返回列表 發新帖

非洲紫羅蘭突然出大量葉毛

作者: akane03 發表于 2018-9-19 20:19:48
5177 27
akane03 發表於 2018-9-25 15:33:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-25 14:58
冇根的話係,葉片變軟是正常的!吸唔到水份,依加天氣不算太熱, 建議放回溫室!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

明白!
但因為屋企無透明膠袋,所以用咗超市嘅袋可以嗎?我喺入袋前噴咗少少水喺葉面…希望有幫助啦
另外想請問因為一直係公司冷氣地方養開,請問係咪隔個星期,離開溫室之後先拎返公司比較好呢?另外喺溫室依一星期係咪唔使再淋水,可能隔幾日先開一開膠袋俾佢哋唞吓氣?
抱歉新手太多問題了謝謝解答

買盒提子或者沙律菜都有啦哈哈  發表於 2018-9-25 17:37
回復

小雷子 發表於 2018-9-25 15:55:27 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-25 15:33
明白!
但因為屋企無透明膠袋,所以用咗超市嘅袋可以嗎?我喺入袋前噴咗少少水喺葉面…希望 ...

你呢隻半透明膠袋都可以,噴水都冇問題!最主要用作提高環境濕度,幫助生根及提供葉面吸收水份!記住要留意,花盆泥濕,不可淋水,可以每日打開袋抖氣,約5-10分鐘,如果見濕度唔夠,可以再噴水!如果見有爛葉,要即剪! 等到個零星期 ,情況應該穩定!試離開膠袋,葉唔軟,就Ok放生!
回復

Forumdata 發表於 2018-9-25 18:40:39 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-25 13:51
各位中秋節快樂
適逢有日假期,於是噚晚就跟住各位大大提供嘅影片同討論帖,戰戰兢兢落手幫2盆花換泥重種{: ...

有耐性,讚好
回復

chestnut007 發表於 2018-9-25 20:01:08 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-25 13:51
各位中秋節快樂
適逢有日假期,於是噚晚就跟住各位大大提供嘅影片同討論帖,戰戰兢兢落手幫2盆花換泥重種{: ...

好詳細啊!我消毒後有放入溫室。因為無根,要靠葉子吸收水份。
回復

akane03 發表於 2018-9-26 14:05:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-25 15:55
你呢隻半透明膠袋都可以,噴水都冇問題!最主要用作提高環境濕度,幫助生根及提供葉面吸收水份!記住要留 ...

多謝大大指教
希望佢哋可以盡快出根繼續成長啦
回復

akane03 發表於 2018-9-26 14:07:35 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2018-9-25 18:40
有耐性,讚好

多謝鼓勵,但其實第一次做手術真係好不安架依家2棵花都仲喺觀察病房,仲未知手術係咪成功
回復

小雷子 發表於 2018-9-26 14:08:43 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-26 14:05
多謝大大指教
希望佢哋可以盡快出根繼續成長啦

你咁用心學習,一定有回報!加油!
回復

akane03 發表於 2018-9-26 14:27:32 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-25 20:01
好詳細啊!我消毒後有放入溫室。因為無根,要靠葉子吸收水份。

多謝大大指教 之前諗住天氣好似都幾熱就無放溫室,不過聽咗小雷子大大意見就即刻拎2個膠袋入返住佢哋啦

叻叻!  發表於 2018-9-26 18:39
回復