請問各位大大花墟有出售俄羅斯種的非州紫羅蘭嗎?

作者: nekotoro 发表于 2018-9-9 20:39:19
5577 18
最近在淘X看到俄羅斯種的非洲紫羅蘭,又引得我心郁郁! 但淘一兩盆成本太重,又不想一次買太多照顧不來,想問下花墟有無類似的品種?小苗和開花株預算幾多呢?麻煩晒!

小雷子 發表於 2018-9-9 21:12:57 來自手機 |顯示全部樓層
你可考慮去發叔花塲!有好多近似品種!不遇比較遠!
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 21:31:28 來自手機 |顯示全部樓層

係呀小雷大大講得岩呀,發叔入左好多俄種,花墟好少俄,頂多係老賓間五中有少少,如果係五想淘又五想去發場就上fb,有幾位資深花友定期賣俄種苗,有d有時係開花株,好過有時淘完到開花先知貨不對相,嬲屎我
小雷子 發表於 2018-9-9 21:51:27 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 21:31
係呀小雷大大講得岩呀,發叔入左好多俄種,花墟好少俄,頂多係老賓間五中有少少,如果係五想淘又五想去發場 ...

多謝YY提供新資訊!
小雷子好耐冇去揾發叔!原來佢入左俄種,太好啦!大家又多個靚花品種選擇!

Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 22:00:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-9 21:51
多謝YY提供新資訊!<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>
小雷子好耐冇去揾發 ...

係大量,有呢期好紅嘅車轆俄種
nekotoro 發表於 2018-9-9 22:01:48 來自手機 |顯示全部樓層
借問聲發叔响邊,同埋點樣搵賣花的花友?可否PM 我,謝謝!
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 22:04:19 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-9 22:01
借問聲發叔响邊,同埋點樣搵賣花的花友?可否PM 我,謝謝!<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

發場個花chart你可以鄉facebook打新樂蘭藝就見到埋地址,但記得要預約左先 至於facebook d花友我cap圖pm你丫
nekotoro 發表於 2018-9-9 22:29:37 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 22:04
發場個花chart你可以鄉facebook打新樂蘭藝就見到埋地址,但記得要預約左先 至於facebook d ...

多謝晒!
chestnut007 發表於 2018-9-22 23:32:56 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-9 22:00
係大量,有呢期好紅嘅車轆俄種

請問什麼是車轆俄種?
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 23:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
DS-Pinka同DS-shining bell
小雷子 發表於 2018-9-23 00:01:09 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-22 23:59
DS-Pinka同DS-shining bell

有冇靚相睇?
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 08:29:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-23 00:01
有冇靚相睇?<span class="emoji emoji1f60a"></span>

我得小苗未有花呀,睇住網上圖先

多謝師姐回覆。  發表於 2018-9-23 11:38
小雷子 發表於 2018-9-23 17:42:03 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 08:29

靚到心都停埋!
hkclive 發表於 2018-9-23 17:44:31 來自手機 |顯示全部樓層
花很特別
Homa1202 發表於 2018-9-23 19:44:33 來自手機 |顯示全部樓層
中晒毒了
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 20:59:45 來自手機 |顯示全部樓層
大家小心俾車碌碌親,好大個碌,哈哈
MUE-Train 發表於 2018-9-23 23:11:02 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 08:29

超靚,真係殺哂平時啲普通種⋯⋯

小苗買果時係類似繽記果種超細盆?定都有迷你種咁上下大?

我五係響發場買架,買嘅時候只有小苗  發表於 2018-9-23 23:54
chestnut007 發表於 2018-9-24 18:22:36 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-23 20:59
大家小心俾車碌碌親,好大個碌,哈哈

YY 大大,請問在哪裡買?我也想買呢!
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-24 18:24:38 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-24 18:22
YY 大大,請問在哪裡買?我也想買呢!

你先問下發叔有無苗先啦,無再pm我啦,哈哈

好的。先謝謝妳!  發表於 2018-9-24 19:32