花火玉露錦(更新在130樓)

作者: taxitang 發表于 2018-8-12 09:54:11
15126 146
taxitang 發表於 2019-1-27 09:32:39 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-27 09:17
哇,先謝謝樓主大大
好呀,買咗再同大家分享全錦挑戰,不過都唔敢抱太大期望 ...

如果能掌握將走向全錦的植株養好,是多麽美好的事。

走向全錦是很美麗的植株

走向全錦是很美麗的植株
回復

little_stone 發表於 2019-1-27 12:41:26 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-27 09:32

哇好靚,不過都好貴!
回復

little_stone 發表於 2019-1-27 12:42:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-27 09:32

可以向賣家偷師?問下錦多嘅肉肉要點養
回復

taxitang 發表於 2019-1-27 14:55:44 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-27 12:42
可以向賣家偷師?問下錦多嘅肉肉要點養

好提議, 所以我也有詢問店主如何對全錦苗或者太少的亩怎樣養法, 但是 他只簡單的回答。

只簡單的回覆。

只簡單的回覆。

他說養了兩年的花火玉露錦,接近全錦。

他說養了兩年的花火玉露錦,接近全錦。
回復

little_stone 發表於 2019-1-27 15:06:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-1-27 14:55
好提議, 所以我也有詢問店主如何對全錦苗或者太少的亩怎樣養法, 但是 他只簡單的回答。

...

噢,商業秘密
睇黎都要俾學費自己研究
回復

taxitang 發表於 2019-1-27 15:14:51 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-1-27 15:06
噢,商業秘密
睇黎都要俾學費自己研究

都係自己摸索,論壇交流較有效。
回復

taxitang 發表於 2019-2-5 18:36:51 |顯示全部樓層
新的一年新的開始,首先祝各位大大新年快樂,身體健康。其次是要發放正能量,和各位報喜分享,當然只能作參考,距離成功還需努力,有關十二卷系的植物,很多時走向全錦之路而亡,我也以養蘭花之心救花,一有機會就不斷詢問前輩及網友分享交流,早前因花火玉露錦的新葉走向全錦機會越來越大,當新葉再無葉綠素,而老葉一路凋謝,那不需要多說,也知結果如何。雖然植株還細,但也毅然將植株砍頭博出芽,頭蓋與一塊葉先後融化了,另一塊小葉也毫無動靜,今日大年初一休息唔駛開工,有機會日間淋水,通常慣性淋水都用放大鏡配合,首次發現底座有粒小芽長出,雖然現在太小,不清楚是依然全錦還是全綠,亦可能是拉絲錦,但姶終是好的開始,這方法可能並非新鮮,也可能失敗告終,只希望和各位分享,將來有機會面對全錦而可以有個方法嘗試解決,謝謝!

回復

powergun 發表於 2019-2-5 18:47:01 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-5 18:36
新的一年新的開始,首先祝各位大大新年快樂,身體健康。其次是要發放正能量,和各位報喜分享,當然只能作參 ...

恭喜發財
曬多d得唔得? 植物係進行光合作用時會製造葉綠素
回復

taxitang 發表於 2019-2-5 19:47:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-5 18:47
恭喜發財
曬多d得唔得? 植物係進行光合作用時會製造葉綠素

那就真係唔清楚,我以前花埸的棚友是玩十二卷,大棚光線足,但也一樣有全錦玉露出現,較多是側芽全錦,這種側芽有兩難,第一難,全錦芽切離母株,因無葉綠素,難以生存,二難,是不切離母株,消耗母株營養,令母株養不出狀態。
回復

little_stone 發表於 2019-2-5 20:08:20 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-5 19:47
那就真係唔清楚,我以前花埸的棚友是玩十二卷,大棚光線足,但也一樣有全錦玉露出現,較多是側芽全錦,這 ...

新年快樂!
如果外在俾多啲營養呢?肥料嗰啲能否補充光合作用嘅不足?
回復

taxitang 發表於 2019-2-5 20:46:37 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-5 20:08
新年快樂!
如果外在俾多啲營養呢?肥料嗰啲能否補充光合作用嘅不足?

我曾經也諗過,花肥通常用三種唔同成份比例作肥料,一是氮重的生長肥、二是磷重的開花肥、三是氮、磷、鉀平均的平均肥,如果用氮重的肥能否增進葉綠素生長,因我植株唔太多,未有嘗試,不知结果,其實在這其間亦曾諗過用市場上易買到藥物幫助,例如施達、101,但未有認真記錄,只在新肉淘回來時,因無根、用101原液滴幾滴在植株身上,以防萬一。
回復

powergun 發表於 2019-2-5 21:17:38 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-5 19:47
那就真係唔清楚,我以前花埸的棚友是玩十二卷,大棚光線足,但也一樣有全錦玉露出現,較多是側芽全錦,這 ...

順其自然就可以, 比著我一定係保住母株先的, 有時可能係先天性缺陷來的, 天意如此都無法的
回復

taxitang 發表於 2019-2-5 22:15:04 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-5 21:17
順其自然就可以, 比著我一定係保住母株先的, 有時可能係先天性缺陷來的, 天意如此都無法的 ...

係呀!棚友也是切側芽,保母株。
回復

taxitang 發表於 2019-2-16 15:59:42 |顯示全部樓層
經過20日左右,三棵新返的花火玉露錦有一棵陣亡,經驗告訴我,冇根的小苗,真的不要水多,估計是水多作怪,又有實踐經驗。

回復

taxitang 發表於 2019-3-13 22:56:52 |顯示全部樓層
近日因淘了過籠,爆晒位置,遵守承諾,送出兩株花火玉露錦,臨場添加廣濑玉露錦冇錦苗側芽,四隻苗任揀,四隻都有錦的基因,就算現在錦唔靚,養大後,砍頭葉插都有機會出錦苗。

呢隻最先返,走向全錦,砍頭出芽,芽太小,未知有冇錦,如要這隻,要等多半年以上,等苗大啲才切下來 ...

呢隻最先返,走向全錦,砍頭出芽,芽太小,未知有冇錦,如要這隻,要等多半年以上,等苗大啲才切下來 ...

廣瀨玉露錦,我買錦苗時,四百幾元人仔。

廣瀨玉露錦,我買錦苗時,四百幾元人仔。

2號較細,但錦較多,前後葉片都有一絲絲錦

2號較細,但錦較多,前後葉片都有一絲絲錦

睇真啲

睇真啲

1號最大隻,但錦唔太多

1號最大隻,但錦唔太多

四位美人

四位美人
回復

taxitang 發表於 2019-3-13 23:02:14 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-12 16:00
謝謝!既然得到大大的祝福,這株花火玉露錦,將來不論是側芽,插葉芽或任何芽,也送一株绐妳玩,不過我諗 ...

大大排第一,揀先
回復

taxitang 發表於 2019-3-13 23:03:09 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-15 18:29
謝謝!我已經大定,應該唔會再快高長大, 希望是花火玉露錦快高長大,大大如喜歡的話,將來 ...

大大排第二,等等little stone揀完到你揀
回復

taxitang 發表於 2019-3-13 23:08:43 |顯示全部樓層
夜已深,晚安先。
回復

little_stone 發表於 2019-3-14 09:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-3-13 23:03
大大排第二,等等little stone揀完到你揀

哇,謝謝大大,咁快有禮物收
咁我揀花火1啦,謝謝
回復

taxitang 發表於 2019-3-14 10:02:39 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-14 09:46
哇,謝謝大大,咁快有禮物收
咁我揀花火1啦,謝謝
回復