跳舞蘭一問 (更新)

作者: nekotoro 發表于 2018-9-6 22:45:11
1638 12

我盆跳舞蘭越來越多根生出盆外,如果換植料時需要覆蓋這些根嗎?我見人哋嘅好少咁樣,我一路無理佢,佢又好似生得幾好咁…

地下出花係另一盆,都係飛晒D根出來…

另外想問下,之前三四月果陣我有一盆跳舞蘭明明出咗兩條花箭,但後來變左葉芽,係因為天氣熱所以唔出花?
B17 發表於 2018-9-7 10:59:02 |顯示全部樓層
本來就是葉,眼花了
回復

nekotoro 發表於 2018-9-7 11:11:50 來自手機 |顯示全部樓層
我見到另一盆花芽個樣差唔多,以為佢係花芽,仲開心左一陣。其實點先出花呢?同埋飛出嚟D根使唔使理佢?
回復

B17 發表於 2018-9-7 11:39:50 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-7 11:11
我見到另一盆花芽個樣差唔多,以為佢係花芽,仲開心左一陣。其實點先出花呢?同埋飛出嚟D根使唔使理佢? ...

生得壯自然會開花,跳舞蘭唔需要曬,不過光猛一點有幫生長

短的根,可以撥回盆中,長的就沒法了!
根在盆中會吸收養份,凌空就作用不大!
施肥時噴根,讓它們吸收一點!
回復

nekotoro 發表於 2018-9-7 15:03:56 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你!
回復

nekotoro 發表於 2018-9-7 21:41:00 來自手機 |顯示全部樓層

剛發現一盆小苗的葉子出現淡黃的斑點,是生病了嗎?
回復

powergun 發表於 2018-9-8 09:49:57 |顯示全部樓層

唔係呀, 我呢棵的白鬚根重多過你的

最理想應係將側芽搣出黎用另一盆種下, 不過無地方種就唯有有得佢啦
回復

powergun 發表於 2018-9-8 10:17:56 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-7 21:41
剛發現一盆小苗的葉子出現淡黃的斑點,是生病了嗎?

我的都有呢個問題, 可能係老葉問題, 唔係太嚴重可以不理
回復

B17 發表於 2018-9-8 11:17:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-8 09:49

最理想應係將側芽搣出黎用另一盆種下, 不過無地方種就唯有有得佢啦 ...

呢個品種喜歡爆show

係呀  發表於 2018-9-8 11:20
回復

nekotoro 發表於 2018-9-8 16:18:23 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-8 09:49

最理想應係將側芽搣出黎用另一盆種下, 不過無地方種就唯有有得佢啦 ...

好似鄧不利多
回復

nekotoro 發表於 2018-9-8 16:53:11 來自手機 |顯示全部樓層

大果兩盆跳舞蘭嘅葉都有黃色斑,之前無的,前輩們可以幫手睇睇問題大嗎?

另外D蝴蝶蘭又好似病病地咁,下邊啲葉黃黃地同有少少皺同軟,種左年幾佢哋都健健康康無試過咁樣,可以點搞?

盆一
盆二
402966C0-F01A-49AA-9E03-5C1830CE54C4.jpeg 03CE935B-9D28-4756-AE23-F9C15E0EAEC0.jpeg

其他幾盆唔知有無影響到,麻煩看看!
盆三
盆四
盆五

我開始種嘅蘭花年幾兩年到,都係屋企人俾的,平時只係淋水,由得佢哋天生天養,所以唔多知佢哋病左點算,勞煩各位前輩指點下!
回復

powergun 發表於 2018-9-9 00:30:10 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2018-9-8 16:53
大果兩盆跳舞蘭嘅葉都有黃色斑,之前無的,前輩們可以幫手睇睇問題大嗎?

蝴蝶蘭有d似就瓜了, 難救啦
回復

Martina 發表於 2018-9-9 08:34:50 |顯示全部樓層
我見您種泥嗰盆嘅頂層有新根及有一塊好葉,或可試下剪去底下病根病葉及改用陶粒放通風位置種!
回復