水浸後中菌

作者: taxitang 發表于 2018-9-6 23:15:15
5480 107
taxitang 發表於 2018-9-11 19:04:44 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-9-11 18:44
一般嘉仔葉很硬淨,只是斷枝多,一盆變三四盆慢慢清理便可,但蝴蝶的葉被水浸九死一生! ...

九死一生, 咁樣嚇我,明天入場就有答案,不過真的大難不死,但又快入冬天,要回復原氣也要到明年。
回復

mrssiu 發表於 2018-9-11 21:09:50 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-11 19:04
九死一生, 咁樣嚇我,明天入場就有答案,不過真的大難不死,但又快入冬天,要回復原氣也要到明年。 ...

是!渡暑不難,嚴冬是浩劫!
回復

taxitang 發表於 2018-9-11 22:12:19 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-9-11 21:09
是!渡暑不難,嚴冬是浩劫!

尤其是花場位置是新界最寒冷地方之一,原生蝴蝶蘭是蘭花怕凍的一品,而bellina又更是蝴蝶蘭之中最怕凍,現在又有幾盆浸水中菌,真的要認真處理護養。
回復

小雷子 發表於 2018-9-11 22:15:54 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-11 22:12
尤其是花場位置是新界最寒冷地方之一,原生蝴蝶蘭是蘭花怕凍的一品,而bellina又更是蝴蝶蘭之中最怕凍, ...

師兄!今個星期又打風啦!
你要加緊防護!
個風好似好勁咁!希望唔好有嚴重破壞!
回復

taxitang 發表於 2018-9-11 22:39:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-11 22:15
師兄!今個星期又打風啦!
你要加緊防護!
個風好似好勁咁!希望唔好有嚴重破壞![e ...

是啊!第一個冇第二個咁勁,第二個叫山竹,中心附近持續風速每,小時有220公里,話好勁,謝謝提點。
回復

sarshk2014 發表於 2018-9-12 09:03:02 來自手機 |顯示全部樓層
一連兩個風殺埋泥!咁即係唔駛理啦!可以壘埋心水上網入新貨Lu!
回復

W88 發表於 2018-9-12 09:13:33 來自手機 |顯示全部樓層
送舊迎新!
清咗啲地方,又可以買過!
讃!
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 16:39:13 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-12 09:03
一連兩個風殺埋泥!咁即係唔駛理啦!可以壘埋心水上網入新貨Lu!

山竹係超級颱風,大家一定要做好防風措施!
回復

taxitang 發表於 2018-9-12 19:48:07 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-9-11 18:44
一般嘉仔葉很硬淨,只是斷枝多,一盆變三四盆慢慢清理便可,但蝴蝶的葉被水浸九死一生! ...

蝴蝶蘭果然水浸必死,兩盆bellina救唔番,幸好C1應該大難不死。

C1

C1

C1應該還可以

C1應該還可以

兩盆bellina救唔番

兩盆bellina救唔番
回復

taxitang 發表於 2018-9-12 19:52:19 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-12 09:03

大大一向知道我喜歡救花,好的挑戰,即管放馬過來,冇有怕。
回復

taxitang 發表於 2018-9-12 19:56:01 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-9-12 09:13
送舊迎新!
清咗啲地方,又可以買過!
讃!

我一向念舊和喜歡救花,暫時冇乜新花品種有興趣。
回復

mrssiu 發表於 2018-9-13 07:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-12 19:48
蝴蝶蘭果然水浸必死,兩盆bellina救唔番,幸好C1應該大難不死。

蝴蝶屢試不爽,突然下雨,葉心裝水也可死,幾乎返工也要心掛掛,養花咁辛苦何必呢!我已放棄在户外種蝴蝶多年,可能留待有場才考慮。
回復

mrssiu 發表於 2018-9-13 07:31:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-11 22:12
尤其是花場位置是新界最寒冷地方之一,原生蝴蝶蘭是蘭花怕凍的一品,而bellina又更是蝴蝶蘭之中最怕凍, ...

你的救花耐性和堅持,對花的愛心,十分佩服!
回復

sarshk2014 發表於 2018-9-13 09:04:28 來自手機 |顯示全部樓層
要去的留也留不住,要來的擋也擋不住,樓主你要放下至可以繼續上路,至可以拥有更多……靚花。
回復

sarshk2014 發表於 2018-9-13 09:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-12 16:39
山竹係超級颱風,大家一定要做好防風措施! <span class="emoji emoji1f631"></span>

風眼成個包咁,好假囉!肯定做過手腳!
回復

小雷子 發表於 2018-9-13 09:16:49 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-13 09:07
風眼成個包咁,好假囉!肯定做過手腳!

你望真啲!係一個搣咗皮嘅山竹肉!
回復

W88 發表於 2018-9-13 09:22:41 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-9-12 19:56
我一向念舊和喜歡救花,暫時冇乜新花品種有興趣。

樓主清咗啲地方,咪可以入多啲俄系AV,多肉,長生蘭,南美拖囉!
到時又可以同大家分享,出多啲貼!

回復

taxitang 發表於 2018-9-13 10:06:15 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-9-13 07:20
蝴蝶屢試不爽,突然下雨,葉心裝水也可死,幾乎返工也要心掛掛,養花咁辛苦何必呢!我已放棄在户外種蝴蝶 ...

蝴蝶蘭上板可以減低中心積水危機,其實環境夠通風,中心積水而爛心機會不高,我的蝴蝶蘭大多放在架底,上層有其他植物,淋水後,上層依然有水珠滴落架厎,但很少發生積水,拖鞋也平安無事,只不過今次是水浸,因漂流磨損有傷口而感染,中菌並不常見,但最怕凍,反而國蘭就真的易葉心積水而倒苗。大大不妨再嘗試bellina,個人覺得她是蝴蝶蘭中香氣最怡人的其中一品。

除了香氣怡人,花形也吸引。

除了香氣怡人,花形也吸引。
回復

taxitang 發表於 2018-9-13 10:13:21 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-9-13 07:31
你的救花耐性和堅持,對花的愛心,十分佩服!

多謝,如能成功救花,除了滿足感外,亦可以增加數量,好多時换盆有些老芽還有芽仔未長出,如抛掉很可惜,嘗試悶養谷新芽,效果唔錯。

之前換盆切下的考芽,經過三星期悶養,兩隻芽仔已有脹大

之前換盆切下的考芽,經過三星期悶養,兩隻芽仔已有脹大
回復

taxitang 發表於 2018-9-13 10:24:17 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-9-13 09:04
要去的留也留不住,要來的擋也擋不住,樓主你要放下至可以繼續上路,至可以拥有更多……靚花。
...

要去的應盡量留,要來的不合心意,留下也沒意思。 就算唔放下亦都可以留意市場的靚花 ,如合心意亦可擁有
回復