求教 碰碰香生長緩慢

作者: Amiee 发表于 2018-8-13 16:48:24
8240 59
icesea 發表於 2018-8-14 23:05:16 |顯示全部樓層
Amiee 發表於 2018-8-14 22:51
我懷疑有啲碰碰香是外地種植然後花店入貨出售

所以要有氣候適應期

有沒有氣候適應期就是不知道?

不過香港太多數植物是大陸或其他國家入口的,香港哪兒有花場種這些呢?新界有地多數是種新年出售的花(例如桃花、吉樹等...),其他有地都拿去起樓啦!
Forumdata 發表於 2018-8-14 23:17:34 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-14 22:42
碰碰香有個特性,太陽曬得多,枝幹會變褐色,變褐色不是病,是碰碰香枝幹木質化了,木質化會影響枝條活躍 ...

木質化後, 幹是變硬了?
其實仲靚wow..
Forumdata 發表於 2018-8-14 23:18:30 來自手機 |顯示全部樓層
Amiee 發表於 2018-8-14 22:51
我懷疑有啲碰碰香是外地種植然後花店入貨出售

所以要有氣候適應期

其實好多都係,留意佢地用貨的紙箱。
花多是外國, 草多是中國
icesea 發表於 2018-8-15 09:13:53 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2018-8-14 23:17
木質化後, 幹是變硬了?
其實仲靚wow..

其實如同種花的人各有喜好!木質化會給人一種老樁的感覺,就好像有人喜歡把多肉植物養出老樁,只有老樁頂端上叢生着葉才夠萌。

也有人喜歡見葉多一點,嫩嫩綠綠才漂亮,最好看不見有老樁等!

養出老樁的技巧就是多曬太陽!
Forumdata 發表於 2018-8-15 13:14:21 來自手機 |顯示全部樓層
老樁靚呀
Amiee 發表於 2018-8-15 13:39:13 |顯示全部樓層
我就鐘意成棵翠綠, 最好就生長成個球咁
Amiee 發表於 2018-8-16 20:53:00 |顯示全部樓層
今早發現其中一棵比較幼的出現黑莖壞死

之後試在盆底放幾張紙巾, 原來可索濕幾紙巾

所以我估是盆內積水令根莖壞死了
icesea 發表於 2018-8-17 14:52:44 |顯示全部樓層
爛根,你試下剪枝,剪高一點,等傷口乾涸之後,插枝再種吧!希望沒有爛到入芯,這樣就算剪枝都救不回!

我覺得花店的人教你花盤底碟放水是不太可行,泥太濕會爛根,其實碰碰香對水份要求不高,等到泥土完全乾固再淋水也行的!
Amiee 發表於 2018-8-17 23:16:13 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-17 14:52
爛根,你試下剪枝,剪高一點,等傷口乾涸之後,插枝再種吧!希望沒有爛到入芯,這樣就算剪枝都救不回!

我 ...

明白, 不過剩下三棵已非常短小了剪無可剪,可能已壞死中

現在已掌握多些,希望剩餘那幾棵能好轉

如果唔得唯有再重新種過
Amiee 發表於 2018-8-17 23:27:34 |顯示全部樓層
其實剪下只有4mm高的側芽放在泥土有沒有可能出根呢

icesea 發表於 2018-8-17 23:45:01 |顯示全部樓層
其實剪之前,你應該先確定是否真的所有根都爛了!

還有,假如所有根都爛了,為甚麼只是剪側芽呢?
Amiee 發表於 2018-8-17 23:51:22 |顯示全部樓層
因為其他的莖已有小小發黑而且很短

所以如果小側芽可發根的話不妨試試

icesea 發表於 2018-8-18 00:39:16 |顯示全部樓層
Amiee 發表於 2018-8-17 23:51
因為其他的莖已有小小發黑而且很短

所以如果小側芽可發根的話不妨試試

你都可以試下用側芽!
雖然我不知道你的碰碰香的莖發黑到哪兒,如果側芽以上沒事,我可能這樣CUT!
icesea 發表於 2018-8-18 00:48:47 |顯示全部樓層
剪過的傷口,風乾一兩天,插在水中都可以出根。
但是,如果已經爛到入芯,插枝時會再次出現爛莖!
little_stone 發表於 2018-8-26 19:31:01 來自手機 |顯示全部樓層
剪多啲唔緊要嘅。植物都怕悶熱,太焗水唔乾,根又吸唔切水 (或冇根吸水)係會容易黑腐死架。

唔好用太肥沃嘅泥,即如泥炭土,試下多用棵粒土疏水、椰糠保下水咁。到手香類粗生,唔駛落肥都可以生到好大

我露養差不多兩年嘅碰碰香:

養左半年左右嘅左手香:
little_stone 發表於 2018-8-26 19:32:43 來自手機 |顯示全部樓層
同埋光照兩小時唔太夠喎,多啲陽光好啲,會生得快啲架
Amiee 發表於 2018-8-26 19:54:42 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-26 19:32
同埋光照兩小時唔太夠喎,多啲陽光好啲,會生得快啲架

無辨法, 家居沒有露台沒有窗台, 只有窗口

沒法增加陽光

請教如上圖紅圈的側芽如何可生長D變成分枝?
little_stone 發表於 2018-8-26 23:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
Amiee 發表於 2018-8-26 19:54

沒法增加陽光

加燈照,Led 燈
側芽一係大啲先再剪,如果而家剪,就要保留中間主幹咁剪
little_stone 發表於 2018-8-26 23:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
Amiee 發表於 2018-8-26 19:54

沒法增加陽光

Forumdata 發表於 2018-8-27 18:53:55 來自手機 |顯示全部樓層
參考書供參考