新手請教 ,我的多肉有救嗎?

作者: belubless 發表于 2018-9-5 10:20:44
1456 5
第一次養植物><
我係年初既時侯買既,最初都生得好正常
然後愈生就愈高,雖然唔係咁好睇,不過最緊要冇死就得啦
但而家開始有一面啲葉枯死晒,而最下層既葉都開始軟了,底下仲積左一兩層枯葉,請問係咪要剪晒去架?
另外而家淋水好似完全冇吸收過咁,啲水係漏留晒出黎,請問係咪需要換盆?
同埋有一塊葉我唔小心折斷左少少,佢係傷口度長左根,請問應該點樣做?

問題有啲多唔好意思><

40876005_548743278913668_3715861423662825472_n.jpg 40646626_222732071930654_4495573463070670848_n.jpg 40914371_236591783705012_5088529200483139584_n.jpg
powergun 發表於 2018-9-5 10:59:15 |顯示全部樓層
唔夠光徒長, 如果懷疑係泥有問題就換啦, 但盡量留在秋涼至搞了, 因現時仍太熱, 斷葉可將有根的部份放入泥中就可
回復

belubless 發表於 2018-9-5 13:58:47 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-5 10:59
唔夠光徒長, 如果懷疑係泥有問題就換啦, 但盡量留在秋涼至搞了, 因現時仍太熱, 斷葉可將有根的部份放入泥中 ...

謝謝指教
請問枯葉或軟了的葉要全部剪晒嗎?
回復

powergun 發表於 2018-9-5 14:00:22 |顯示全部樓層
belubless 發表於 2018-9-5 13:58
謝謝指教
請問枯葉或軟了的葉要全部剪晒嗎?

可以搣走, 留黎都無用
回復

goldking2 發表於 2018-9-7 15:42:05 |顯示全部樓層
下面嗰D都冇乜問題, 不過呢棵雖然唔死,但徒長左算失敗左,放番係窗邊光D地方, 唔好再淋水, 到秋天開始涼爽及濕度低先開淋下
回復

plant_lover 發表於 2018-9-8 21:40:53 |顯示全部樓層
可以將徒長的肉肉砍頭,待3-4 日傷口好了/出根再種植. 咁就可以一變二~不過最好秋天整
http://www.yuhuagu.com/uploads/a ... _130327191025_1.png
回復