好想拍拖,有乜辦法

作者: hecate 发表于 2018-8-10 00:24:03
14223 215
小雷子 發表於 2018-8-21 12:47:56 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-21 12:44
你個d 兩億年既應更有效

根爺冇病,好難明白在病中之苦!
powergun 發表於 2018-8-21 12:54:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-21 12:47
根爺冇病,好難明白在病中之苦!

點會唔明, 我係病君來的, 電視劇話千年萬年人參, 可以起死回生的, 你用時光機返去一萬年前, 羅枝返黎就發啦
小雷子 發表於 2018-8-21 12:59:27 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-21 12:54
點會唔明, 我係病君來的, 電視劇話千年萬年人參, 可以起死回生的, 你用時光機返去一萬年前, 羅枝返黎就發 ...

健康比一切更重要!
powergun 發表於 2018-8-21 13:03:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-21 12:59
健康比一切更重要!

似$重要d
jellyfishy 發表於 2018-8-24 08:45:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-21 12:59
健康比一切更重要!

x2

呢幾年健康下滑, 又曾發生意外, 對我呢D 勁愛運動的人, 健康健全非常重要啊~
菜妹 發表於 2018-8-24 09:08:04 |顯示全部樓層
健康>$ x3 . 有錢冇健康咩都唔使做。
小雷子 發表於 2018-8-24 09:52:16 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-8-24 08:45
x2

呢幾年健康下滑, 又曾發生意外, 對我呢D 勁愛運動的人, 健康健全非常重要啊~ ...

健康好重要!有時都會諗,今晚上牀瞓覺,但能否明天起到牀呢?
所以大家好好珍惜健康!
icesea 發表於 2018-8-24 10:00:04 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-8-24 09:08
健康>$ x3 . 有錢冇健康咩都唔使做。

健康>$ x4  
我看着我祖母在病床上插胃喉吊命,一躺就在床上十幾二十年才過身,真實的用錢吊着她命,我媽看見她這樣,不時會念「如果是我,死了好過!」
護士都說,如果你還行得走得,就活動多一點,尤其老人家,當肌肉因為不活動退化到無可救藥時就太遲!

還有香港自從《蘭桂坊人踩人》事件之後,不再是先到先救,也不是用錢來衡量是否優先救治,比起有錢才有得醫的中國,你有命可以等的話,也算是一種福氣!
powergun 發表於 2018-8-24 10:08:02 |顯示全部樓層
有雞定有蛋先的問題, 有健康但無$, 生活質素好嗎?
當一旦有重病時, 有$ 可以請好d的醫生, 用好d 的藥, 呢d 就係點解要買醫保的原因, 醫藥從來都不是平價的
powergun 發表於 2018-8-24 10:24:22 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-24 10:00
健康>$ x4  
我看着我祖母在病床上插胃喉吊命,一躺就在床上十幾二十年才過身,真實的用錢吊着她命, ...

世事並非百分之百的, 有$的應可以無咁辛苦, 可以請專人照顧, 住好d 食好d, 相反無$的, 只可以住公立醫院, 對住濟迫的環境與忙到死的醫護人員, 容易出錯或疏漏

至於有人受病折磨幾十年至死的, 只可以是佢條命生成咁, 係命運安排無法的

又貧又病好d , 還是富而有病好d? 相信你會識揀
小雷子 發表於 2018-8-24 10:30:05 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 10:08
當一旦有重病時, 有$ 可以請好d的醫生, 用好d 的藥, 呢d  ...

前排收到一個朋友嘅消息!她突然發現自己患上癌症!她好積極想醫好個病,同時亦擔心那筆醫療费!但不足一個月,她巳走了!我都好難過!人嘅生命真係有幾長?冇人知?為有要好好珍惜,每分每秒!
powergun 發表於 2018-8-24 10:34:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 10:30
前排收到一個朋友嘅消息!她突然發現自己患上癌症!她好積極想醫好個病,同時亦擔心那筆醫療费!但不足一 ...

就是這個原因了, 但果佢係富人就不用愁那筆醫藥費了, 要知一個療程就可能已用哂普通人畢生的積畜的, 那就算醫返以後的生活點算?
小雷子 發表於 2018-8-24 10:47:25 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 10:34
就是這個原因了, 但果佢係富人就不用愁那筆醫藥費了, 要知一個療程就可能已用哂普通人畢生的積畜的, 那就 ...

最重要係,病情嚴重,已經唔係有錢能醫到!
powergun 發表於 2018-8-24 10:51:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 10:47
最重要係,病情嚴重,已經唔係有錢能醫到!

正常唔會一病就咁嚴重的, 應該係無check住, 點解唔check, 應該都係唔捨得比$檢查, 如果每年甚至每半年一次全檢, 萬一發現有事就可以馬上醫, 應唔會發展成這樣子的
小雷子 發表於 2018-8-24 11:04:14 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 10:51
正常唔會一病就咁嚴重的, 應該係無check住, 點解唔check, 應該都係唔捨得比$檢查, 如果每年甚至每半年一 ...

小雷子係一個好重視朋友,親情嘅人!發生呢D事情十分難過,不是每年驗身,就可發現病情!當陪陪伴他們面向生命嘅盡頭,你可知那種痛嗎?你明白那種無奈?眼看她們吸盡那最后一口氣,而離你而去,你明白我那刻心情嗎?
icesea 發表於 2018-8-24 11:12:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 10:08
當一旦有重病時, 有$ 可以請好d的醫生, 用好d 的藥, 呢d  ...

無錢也不一定活得不快樂,只在乎你要求一些甚麼!只要知足,窮人也可能活得開心過有錢人!例如:聯合國發佈2016年《世界快樂報告》(World Happiness Report)不丹是最快樂的窮國

我祖母勞動大半生,做兒子的有錢給她最好的療養院,有最好的醫生和藥又怎樣?有姑娘為她兩小時轉身一次,有人幫她洗澡,換尿片,但你只能在床上動彈不得,插胃喉吊奶!有再多的錢,都是沒辦法換來一個健康的祖母回來!

當你有絕症,錢再多也只不過在吊命,延長痛苦!
就算有再多的錢,到你死後也是帶不走!

我全家沒有買醫保的,我覺得這是理財是問題!
而香港的公立醫院,不是有沒有錢的問題,而是人口太多,資源不足夠分配,才會大排長龍!

最後,你有你的堅持,你覺得錢最重要,這只是你未體會過健康的寶貴!!因為你現在健康,你對與生俱來的東西都變得理所當然的存在,你從未試過失去。
不過人就是犯殘,要親身試過失去才會知甚麼是寶貴!
powergun 發表於 2018-8-24 11:15:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 11:04
小雷子係一個好重視朋友,親情嘅人!發生呢D事情十分難過,不是每年驗身,就可發現病情!當陪陪伴他們面 ...

世事無絕對, 無人知下一秒有乜事發生, 意外隨時降臨, 呢個就係我成日講命運至係一切, 有d人無檢查都可以健康長壽, 有d 成日check住都可能一個意外或急症無命, 你信神就知全是神安排好的, 咁講會好d 嗎?
powergun 發表於 2018-8-24 11:22:20 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-24 11:12
無錢也不一定活得不快樂,只在乎你要求一些甚麼!只要知足,窮人也可能活得開心過有錢人!例如:聯合國發 ...

既然你都講你祖母臨終前已有上好的醫療, 也就是她的福氣了, 她這一生最後的幾年雖辛苦但仍有人照顧有人關心, 上天已對她很好的了, 有d人無$無人照顧無親人看她最後一面, 呢d人至係最慘呢
小雷子 發表於 2018-8-24 11:35:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 11:22
既然你都講你祖母臨終前已有上好的醫療, 也就是她的福氣了, 她這一生最後的幾年雖辛苦但仍有人照顧有人關 ...

人可以有好多理論,知識,或財富,但沒有愛人嘅心,體會人嘅需要,明白人感受,那怕再長的生命也沒意義!
不再討論了!
powergun 發表於 2018-8-24 11:58:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 11:35
人可以有好多理論,知識,或財富,但沒有愛人嘅心,體會人嘅需要,明白人感受,那怕再長的生命也沒意義! ...

我只是講事實的了, 正如那位祖母的例子, 是神安排她最後的幾年要受苦的, 也無辦法的, 香港暫時未有安樂死, 如果第時可以的話, 如果你是她親人, 你是否願意讓她安樂死? 但這與殺人無異, 犯十戒的, 但的而且確是可以減她痛苦的呢, 再者, 醫學發達的今日, 現時的不治之症, 不等於明日也是, 等多一日就多一個機會嘛