洛神花,桑,青檸,桔仔,枇杷,杮,花生,豆 2018/08

作者: Capoppy 发表于 2018-8-5 18:28:40
5975 21
由種子種起的洛神花,桑子,青檸,桔仔,枇杷,杮,花生,豆
Forumdata 發表於 2018-8-5 22:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
留名欣賞
菜妹 發表於 2018-9-1 21:46:51 |顯示全部樓層
樓主播種種起好有耐性,我都播緊種,結果要等幾年。順帶一提桑樹有雌雄株之分,只有雌樹會結果,雄樹種黎冇用既。
Capoppy 發表於 2018-9-25 09:56:05 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-9-1 21:46
樓主播種種起好有耐性,我都播緊種,結果要等幾年。順帶一提桑樹有雌雄株之分,只有雌樹會結果,雄樹種黎冇 ...

桑已經結果,冇落肥,好瘦,只向上生。之前隨便將桑埋落土,問此網D花友先知喺桑。其實我之前落佐好多紅提子核,期待有提子樹出現。好多時,花展,旺角或元朗花店買返來D植物多數死佐(萬壽菊/巴西野牡丹/好幾色玫瑰)。我最早期種的植物係非洲紫羅蘭,不停用葉培植,不過多數生一次花,有幾次,一次種十幾盆,依家冇種。
Capoppy 發表於 2018-10-2 12:32:29 來自手機 |顯示全部樓層
淮山/山藥  Dioscorea opposita 2018/10
培養土 發表於 2018-11-10 15:06:55 來自手機 |顯示全部樓層
請問洛神花可以插支種嗎?
Capoppy 發表於 2019-2-4 15:35:19 來自手機 |顯示全部樓層
培養土 發表於 2018-11-10 15:06

唔清楚。
Capoppy 發表於 2019-2-24 12:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
藍星花,紅豆,京蔥,蛇莓
simon 發表於 2019-3-28 22:33:24 來自手機 |顯示全部樓層
高手
Capoppy 發表於 2019-3-31 21:15:27 來自手機 |顯示全部樓層
simon 發表於 2019-3-28 22:33
高手<span class="emoji emoji1f44d"></span>

不敢叫高手,我只用蕉皮同雞蛋殼做肥料,冇乜收成。純初期培植。
Capoppy 發表於 2019-3-31 21:18:59 來自手機 |顯示全部樓層
紅豆,黃葵,蛇莓
simon 發表於 2019-4-1 01:16:35 |顯示全部樓層
d葉超綠,好健康!
是用唐泥嗎?
kwanman 發表於 2019-4-3 17:28:21 |顯示全部樓層
培養土 發表於 2018-11-10 15:06

洛神花係一年生  
Capoppy 發表於 2019-4-28 12:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
simon 發表於 2019-4-1 01:16
d葉超綠,好健康!
是用唐泥嗎?

唔係唐泥(方形)。普通泥,花泥,輕身的。
Capoppy 發表於 2020-4-13 23:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
2020:西蘭花,小蕃茄(紫紅色)
yunge0 發表於 2020-4-14 08:06:03 來自手機 |顯示全部樓層
棵棵都好健康, 好叻!
yunge0 發表於 2020-4-14 08:10:36 來自手機 |顯示全部樓層
我一直想種檸檬, 試了多次種子不成功發芽。請問怎樣才能令檸檬種子發芽?
Capoppy 發表於 2020-4-14 17:08:03 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-4-14 08:10
我一直想種檸檬, 試了多次種子不成功發芽。請問怎樣才能令檸檬種子發芽?

檸檬/桔
尖形核,有一頭特別大同橫,將佢剪開,或用指甲撕開,將整個外衣去咗,洗乾淨,整濕廚房紙包住,放密實袋,保濕,放陰處,等佢發芽。或者去完衣,直接入泥。
Youtube 去衣過程:https://youtu.be/xBFMQxAFXZw
freddywongdy 發表於 2020-4-14 20:49:44 |顯示全部樓層

capoppy大,請問响邊度會買到蛇梅種/種子呢?
一响覺得蛇梅好味過普通士多啤梨,
試過一次覺得好正!
Capoppy 發表於 2020-4-14 22:23:10 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-14 20:49
capoppy大,請問响邊度會買到蛇梅種/種子呢?
一响覺得蛇梅好味過普通士多啤梨,
試過一次覺得好正!:lov ...

我喺美國買佐士多啤梨種子,生成咁。我試過好幾個,佢唔甜,可能冇落肥,大唔到!變蛇莓,總係一個迷
:(
有一堆同小蕃茄一齊種,落佐肥,小蕃茄有果實,佢仍然好細。
佢生得好旺。
個疫情,唉。無法送。
12下一頁