分享(完):套筒(party dress 枝條), 喜蔭(chocolate cream 成株)

作者: 雙魚座 发表于 2018-8-17 07:16:27
1734 14

分享:套筒(party dress 枝條), 喜蔭(chocolate  cream)
Fb分享(完)
每人每種只限選一(非先到先得)
8月17日,星期五晚上六時cut
party dress: 枝條短小,葉非完美,介意者勿排。
1.
2.
chocolate cream(水種已有根)
1.
~~~~~
party dress 屬套筒,大型苦苣苔~有位才好要。chocolate cream 生長快速,新手之選。
排隊者留意:兩者成長後,好大棵的,考慮!考慮!
~~~~~
敬請準時。
附上實物拍照(未剪)、母株照。
請自備容器,不設郵寄,請自找方法種植。
時間:八月十七日,星期六,上午,十一時十分
            沙田第一城站,近威爾斯出閘口。

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2018-8-17 07:33:00 來自手機 |顯示全部樓層
早晨!魚魚!支持分享!
party dress種得好靚!
雙魚座 發表於 2018-8-17 07:38:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-17 07:33
早晨!魚魚!支持分享!
party dress種得好靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

是靚的,顏色柔和又清新,分枝又多,好大棵。
小雷子 發表於 2018-8-17 07:42:49 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-17 07:38
是靚的,顏色柔和又清新,分枝又多,好大棵。

又大又靚!有位真係可以試下!是露養嗎?
雙魚座 發表於 2018-8-17 09:52:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-17 07:42
又大又靚!有位真係可以試下!是露養嗎?

室內養。起初見 sinn. 字頭,以為和迷岩差不多。點知越種越大棵。它葉薄,好易熱燶,之前放在窗邊,薄碰到玻璃,一曬之下,燶咗。
它又要光(似迷岩),又要水(似喜蔭),有些浸水量重多過喜蔭。枝條好易生根長球,也不用入温室。
養它好過養貓,大家一樣咁大棵,但貓陽光不足,無花開。party dress 也會徒長,但開到花。
v_v217 發表於 2018-8-17 09:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
支持魚大分享,Party dress真係好靚,每次見到雙魚既分享都好想排,好可惜時間地點都就唔岩
小雷子 發表於 2018-8-17 11:33:13 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-17 09:52
室內養。起初見 sinn. 字頭,以為和迷岩差不多。點知越種越大棵。它葉薄,好易熱燶,之前放在窗邊,薄碰 ...

不如改試水種,可能有驚喜!
雙魚座 發表於 2018-8-17 12:15:01 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-8-17 09:56
支持魚大分享,Party dress真係好靚,每次見到雙魚既分享都好想排,好可惜時間地點都就唔岩
v_v217 發表於 2018-8-17 13:36:36 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-17 12:15
大家咁話啦!我都有見大大你做分享。一樣時間地點都唔岩,無我份。 ...

請問大大會唔會考慮約九龍區交收呢?
雙魚座 發表於 2018-8-17 14:36:37 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-8-17 13:36
請問大大會唔會考慮約九龍區交收呢?

這個暑假不會。開咗學先算。
v_v217 發表於 2018-8-17 15:54:21 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-17 14:36
這個暑假不會。開咗學先算。

好多謝你呀, 希望下次有機會可以同你交換小苗
雙魚座 發表於 2018-10-4 08:03:36 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-8-17 09:56
v_v217 發表於 2019-3-5 10:55:33 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-10-4 08:03
我明天星期五外出,看時間地點就唔就?
看pm.

多謝雙魚大大分享既party dress, 卒之有功課交了
andyman 發表於 2019-3-5 13:08:26 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2019-3-5 10:55

好美呀
雙魚座 發表於 2019-3-5 14:00:16 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2019-3-5 10:55

哇!靚過我種的。