非洲紫羅蘭突然出大量葉毛

作者: akane03 發表于 2018-9-19 20:19:48
5168 27

各位好,小妹為新手,上月中開始試種非洲紫羅蘭。近日突然發現其中一棵的莖毛及葉毛(包括葉底)大量生長,部份葉面出現白色粉末,很怕是蟲患,以下附圖煩請各位幫忙看看,萬分感謝!!

20/9更新圖片:
發現植株上、離泥土高一點的位置有團白色依附在莖身,請問這情況是否中了綿花蟲?是否必須切根換泥處理呢?QAQ求救各位大大
MUE-Train 發表於 2018-9-21 16:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
其實你果棵花都唔算特別多毛,可能天氣影響。
我其中一個品種,3棵都比之前出多左葉毛

我公司和你同一座,同一方向
你公司在9/F, 10/F?
回復

akane03 發表於 2018-9-21 18:03:27 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-21 16:10
其實你果棵花都唔算特別多毛,可能天氣影響。
我其中一個品種,3棵都比之前出多左葉毛

你好~估唔到咁都自爆咗添XD 差唔多嗰幾層樓啦,好多謝你回覆我呀
講返盆花先…今日我再望就有其中幾片葉黃咗…唔知同我用過酒精紙抹走莖上面團白色嘢有無關係…好擔心呀
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-21 20:14:00 來自手機 |顯示全部樓層
老葉剪走就可以,白色粉團係咪棉花虫?用放大鏡望望,如果係就用藥or上youtube跟校長處理蟲害問呢方法試試
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-21 20:15:30 來自手機 |顯示全部樓層
https://youtu.be/NiK4JxMnvJ8
回復

akane03 發表於 2018-9-21 21:29:27 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-21 20:14
老葉剪走就可以,白色粉團係咪棉花虫?用放大鏡望望,如果係就用藥or上youtube跟校長處理蟲害問呢方法試試 ...

謝謝~~不過新手不太懂…請問葉會變黃是因為變老葉嗎?會不會有其他原因例如蟲患所致呢? 另外那團白色…已經被我今天手起酒精紙落清理掉XD 所以可能無從查證了Orz
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-21 22:56:11 來自手機 |顯示全部樓層
太光,老化,蟲害都有影響,如果老化就通常好少好短時間突然好多塊一齊黃,如果太光受傷就五會只底層葉,如果遇到五正常出問題一般最好打開個泥膽檢查d根,如果白粉團係棉花蟲甘根應該都有好多啦如果根有事就重種啦師主,上面乃小弟愚見
回復

akane03 發表於 2018-9-22 18:19:04 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-21 22:56
太光,老化,蟲害都有影響,如果老化就通常好少好短時間突然好多塊一齊黃,如果太光受傷就五會只底層葉,如 ...

咁嘅話…睇嚟真係要拎出嚟睇吓啲根嘞…但好驚粗手粗腳會搞到盆花元氣大傷

適逢今日有朋友送咗2棵小植株俾我,諗住一次過買包泥返嚟幫新朋友換埋盆。想請教師兄,請問係咪應該用非洲紫羅蘭專用嘅泥?花墟有無話邊間或咩牌子比較好?如果見到根無蟲無損係咪可以直接放入新泥種,唔一定要切根架?

唔好意思呀咁多問題,麻煩你了
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 18:36:29 來自手機 |顯示全部樓層
如果新手我建議你去花墟果間花寶買包三合一泥再買一包淨5號珠石,三合一泥d珠五夠多,種非洲紫羅蘭最緊要俾d根透到氣,你觀察住而家盆有無不停甘枯葉,如果無就可能真係底層老化,健康嘅根係透明而柔軟,換泥時五好整斷太多根就算換泥都復原得快d架
回復

小雷子 發表於 2018-9-22 18:40:24 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 18:36
如果新手我建議你去花墟果間花寶買包三合一泥再買一包淨5號珠石,三合一泥d珠五夠多,種非洲紫羅蘭最緊要俾 ...

老師!答得好詳細!

等等,五係老師呀,只係路過吹下水,哈哈  發表於 2018-9-23 14:32
因為今日比較得閒[emoji]1f602[/emoji][emoji]1f602[/emoji]  發表於 2018-9-22 20:33
回復

akane03 發表於 2018-9-23 00:22:06 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 18:36
如果新手我建議你去花墟果間花寶買包三合一泥再買一包淨5號珠石,三合一泥d珠五夠多,種非洲紫羅蘭最緊要俾 ...

多謝師兄嘅詳盡解答!
回復

chestnut007 發表於 2018-9-23 09:54:17 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-22 18:19
咁嘅話…睇嚟真係要拎出嚟睇吓啲根嘞…但好驚粗手粗腳會搞到盆花元氣大傷{:e ...

我也是新手,我個多月前在Bun Bun 買了些小苗,跟了以下師姐做法,連根也除掉,現在的小苗也可好啊!不防試試。
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=138247&mobile=2
回復

akane03 發表於 2018-9-23 12:35:19 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-23 09:54
我也是新手,我個多月前在Bun Bun 買了些小苗,跟了以下師姐做法,連根也除掉,現在的小苗也可好啊!不防 ...

多謝大大提供資訊!我打算為小苗試換泥,但已經生長咗一個月嗰棵(即懷疑蟲患嗰棵)仲諗緊係觀察住先定一次過換埋好 =(
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 14:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-23 12:35
多謝大大提供資訊!我打算為小苗試換泥,但已經生長咗一個月嗰棵(即懷疑蟲患嗰棵)仲諗緊係觀察住先定一次 ...

梗係當機立斷,免得錯過最好時機,尤其佢如果有蟲會野到其他
回復

akane03 發表於 2018-9-23 16:09:36 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 14:31
梗係當機立斷,免得錯過最好時機,尤其佢如果有蟲會野到其他

明白!多謝師兄指導
另外想請問師兄消完毒換完泥之後,使唔使再做定啲咩措施防止蟲蟲再次來襲架?我之前睇過話有種硅藻土可以物理殺蟲…請問師兄有無試用過?定都係噴定稀釋火酒+洗潔精水就可以呢?多謝指教
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 18:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-23 16:09
明白!多謝師兄指導
另外想請問師兄消完毒換完泥之後,使唔使再做定啲咩措施防止蟲蟲再次來 ...

坦白講我試過就無咩用,如果你決定用清潔精之類殺棉花蟲記得連葉都要卒下,以上我自己意見炸我五係師兄,純粹飄過
回復

akane03 發表於 2018-9-23 18:39:26 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 18:23
坦白講我試過就無咩用,如果你決定用清潔精之類殺棉花蟲記得連葉都要卒下,以上我自己意見炸我五係師兄, ...

多謝賜教
其實我依家喺花寶,諗緊買唔買埋苦棟油一次過驅蟲呢
回復

akane03 發表於 2018-9-23 18:45:57 來自手機 |顯示全部樓層

PS 啱啱買埋苦練油,位職員話可以唔使折枝住,keep住每星期將啲油倒落泥殺蟲蟲先,過咗一個月殺晒蟲先換泥都未遲咁話……
請問各位大大覺得係咪可行?

咦咦咦請問會整到啲泥點核突架? 如果淨係用嚟擦新盆之後再放新泥又諗唔諗得過呢? 抱歉問太多問題了

我自己都五會用,因為搞到d泥好核突,但你自己決定啦  發表於 2018-9-23 19:03
回復

akane03 發表於 2018-9-25 13:51:05 來自手機 |顯示全部樓層
各位中秋節快樂
適逢有日假期,於是噚晚就跟住各位大大提供嘅影片同討論帖,戰戰兢兢落手幫2盆花換泥重種

首先2盆花基本狀況:
A) 懷疑有棉花蟲,所以直接切根。驟眼睇泥同莖唔見有棉花球或其他蚊蟲Say hi,但根應該真係爛咗不少,深啡色好易撕開
B) 一打開泥膽就有好幾條白色蟲仔衝出嚟Say hi,另外有十數隻蚊滋亂飛,好驚嚇。不過根莖同樣無發現棉花球,而且佢嘅根透白同強而有力…最後一樣切根處理

以下係消毒過程:
1切根,清除老皮
2浸五分鐘清水
3浸五分鐘稀釋火酒(約2.5L水開小半蓋75%酒精)
4浸五分鐘稀釋漂白水(約2.5L水開小半蓋漂白水)
5浸五分鐘清水,用手捽吓啲葉
6風乾及落泥重種
7喺葉底噴苦棟油
因為依家天氣太熱,就無幫佢哋入溫室嘞…唔知啱唔啱

泥方面用咗三合一泥溝1/3包珠石5號,加啲基肥同苦棟油噴霧撈勻

依家係手術後8個鐘,感覺A無咩變但B啲葉就軟咗 =(
好擔心唔知出唔出到根同埋B捱唔捱得住QAQ
再次多謝各位大大嘅意見,依家只可以等同觀察住先嘞

PS 圖左係B,圖右係A
回復

小雷子 發表於 2018-9-25 14:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
akane03 發表於 2018-9-25 13:51
各位中秋節快樂
適逢有日假期,於是噚晚就跟住各位大大提供嘅影片同討論帖,戰戰兢兢落手幫2盆花換泥重種{: ...

冇根的話係,葉片變軟是正常的!吸唔到水份,依加天氣不算太熱, 建議放回溫室!
回復

12下一頁