Phal. lobbii 弱株

作者: GP01-Fb 发表于 2018-8-7 21:46:36
1798 6
新買了一棵Phal. lobbii, 諗住上板種,點知拆開發覺狀態不太好,只有兩條健康的根,而且很短。 請問大家覺得應該點樣做?

1) 剪爛根, 照上板, 放在浴室陰樣幾個月。
2) 剪爛根,裸根,下面放濕水苔迫佢生多啲根。
Sumbie 發表於 2018-8-7 22:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
我之前收返來的蝴蝶蘭大部份都爛根,我首先剪晒啲爛根,放在廁所風乾幾日,然後再傷口、附近的位置灑玉桂粉,在已經或者將會生根的地方包水苔,放在潮濕的地方(廁所),幾個月之後順利生根。不過都係等啲前輩指導下好啲!
Penwong 發表於 2018-8-8 15:00:23 |顯示全部樓層
爛根剪掉後殺菌,上板掛遮陰通風處,每天晚上泡水一下就成。待它重新長根葉才能施肥。
GP01-Fb 發表於 2018-8-8 21:59:31 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大家意見,最後都係決定上板, 費事搞來搞去。
為咗保護兩條好根,水苔唔小心落重手咗添, 希望冇乜大問題。
yoeng 發表於 2018-10-30 22:10:41 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-8-7 22:54
我之前收返來的蝴蝶蘭大部份都爛根,我首先剪晒啲爛根,放在廁所風乾幾日,然後再傷口、附近的位置灑玉桂粉 ...

想請問前輩玉桂粉嘅詳細用法,因為第一次聽到種花有用。
Penwong 發表於 2018-10-30 22:49:10 |顯示全部樓層
yoeng 發表於 2018-10-30 22:10
想請問前輩玉桂粉嘅詳細用法,因為第一次聽到種花有用。

網上一個教學視頻,將廚房中的香料玉桂粉當殺菌劑用,直接灑在病株傷口上,我試過衰左,唔會再試,正正經經買專用的殺菌劑穩陣D。
yoeng 發表於 2018-11-5 19:25:38 來自手機 |顯示全部樓層
原來如此