返回列表 發新帖

玉露錦

作者: taxitang 发表于 2018-8-11 11:46:13
2360 36
taxitang 發表於 2018-8-23 14:02:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 13:38
但都有可能種種下d錦無哂,變返普通的玉露的, 咁就唔值$了

终於有大師請教,請問本身带錦,出了側芽無錦或如大師所言轉全綠,但這株有錦的遺傳因子,它的葉插和砍頭苗,是否如:國內的店舖所說能有出錦的機會,謝謝!
powergun 發表於 2018-8-23 14:13:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 14:02
终於有大師請教,請問本身带錦,出了側芽無錦或如大師所言轉全綠,但這株有錦的遺傳因子,它的葉插和砍頭 ...

我都係新手來的, 我上年至學識淘肉,今年上半年淘左d 平錦肉試下水溫,如果種到至諗住秋涼後至淘較貴的,所以無乜經驗架,但理論上有錦的都會因環境上改變已變無錦的,無錦的都可以變有錦,可能未必同遺傳因子有關

想請教點淘植物來港? 有冇邊間集運肯運植物? 我見平o個d1~2蚊都有, 心思思想試下  發表於 2018-8-23 15:37
taxitang 發表於 2018-8-23 14:32:12 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 14:13
我都係新手來的, 我上年至學識淘肉,今年上半年淘左d 平錦肉試下水溫,如果種到至諗住秋涼後至淘較貴的 ...

明白,謝謝!因為看開淘寶店都會發現好多店舖都話什麼玉露錦冇錦苗、什麼萬象錦無錦苗,這些都比有錦的平宜,就是想試試能否出錦。
powergun 發表於 2018-8-23 14:36:35 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 14:32
明白,謝謝!因為看開淘寶店都會發現好多店舖都話什麼玉露錦冇錦苗、什麼萬象錦無錦苗,這些都比有錦的平 ...

就係啦,其實肉錦就係好似動物的皮膚病咁的,唔知大陸用乜方法今佢地出現變異,我就係驚佢地可能用藥錦的方法來搞的
taxitang 發表於 2018-8-23 14:48:34 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 14:36
就係啦,其實肉錦就係好似動物的皮膚病咁的,唔知大陸用乜方法今佢地出現變異,我就係驚佢地可能用藥錦的 ...

高手的藥錦未見過,但普通的景天科藥錦不難分辨,一看你已感覺看得出,通常十二卷小藥錦,而多的是組培苗,聽說组培苗難養,錦也遜色,我因喜歡克錦,但買不起,所以買了唯一一株组培苗。

http://hkplants.com/thread-205924-1-1.html
powergun 發表於 2018-8-23 14:52:37 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 14:48
高手的藥錦未見過,但普通的景天科藥錦不難分辨,一看你已感覺看得出,通常十二卷小藥錦,而多的是組培苗 ...

技術日新月異,可能真係有其他方法令普通肉肉快速變異的,否則點會平呢
taxitang 發表於 2018-8-23 14:56:30 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 14:52
技術日新月異,可能真係有其他方法令普通肉肉快速變異的,否則點會平呢 ...

國內的商家確係無所不能,要中招才能提防。
powergun 發表於 2018-8-23 15:01:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 14:56
國內的商家確係無所不能,要中招才能提防。

是的,搞到d植物變哂樣又可賣貴d,無良之極
taxitang 發表於 2018-8-23 15:10:03 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 15:01
是的,搞到d植物變哂樣又可賣貴d,無良之極

奸商、奸商,唔奸做唔到商人,又是正常。

︿︿  發表於 2018-8-23 15:11
powergun 發表於 2018-8-23 15:44:20 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 14:13
我都係新手來的, 我上年至學識淘肉,今年上半年淘左d 平錦肉試下水溫,如果種到至諗住秋涼後至淘較貴的 ...
eelleung
想請教點淘植物來港? 有冇邊間集運肯運植物? 我見平o個d1~2蚊都有, 心思思想試下

其實唔好用官方個幾間集運就得了,不妨睇下呢個帖
http://hkplants.com/thread-204559-1-1.html

要問野唔好用點評,用回覆呀,我又麻煩,你又收唔到通知
little_stone 發表於 2018-8-23 18:42:42 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔師兄講過,天氣氣溫急降佢啲肉肉會較大機會出錦
我有時都會諗,係唔係國內有啲地方天氣本身有利出錦。淘佬上都有人提過,雲南養肉,真係唔駛理都棵棵出狀態,或者有啲地區易出錦?
powergun 發表於 2018-8-23 21:18:06 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-23 18:42
我有時都會諗,係唔係國內有啲地方天氣本身有利出錦 ...

係就當然最好啦, 希望肉農循正常方式種肉, 唔係用藥之類加色
taxitang 發表於 2018-8-23 22:53:24 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-23 18:42
我有時都會諗,係唔係國內有啲地方天氣本身有利出錦 ...

老公仔師兄的帖文睇過好多,但關於錦的帖文錯過了,或者是早期的帖文。
國內常提及砍頭或插葉博出錦苗,而老公仔師兄是温度急降,綜合值得參考,遲些冬天轉寒,有株帝玉露,看看到時能否砍頭,到時日夜温差較大,加上砍頭剌激,而這株賣家就是話帝玉露無錦苗,如能出錦就是花水晶玉露錦。

帝玉露無錦苗

帝玉露無錦苗
taxitang 發表於 2018-8-23 22:57:46 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-23 21:18
係就當然最好啦, 希望肉農循正常方式種肉, 唔係用藥之類加色

看過好多淘記肉店,十二卷的有名玉露,大多組培苗,要小心這點。
powergun 發表於 2018-8-23 23:09:53 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 22:57
看過好多淘記肉店,十二卷的有名玉露,大多組培苗,要小心這點。

其實係咪都係咁種的, 無乜問題呀
little_stone 發表於 2018-8-24 21:44:13 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-8-23 22:53
老公仔師兄的帖文睇過好多,但關於錦的帖文錯過了,或者是早期的帖文。
國內常提及砍頭或插葉博出錦苗, ...

原來如此,又學到嘢
taxitang 發表於 2018-8-24 22:29:24 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-8-24 21:44
原來如此,又學到嘢

只不過互相交流,我的所見所聞,分享出來,也吸收各位大大的經驗,希望能增進自己的見識。