返回列表 發新帖

Dora Lee 重瓣十字花 (26樓,Rin Rin Sport成功授粉?)

作者: MUE-Train 發表于 2018-9-9 12:17:28
5088 29
chestnut007 發表於 2018-9-18 11:09:48 來自手機 |顯示全部樓層
好可愛啊!
回復

alexkai 發表於 2018-9-18 11:28:49 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-18 09:37
經過10號風之後,兩棵花苗都開哂花喇。
真系幾靚吓,而且仲有驚喜

被你毒到了,上星期五去買了棵 Rin Rin, 現在見你棵Dawn 這麼美,又心思思想去碰碰運氣

你棵Rin Rin靚過我好多 我啲葉好鬼死長,外圍舊葉又開始謝(買果時唔太靚)。 我果棵十字花是Tiyuan’s No.1 你要搏佢其餘Dawn都是貼錯label。 或者你呢盤跟本唔係Rin Rin,而是十字花呢[emoji]1f601[/emoji]   發表於 2018-9-18 11:38
回復

chestnut007 發表於 2018-9-18 18:20:43 來自手機 |顯示全部樓層
我想請問一下,請問買的小苗,要不要換泥及去根,之後消毒,才再落盆?
回復

MUE-Train 發表於 2018-9-18 23:38:01 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-9-18 18:20
我想請問一下,請問買的小苗,要不要換泥及去根,之後消毒,才再落盆?

好多高手師兄/師姐會咁做,以免外來蟲害帶入屋。

我自己就技術不精,驚會整死哂
只敢去泥後,再用水沖沖根就算。
回復

chestnut007 發表於 2018-9-19 07:07:08 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-18 23:38
好多高手師兄/師姐會咁做,以免外來蟲害帶入屋。

我自己就技術不精,驚會整死哂

約一個月前我也買了几盆小苗,膽粗粗地學人去泥丶去根丶消毒、換植料。這幾盆小苗現正還住在ICU呢。
回復

MUE-Train 發表於 2018-9-24 12:31:18 來自手機 |顯示全部樓層

今日返工,見到Tiyuan’s Rin Rin Sport頭耷耷
原來朵花甩左,但花柱、子房完好、好似脹左少少
呢個情況,係咪成功授粉?
如是者,都幾開心,希望成功去到最後結果!

我上星期有手痕幫佢人工授粉,但唔記得老豆係邊個
好似是Rin Rin
回復

minipooh001 發表於 2019-1-21 08:21:56 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2018-9-24 12:31
今日返工,見到Tiyuan’s No.1 頭耷耷
原來朵花甩左,但花柱、子房完好、好似脹左少少
呢個情況,係咪成功 ...

請問你棵av 最終係咪授粉成功?
我果棵之前我都試下授粉,今日返公司就見棵AV 跌咗朵花落嚟,平時花謝唔係咁,唔知係咪授咗粉係咁?
回復

MUE-Train 發表於 2019-1-23 18:15:30 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-21 08:21
請問你棵av 最終係咪授粉成功?
我果棵之前我都試下授粉,今日返公司就見棵AV 跌咗朵花落嚟,平時花謝唔 ...

最後都無成功呀,我之前有棵成功左的Rin Rin,結果會好似下圖咁:

回復

minipooh001 發表於 2019-1-23 22:00:57 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2019-1-23 18:15
最後都無成功呀,我之前有棵成功左的Rin Rin,結果會好似下圖咁:

咁授咗粉後,又係咪成朵花瓣跌咗落嚟?
之後要幾耐至成功有種子?
我諗我果朵都係失敗咗,剪得。
回復

MUE-Train 發表於 2019-1-24 20:05:15 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-23 22:00
咁授咗粉後,又係咪成朵花瓣跌咗落嚟?
之後要幾耐至成功有種子?
我諗我果朵都係失敗咗,剪得。 ...

呢棵Rin Rin (鐘形花) 有跌花,但另一棵Noid (堇形花)就無掉花。

Rin Rin由如果至成熟變乾,大約3個月多啲。
而Noid至今大約一個月,但果實下面枝花菖枯左,果實應該未成熟,失敗左。

Thanks  發表於 2019-1-25 07:31
回復