新手種苦苣苔科……花貓蟲蟲

作者: MC1204 发表于 2018-9-13 08:48:11
4191 15

請問新買的花貓蟲蟲,應該點種最好呀!我是在室內種的,家內有散光。 而家落左泥,要點做會易D出芽。
MC1204 發表於 2018-9-13 08:49:31 來自手機 |顯示全部樓層

而家上面舖在薄薄的泥,要唔要將佢密封,點做好呀!我是在香港的。氣候適合種嗎?如果種AV, 我家是會經常開花的。
係咪可以用zip 袋封到出芽再種落泥? 可以教我嗎?
另有2盤花有球球,而且已出葉,但冇根,要點種?
B17 發表於 2018-9-13 11:56:47 |顯示全部樓層

花貓鱗莖可以埋入泥中2-3cm深,等佢自己發芽,又可浸水,浸到發芽再種,浸水發芽似乎快少少
zip袋未試過,唔知效果如何!
花貓比AV好光,搵個光d既位俾佢
岩桐有球種左,自己會生根,冇乜特別野要做
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-13 12:31:22 來自手機 |顯示全部樓層
我自己就就由放泥面,泥要整濕但五好太濕笛笛,我無come泥架,放光d要發芽就會發芽,五好用zipzag袋呀,而家夏天又熱又濕發左毛就好難救,你再參考下其他前輩做法再揾合適你環境方法
MC1204 發表於 2018-9-13 14:46:22 來自手機 |顯示全部樓層
多謝2位的寶貴意見。
MC1204 發表於 2018-9-15 13:57:46 來自手機 |顯示全部樓層
開始出葉喇。好開心呀!
MC1204 發表於 2018-9-19 09:33:47 來自手機 |顯示全部樓層
種左10日,好多都開始出苗啦。太興趣,希望佢地快高長大!
MC1204 發表於 2018-10-3 11:25:10 來自手機 |顯示全部樓層
我的貓貓蟲大左好多,超開心呀!
小雷子 發表於 2018-10-3 11:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2018-10-3 11:25
我的貓貓蟲大左好多,超開心呀!

恭喜你!真係快高長大!
(我係另外嘅群組,都見到你!)
MC1204 發表於 2018-10-3 12:24:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-3 11:28
恭喜你!真係快高長大!
(我係另外嘅群組,都見到你!<span class="emoji emoji1f605"></span>)

係呀,因為是新手,所以要睇多D資訊,學吓野。
MC1204 發表於 2019-3-8 19:22:48 來自手機 |顯示全部樓層
我家的花貓已經長大啦!  仲有好多花蕾,謝謝各位達人的指導。

B17
種出個貓林  發表於 2019-3-8 22:25

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2019-3-8 19:39:20 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-3-8 19:22
我家的花貓已經長大啦!  仲有好多花蕾,謝謝各位達人的指導。 ...

嘩!好勁呀!有咁多花冧!睇嚟好快變高手!你支燈好強勁,係咪紅藍色植物燈?
MC1204 發表於 2019-3-8 19:56:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-8 19:39
嘩!好勁呀!有咁多花冧!睇嚟好快變高手!你支燈好強勁,係咪紅藍色植物燈?<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

係呀,是紅藍燈。之前未有燈照時就不斷長高,用左燈即刻唔再高。我室內種,如果冇燈,可能全部都是長頸鹿。
小雷子 發表於 2019-3-8 20:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
MC1204 發表於 2019-3-8 19:56
係呀,是紅藍燈。之前未有燈照時就不斷長高,用左燈即刻唔再高。我室內種,如果冇燈,可能全部都是長頸鹿 ...

可以大量入貨!
MC1204 發表於 2019-3-8 20:23:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-8 20:13
可以大量入貨!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

雙魚座 發表於 2019-3-9 20:12:16 來自手機 |顯示全部樓層
哇!啲貓好大棵啊!勁