花火玉露錦(更新在130樓)

作者: taxitang 發表于 2018-8-12 09:54:11
15142 146
taxitang 發表於 2019-3-19 11:38:52 |顯示全部樓層

原來圖片加文字,文字不能太長,火花玉露錦斬頭小苗,如大大要這棵,不想大大等到頸都長,即切郵寄。
回復

little_stone 發表於 2019-3-19 12:24:23 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-18 23:39
唔好意思要妳走多轉,再有機會,寄平郵方便啲,香港郵政應該好少寄失。 ...

大大駛咩唔好意思 我屋企好近郵局,冇問題 聽朝就可以去攞
回復

taxitang 發表於 2019-3-19 13:18:10 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-19 12:24
大大駛咩唔好意思 我屋企好近郵局,冇問題 聽朝就可以去攞
回復

little_stone 發表於 2019-3-19 17:57:21 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-19 13:18
最重要平安到步,唔好打開包裝候,嚇你一跳, 不過大大是專業人士,就算景天黑腐都救得番,應該冇問題。; ...

兩三日應該冇問題掛
如果我係專業人士就好囉 景天都係睇天,老實講十二卷真係種得唔好,放天台太熱,放屋企又易徒,未掌握好
仲有好多嘢需要向大大學習
回復

taxitang 發表於 2019-3-19 18:33:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-19 17:57
兩三日應該冇問題掛
如果我係專業人士就好囉 景天都係睇天,老實講十 ...

又不是高温曝曬,放在郵局,十日八日絕對冇問題。
個人覺得任何植物首要空氣流通,空氣流通就百病不侵 ,跟著就是光線,有句說話,遮光容易採光難,唔夠光,就算用補光燈,都係唔夠天然光好,但係光線過多,只要遮光網輔助,就已經好好,多少光可随意,加埋水份唔多,包你養得一定好。
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 12:36:48 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-19 18:33
又不是高温曝曬,放在郵局,十日八日絕對冇問題。
個人覺得任何植物首要空氣流通,空氣流通就百病不侵 , ...

今朝郵局一開門,已經攞到手,謝謝大大!
不過要帶女女去花展,仲未拆開

謝謝大大傳授技巧
我天台空氣都好流通,主要係好熱,就算遮陽,玉露/壽會養成啡、灰色,冇晒通透嘅顏色。不過往年配土上都係粗顆粒比較多。見大大用赤玉土種得咁靚,今年打算仿效大大,增加幼顆粒赤玉土比較,睇下可唔可以種出水䦞嘅感覺
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 13:57:18 來自手機 |顯示全部樓層
拆咗啦!一啲事都冇,大大包得好好!
郵費都唔少!非常感謝大大
咁貴重嘅禮物,小女子誠惶誠恐地收下啦 希望不負所託
回復

taxitang 發表於 2019-3-20 15:19:08 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-20 12:36
今朝郵局一開門,已經攞到手,謝謝大大!
不過要帶女女去花展,仲未拆開

我覺得天台的熱不只溫度高咁簡單,而係天台的石"屎"吸熱後放番出來的"熱腥",呢啲熱腥才是致命熱。
配土方面,我看過一些有關的資料,單以玉露來說,從國內多肉大平台的討論區和賣家信息,玉露配土除了用兩種不同顆粒外,最好加上不超過百分之二十泥炭土,我新種的玉露都有加上,大大不妨一試。
回復

taxitang 發表於 2019-3-20 15:22:27 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-20 13:57
拆咗啦!一啲事都冇,大大包得好好!

師姐大大一定種得好好,祈待更新照分享。
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 18:55:13 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-20 15:19
我覺得天台的熱不只溫度高咁簡單,而係天台的石"屎"吸熱後放番出來的"熱腥",呢啲熱腥才是致命熱。
配土 ...

今次冇加添,下次換盆時試試
回復

little_stone 發表於 2019-3-20 18:57:40 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-20 15:22
師姐大大一定種得好好,祈待更新照分享。

唔好叫師姐呀,真係擔當唔起架叫石子得啦
真係好靚!希望養得好
回復

taxitang 發表於 2019-3-20 19:58:47 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-20 18:57
唔好叫師姐呀,真係擔當唔起架叫石子得啦

種得好四正,我初時種的玉露也沒有加泥炭土,問題應該唔大,只不過知道會有人加入泥炭土,分享資料,看效果如何。
墊地的紅磚板好似是吸水那隻,如果係,應該對環境有好的幫助。
回復

little_stone 發表於 2019-3-21 09:20:03 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-20 19:58
種得好四正,我初時種的玉露也沒有加泥炭土,問題應該唔大,只不過知道會有人加入泥炭土,分享資料,看效 ...

謝謝大大分享資料
紅磚吸水啊~ 其實冇街上咁熱,不過太陽直曬時真係唔少嘢
回復

paulpaul 發表於 2019-3-24 10:15:42 來自手機 |顯示全部樓層

---Deleted---
回復

paulpaul 發表於 2019-3-24 10:17:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-19 11:38
原來圖片加文字,文字不能太長,火花玉露錦斬頭小苗,如大大要這棵,不想大大等到頸都長,即切郵寄。 ...

Ok 呀
謝謝
唔駛等到頸長
回復

taxitang 發表於 2019-3-24 13:06:23 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2019-3-24 10:17
Ok 呀
謝謝
唔駛等到頸長

真係唔好意思 ,大大每次回覆太精簡了,不如直接請問是否要花火玉露錦砍頭小苗?請pm地址給我,我就確認花火玉露錦砍頭小苗,然後寄給你 ,敬請pm收信的地址,謝謝!
在頭像下點選消息,可傳地址給我。 麻煩你
回復

mwt128 發表於 2019-3-25 11:10:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-24 13:06
真係唔好意思 ,大大每次回覆太精簡了,不如直接請問是否要花火玉露錦砍頭小苗?請pm地址給我,我就確認 ...

師兄,可否pm我,那些玉露在哪裡買?我曾經淘過去結果都種不大水化了。
回復

taxitang 發表於 2019-3-25 14:25:15 |顯示全部樓層
mwt128 發表於 2019-3-25 11:10
師兄,可否pm我,那些玉露在哪裡買?我曾經淘過去結果都種不大水化了。

好老實,我淘的店舖超二十間以上,睇啱就溝通一下,叫對方可否拍下近照,到現在未試過拆箱化水,只有上盆後一兩星期才出問題,而且是組培苗居多。
我是過來人,首先要明白大大的目標,新手玩練手、或想嘗試玩有名的品種,我PM一間賣非組培,品種多,價錢我覺得合理,如果如你所寫的,想玩玉露,好多都好平,玉露錦也不貴,我也買過幾次,未試過出問題,你嘗試吓。
回復

mwt128 發表於 2019-3-26 19:42:47 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-25 14:25
好老實,我淘的店舖超二十間以上,睇啱就溝通一下,叫對方可否拍下近照,到現在未試過拆箱化水,只有上盆 ...

唔該, ching
回復

taxitang 發表於 2019-3-30 17:53:19 |顯示全部樓層
又再更新一下,切下小苗送走了,用微距拍照留作紀念,有沒有錦自觀吧!今日收早,又有新發現,希望續繼長大,因又甩了兩塊葉,又試葉插,和玉扇一起嘗試。

葉插試試

葉插試試

今日又新發現,呢隻是自己,好好長大

今日又新發現,呢隻是自己,好好長大

切下小苗送走、又甩兩塊葉

切下小苗送走、又甩兩塊葉

砍頭小苗,錦如何自觀

砍頭小苗,錦如何自觀
回復