim royal style都係唔需要太光就開花,應該是你想要的品種!你有冇興趣呢?你話我知!

Caitlin我唔要啦!你有冇其他大花品種?
回復

雙魚座 發表於 2018-9-28 05:58:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-27 23:25
魚魚!對唔住!迷岩Sinn. "Mark Twain "球球最終救唔返!真係非常傷心!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

小雷子都 ...

有興趣啊!多謝!
Sinn. SRG's Coral Eruption 喜歡嗎?葉厚花大,顏色柔和。它開完花後,見再無花苞,便分……。現在浸水中。另外Sinn. "Mark Twain "有很多側芽,剪棵給你,好嗎?
回復

雙魚座 發表於 2018-9-28 12:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-27 23:25
魚魚!對唔住!迷岩Sinn. "Mark Twain "球球最終救唔返!真係非常傷心!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

小雷子都 ...

“其他大花品種?”~突然想起“畫中花”,但美人不愛生側芽,而且又在花期。你得到美人嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-9-28 17:53:26 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-28 05:58
有興趣啊!多謝!
Sinn. SRG's Coral Eruption 喜歡嗎?葉厚花大,顏色柔和。它開完花後,見再無花苞,便 ...

呢隻好喜歡!
多謝!
回復

小雷子 發表於 2018-9-28 17:58:28 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-9-28 12:38
“其他大花品種?”~突然想起“畫中花”,但美人不愛生側芽,而且又在花期。你得到美人嗎? ...

畫中花……對小雷子有特別意義!最想由老師親手頒發的……可惜…………機會渺茫…………那隨緣吧!
回復